Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 3 februari 2013

Koud en aanvankelijk nog wat sneeuw

Algemene weersituatie
Een lagedrukgebied nabij de westkust van Italië vult langzaam op en trekt verder in betekenis afnemend oostwaarts weg. Aan de achterzijde van dit systeem stroomt koude en in eerste instantie nog onstabiele lucht over de Alpenregio uit. Maandag nadert vanuit het noordwesten een nieuwe storing het aandachtsgebied waardoor de sneeuwkansen wederom gaan toenemen
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (code geel-oranje) en lokaal niveau 4 (code rood). Algemene gladheid door sneeuwval en opvriezing
 
Weerpraatje
Het is winter in de Alpen en hoe! De afgelopen 24 uur heeft het in een klassieke nordstau situatie op uitgebreide schaal volop gesneeuwd in de Alpenregio. Aanvankelijk richtte de sneeuwval zich vooral op de noordwestelijke en noordelijke Alpen, maar naarmate de dag vorderde kon deze geforceerde stroming ook de meer gelegen inner-alpine gebieden gaan beïnvloeden. Als klap op de vuurpijl vormde zich aan de zuidelijke lijzijde boven het relatief warme water van de Middellandse Zee een zogenaamd Genualaag. Het gevolg hiervan was dat vooral in delen van Trentino, zuid en oost Tirol en Karinthië bakken met sneeuw zijn gevallen. Vooral in het zuiden van de Oostenrijkse provincie Karinthië is de situatie lokaal vrij precair met een grote kans op spontane lawinevorming (code rood).


Stuben am Arlberg gisteren via @Sneeuwhoogte App. Bakken met sneeuw!

Vandaag maken aanvankelijk de wintersportplaatsen aan de Alpennoordzijde nog kans op wat sneeuwval, maar de intensiteit gaat er langzamerhand toch wat meer uit. Tegelijkertijd ziet het er ten zuiden van de Alpenhoofdkam allemaal een stuk vriendelijker uit momenteel. Vooral in de Italiaanse Dolomieten, het zuiden van Tirol en Karinthië is het aardig opgeklaard en kunnen we profiteren van wat meer zonnige momenten. Diep in de polaire lucht is het vandaag ijzig koud in de Alpenregio. Op 2000 meter schommelt de temperatuur vandaag rond de -11 graden C en hogerop richting de 3000 meter komt het kwik niet boven de -17 graden C uit. Op de nog hogere niveaus is het echt compleet diepvries met verwachte waardes van rond de -21 graden C op 4000 meter! Het lijkt me niet verstandig om daar vandaag eens een kijkje te gaan nemen, want in combinatie met de harde tot stormachtige wind zijn de omstandigheden verre van ideaal.


Satelliet opname vanmorgen 09.00. Restanten van het Genualaag bevinden zich inmiddels boven het midden van Italië
Meer sneeuw in aantocht
Maandag kunnen we vanuit het noordwesten opnieuw de nodige sneeuw gaan verwachten. Een actieve depressie ten zuiden van IJsland trekt langzaam oostwaarts richting de Hebriden. Een hieraan gekoppeld warmtefront trekt in de ochtend vanuit het noordwesten het Alpengebied binnen waardoor het opnieuw tot uitgebreide sneeuwval komt. In de vrij smalle warme sector (gebied achter het warmtefront) stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk naar een iets hoger niveau maar zal in de loop van de middag vanuit het westen op de nadering van het koufront alweer snel gaan dalen. Niets om ons zorgen te gaan maken dus want velen van U schrikken bij het horen van het woord warmtefront. De zuidwestelijke Franse Alpen (Les Alpes Maritimes) en delen van het zuiden van Wallis en Tessin lijken morgen redelijke buiten schot te blijven en kunnen nog gaan profiteren van wat opklaringen. Ook dinsdag en woensdag blijft het vrij onbestendig en koud winterweer. Vooral dinsdag kunnen er op de passage van een hoogtetrog flinke sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen die dan van west naar oost over het aandachtsgebied zullen gaan uitstromen.


Belalp Wallis (2136m) vanmorgen. IJzig koud onder een dik pak verse sneeuw!
 
Verdere vooruitzichten
De langere termijn prognoses zien er bijzonder sneeuwrijk uit de aankomende week. Tussen een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland en een omvangrijk complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt vanuit Scandinavië richting het oosten van Europa en de Balkan gaan de sneeuwkranen wederom volledig open medio aankomende week. In een vrij noordwestelijk tot noordelijk stromingspatroon worden er wederom koude en vochtige luchtmassa's richting het noordelijk Alpengebied getransporteerd. Hierdoor kan er voor de 2e keer binnen korte tijd een nordstau situatie gaan ontstaan waarin de lucht dynamisch en geforceerd gedwongen wordt te gaan opstijgen en al zijn vocht (sneeuw) vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam zal gaan loslaten. Hoeveelheden van 50 tot 100 centimeter zijn in dit scenario wederom mogelijk en met de naderende krokusvakantie in het vooruitzicht uitstekende vooruitzichten dacht ik zo!


Prognose midden van aankomende week. Nieuwe sneeuwdump in het vooruitzicht!
 
Winterweer Nederland
De maand februari is inmiddels alweer een paar dagen oud en lijkt toch nog met een winterse surprise op de proppen te willen gaan komen.Tegen het einde van week zien we al enkele dagen markante luchtdrukstijgingen boven centraal Scandinavië in de ECMWF progs verschijnen. De luchtdruk boven het noordwesten van Rusland is tevens winters hoog. Tegelijkertijd lijkt het Azorenhoog contact te willen gaan maken met zijn Scandinavische collega, maar van dit scenario zien we in de laatste runs toch weer wat minder van terug. Het Amerikaanse GFS model dat eerst wat aarzelde is ook aanzienlijk kouder geworden op de wat langere termijn. Toch blijft het nog even afwachten voordat we de winterse vlag weer in het vaandel kunnen gaan hijsen. Een en ander heeft te maken met de positie van de anticyclonale rugas in combinatie met de vorming van lagedrukgebieden die boven centraal Europa berekent worden. Ongunstige positionering hiervan kan de koude instroom op termijn gaan frustreren of juist gaan triggeren. Even afwachten dus, waarbij de eerste signalen in ieder geval winters hoopgevend zijn. De komende dagen zal duidelijk gaan worden of koning winter wederom de lage landen zal gaan binnnentrekken!


Winterse vooruitzichten 

Weerbericht vandaag verzorgd door Michael van  der Poel   @MichaelvdPoel


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: