Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 15 februari 2013

Toenemend hogedruk regime

Algemene weersituatie
De Alpen liggen in het overgangsgebied tussen hoge luchtdruk boven west Europa en een lagedruk gebied boven de Zwarte Zee in een gebied met vlakke luchtdruk verdeling en koude lucht. Een zwakke storing trekt via de westelijke Alpen naar het oosten. In het weekend neemt de hogedrukinvloed weer toe.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel-oranje(niveau 2-3). Het verkeer dient in de westelijke Alpen(noordkant) rekening te houden met gladheid door  (opkomende ) sneeuwval. In het laagland (kleine) kans op ijzel.

Weerpraatje
Gisteravond tijdens mijn "rondje ingestuurde APP foto's"  (zie >> hier ) werd nog eens goed duidelijk wat een mooie dag we gisteren in grote delen van de Alpen hebben mogen meepakken. Maagdeliijke pistes, sneeuw in overvloed, staalblauwe luchten, prachtige panorama's en vooral ook hele mooie sfeerbeelden. Ook de commentaren bij de foto`s logen er niet om; gewoon winter in optima forma, alles top en een ieder tevreden (is er nog iemand die NIET tevreden is ?)


Wintertraum Arosa (Zwitserland) gistermiddag

Sowieso mogen de wintersporters die nu in de Alpen zijn en ook diegenen die de komende Krokusvakantie nog naar de Alpen of de Duitse middelgebergtes afreizen, zich verheugen op nog veel meer mooie dagen en uitstekende wintersportcondities. Voor het zover is moeten we echter nog wel even met een zwak frontje afreken wat vooral vandaag en deels ook nog morgen voor wat mindere condities zal gaan zorgen.

Van west naar oost sneeuwval
Het front (occlusie) trok gisteren al met sneeuw en ijzel over de Benelux en in de namiddag en avond waren ook Duitsland en de westelijke Alpen aan de beurt. Gisteren overdag nam de hogere bewolking van het westen uit toe en later op de dag volgde eerste neerslag in de Franse Alpen en westelijke Zwitserse Alpen. Gedurende de nacht trok de sneeuw verder naar het oosten en vanmorgen heeft het afzwakkende front ook de westelijke delen van Oostenrijk bereikt en kan het tot in de Vorarlberg en het Tiroler Oberland gaan sneeuwen. Gelijktijdig stabiliseert zich de atmosfeer door stijgende luchtdruk in de westelijke Alpen. Vooral in de ochtend kan er echter ook in de Zwitserse Alpen nog wat sneeuw vallen maar met het vorderen van de dag  wordt het  van het westen uit geleidelijke weer droog en klaart het op. Het langst blijft de bewolking aan de noordkant van de Alpen hangen en hier kan nog wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. In de westelijke Alpen vinden we het betere weer met zon in een gebied van de Cottische Alpen (Alpi Cozie) zuidwaarts en in Tessin, de meeste zonne-uren zijn  weggelegd voor de Italiaanse Alpen en Tessin.


Nog even zo'n  beauty" eruit gefiltreerd. Binnengekomen via de APP vanuit Fiss

Het nulgradenniveau pendelt in de westelijke Alpen rond de 1000 meter. Op 2000 ligt het kwik rond de -5 en op 3000 meter - 13 graden. Op de hoogste toppen wordt het niet warmer dan een graad of -20. De sneeuwvalgrens ligt in de dalen, enkel in het Alpenvoorland en laagland kan het onder de 500 a 600 meter ook wat (ijs)regenen met kans op ijzel. Soortgelijke temperaturen vinden we ook terug in de oostelijke Alpen waarbij het over de gehele linie 1 of 2 graadje kouder zal zijn.

Veel zon in de bergen
In de nacht op zaterdag en zaterdag overdag zet de weersverbetering vanuit het westen verder door en laatste sneeuw kan nog aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen vallen. Hier zal het ook nog langer duren voordat de zon de bewolking kan breken. In de rest van de Alpen is het dan inmiddels mooi opgeklaard en in de bergen veelal gewoon zonnig. Wel neemt de kans op Hochnebel in de dalen en het laagland weer toe.Zondag wordt wat onzekerder qua zon en de vraag is in hoeverre de vrij zwakke hogedruk weerstand kan bieden tegen een eveneens zwakke storing in de hogere luchtlagen. Vooralsnog ga ik er vanuit dat de zondag ook in het teken zal staan voor veel zon, mogelijk dat in de middag vooral in het zuiden wat bewolking binnentrekt. De wat zachtere lucht die over Frankrijk is uitgestroomd zal de Alpen niet bereiken en de temperaturen veranderen dan ook nauwelijks ten opzichte van zaterdag.


De komende dagen wordt het niet alleen genieten van de sneeuw. Ook genieten van
de culinaire pit-stops buiten op de terrasjes zoals hier in Saalbach (Fot via APP)
 
Toenemende onzekerheid
Ook het begin van de nieuwe week verandert er nog niet veel. De Alpen liggen onder invloed van een hogedruk filiaaltje wat zich vanaf de westelijk uitloper van een hoog boven het westen van Rusland heeft afgesnoerd en in de periode van maandag tot dinsdag via Polen naar de Balkan afzwaait. In de loop van de dinsdag en op woendag gaat de luchtdruk in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië stijgen en naar de donderdag toe zien we krachtig hogedrukgebied (1030hAP) met zijn kern voor de westkust van Noorwegen liggen. Een hoogtelaag (koudeputje) gevuld met erg koude lucht in de hogere luchtlagen trekt in de periode van maandag -woensdag via de zuidoost flank van het hoog naar het zuiden, de koers van dit hoogte laag is nog enigszins onzeker maar verwacht wordt dat het donderdag middag boven de Benelux zal liggen  Tegelijkertijd zien we bij zowel het GFS als ook het ECMWF