maandag 4 februari 2013

Warmtefront sneeuwval

Algemene weersituatie
Met een krachtige noordwestelijke en later in de week noordelijke hoogtestroming, worden steeds weer storingen met hun slechtweer gebieden tot over de Alpen aangevoerd. Vandaag stroomt achter een warmtefront tijdelijk wat zachtere lucht over de Alpen uit. Vanaf dinsdag vertonen de temperaturen na passage van een koufront een dalende trend. Het blijft onbestendig met vrijwel elke dag kans op sneeuw(buien)
Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje-rood (niveau 3-4). Lokaal verkeersoverlast door sneeuwval.

Weerpraatje
Momenteel sneeuwt het in grote delen van de Alpen (hier in Oberwallis laatste uur zelfs sterke sneeuwval) en is er  op veel plaatsen weer een mooi pak sneeuw bijgevallen (lokaal 30-40cm). Het is de vraag of ze tijdens de openingsceremonie (18h30) van de FIS Alpine Skiwereldkampioenschappen (4 t/m 17 februari 2013) in Schladming (Steiermark) vanavond ook nog van de verse sneeuw(val) kunnen profiteren. Het zou namelijk best eens een natte bedoeling kunnen gaan worden met een sneeuwvalgrens die vanavond tot 900 a 1200 meter is gestegen. Immers, Schladming zelf ligt op maar 750 meter hoogte en dus net binnen de "gevarenzone". Op de Planai (Schladminger Kaibling, 1906m), zo gezegd de "huisberg" van Schladming, zal de neerslag gelukkig in de vorm van sneeuw vallen. De diverse alpine ski onderdelen zullen deze week vooral in het teken staan van sneeuw, later ook kou en vooral veel wind. Kan dus spectucalair gaan worden ! Overigens ligt er op dit moment in Schladming 70cm in het dal en 120cm op de top. Programma WK ski zie >> hier <<


Winters Schladming Planai (archieffoto)

Warmtefront sneeuwval
Gistermiddag zagen we van het noordwesten alweer hogere bewolking (sluierbewolking) binnen drijven en later op de avond en in de nacht viel er hier en daar vooral aan de noordkant wat sneeuw uit. Veel had het nog niet te betekenen en meest was het ook gewoon droog, dit gold met name voor het westen en het zuiden. In de loop van de nacht naderde nieuwe bewolking en in de tweede helft van de nacht ging het op uitgebreidere schaal van het noordwesten uit sneeuwen en tegen de ochtend her en der ook met behoorlijke intensiteit.


actuele radar Alpen (roze is sneeuwval)
De bewolking en sneeuw worden veroorzaakt door een warmtefront behorende bij een zeer actieve depressie (kerndruk 960hPA) die vanmiddag met het centrum in het zeegebied tussen IJsland en Schotland komt te liggen. Nu hoeven we voor wat betreft dit warmtefront niet echt bang te zijn. De temperatuur zal in de loop van de dag wat gaan oplopen en ook de sneeuwvalgrens mag dan wat stijgen het betekent geenszins een einde van het winterweer, integendeel. Dinsdag volgt alweer een koufront welke een langer durende winterse periode zal gaan inluiden.

Lokaal halve meter sneeuw
Het warmtefront en de daarachter binnenstromende zachtere lucht (warmfrontsektor) zal vooral aan de noordkant van de Alpen voor wat hogere temperaturen zorgen. Aanvankelijk zal de neerslag ook in de lagere delen als sneeuw vallen maar gaandeweg de dag stijgt de sneeuwvalgrens aan de Alpennoordkant en in het westen tot 800 a 1200 meter. In de inner-alpine gebieden en wat meer beschutte dalen valt de neerslag meest in de vorm van sneeuw. Het zwaartepunt van de neerslag zal in de Vorarlberg-Salzburg tot over de westelijke Steiermark liggen, hier kan lokaal zo'n 50cm verse sneeuw gaan vallen. De rest van de Alpen zal het moeten doen met 10 tot 30cm waarbij de hoogste waarden voor de Alpennoordkant zullen zijn. Duidelijk minder sneeuw valt er in de westelijke Zwitserse Alpen, de Franse Alpen en aan de Alpenzuidkant. Veel meer 5 tot 10cm wordt hier niet verwacht. Een andere hotspot (sneeuwspot) vinden we vandaag terug in de Franse Jura waar hogerop ook zo'n 20 tot 30cm sneeuw kan gaan vallen. De temperaturen zullen vandaag in alle hoogtes wat hoger gaan uitkomen dan zondag. zo wordt het op 2000 meter een graad of -3 en op 3000 meter rond de -9. Het nulgraden kan van plaats tot plaats sterk verschillen, in de inner-alpine dalen meest tot in het dal en aan de Alpennoordkant tussen de 1000 en 1200 meter. De wind is hard tot stormachtige meest uit west tot noordwestelijke richtingen.


Vanmorgen 40cm sneeuw in het Salzburgerland (Lofer) en het sneeuwt er nog
steeds aldus de inzender "Rob Schellevis" vanuit Lofer

Koufront sneeuwval
In de nacht op dinsdag is het meest bewolkt en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan nog sneeuw vallen. Mogelijk dat in de ochtend in Wallis en de aan de Alpenzuidkant de zon nog even tevoorschijn kan komen voordat het zwerk in de middag van het noordwesten overal weer dichttrekt en al snel neerslag volgt. Deze neerslag heeft te maken met een koufront behorende bij de al eerder genoemde depressie. Dinsdag zien we de complexe depressie opdelen in 3 verschillende kernen die boven Scandinavië rondtollen. Het koufront met neerslag zal in de avond en nacht op woensdag over de Alpen trekken. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter maar zakt in de avond en nacht wanneer weer wat koudere lucht weer over de Alpen uitstroomt weer tot 800 a 600 meter. inner-alpin valt de neerslag ook nu weer meest in de vorm van sneeuw. Vooral in een gebied uitstrekkende vanaf de Franse Dauphine, over de Mont Blanc, de Berner Alpen tot over de Vorarlberg kan het ook intensief sneeuwen. Ook elders is het bewolkt en valt er sneeuw.

..en nog meer sneeuwval
In de loop van donderdag en vrijdag trekt de depressie boven Scandinavië langzaam naar het zuidoosten en uiteindelijke zien we één groot gebied van lagedruk vanaf Polen tot over de oostelijke Middellandse Zee. Voor het weer in de Alpen verandert er niet veel behalve dat het alleen maar nog kouder wordt. In de bergen vriest het matig tot zeer streng. Op 3000 meter ligt het kwik op vrijdag rond de -18 a -19 graden en op de hoogste toppen vriest het een graad of 25 ! Dat wordt dus warm aankleden, vooral wanneer we weten dat het ook dan nog steeds hard waait. Verder zal het weer in het teken staan van deels vochtige polaire lucht en hebben we te maken met opklaringen afgewisseld door (wolken)velden en lokale sneeuw(buien)


Ook de komende 5 dagen sneeuw in overvloed

Aanhoudend koud winterweer
Ook in het weekend en de eerste dagen van de nieuwe week gaat het gewoon ijzig koud verder. Oorzaak voor het koude winterweer is een zich nog versterkend hogedrukgebied boven Scandinavië in combinatie met lage druk boven centraal en zuid Europa. Met een krachtige oost tot noordoostelijke stroming wordt onverminderd zeer koude poollucht over grote delen van west en centraal Europa aangevoerd. Omdat het weer in de Alpen meest cyclonaal is (lagedruk) blijft het onbestendig en kan er uit de overtrekkende bewolking steeds weer wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. In  hoeverre storingen de neerslag activiteit nog weer extra zullen doen opleven is nog onduidelijk.

Halve meter tot meter sneeuw
Uit het bovenstaande verhaal moge duidelijk worden dat vrijwel elke dag wel sneeuw of sneeuwbuien kunnen gaan vallen. Met de meest noordelijke stroming zal de meeste neerslag voor de gebieden aan de noordelijke Alpenhoofdkam zijn weggelegd. Kijken we naar het GFS en ECMWF model dan wordt er voor de komende 6 dagen voor vrijwel het gehele Alpengebied sneeuw van betekenis verwacht. De hoeveelheden variëren tussen de 30 en 50cm en lokaal is in de Nord(west)stau gebieden tussen de 50 en 100cm mogelijk. De oostelijke delen van Oostenrijk en natuurlijk ook de Alpenzuidkant moeten het met minder doen, hier valt tussen de 2 en 12cm.


ECMWF ook voor volgend weekend met prachtige winterse setting

Nederland en België
Ook Nederland en België mogen zich na een dikke week dooiweer (is er nog ijs over?) gaan verheugen op winter(s) weer. Tot dinsdag zal het in de de warmtefront sector nog vrij zacht zijn. In de loop van de dinsdag-woensdag trekt een opvullende lagedrukgebied via Nederland naar Duitsland en zodra de cyclonale as gepasseerd is stroomt koudere polaire lucht over de Benelux uit. De neerslag heeft, mede door zeer koude lucht op 5 kilometer hoogte, een buiig karakter  en zal steeds meer in vaste vorm gaan vallen met mogelijk hier en daar de vorming van een sneeuwdek(je). Niet gek opkijken ook wanneer een enkele sneeuw of hagelbui vergezeld zal gaan van een klap onweer. De temperaturen dalen geleidelijk verder. Overdag komt het kwik nog maar met moeite boven het vriespunt uit en in de nachten vriest het licht en later mogelijk ook matig.

Sauerland .Duitse Middelgebergtes
Vandaag hebben we nog te maken de naweeën van het warmtefront. In de loop van de dag stroomt van het noorden steeds koudere lucht binnen en de neerslag gaat tot in de lagere gelegen delen weer in sneeuw over. Vanaf dinsdag gaat dus ook hier Koning Winter de scepter gewoon weer overnemen en vrijwel dagelijks kan er wat sneeuw of sneeuwbuien vallen. Tot zondag kan in het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen. Een overgang naar zachter weer met dooi is ook hier voor de komende verwachtingsperiode niet uit de kaarten op te maken en gaande weg de week wordt het alleen nog maar kouder.


 Vandaag even wat mindere condities in Winterberg, vanaf dinsdag weer gewoon winters
met verse sneeuw. Webcam Förderband Käppchen

Ter afsluiting nog een mooi sfeerplaatje van onze huisberg (Rosswald) gistermiddag, 20cm pulver sneeuw bovenop de 120cm en bij perfecte piste-condities. Nu inmiddels ook daar weer een centimeter of 30 erbij. Daarmee wordt het tijd dat ik hier ook eens even sneeuw ga ruimen. Morgen zijn we er weer rond dezelfde tijd. Ciao vanuit een winters Oberwallis alwaar het nog steeds stevig door sneeuwt bij een temperatuur van -2.2°C


Winters Rosswald Fleschboden(2200m, Oberwallis) zondagmiddag
(ingezonden door Francien Bakker)  


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: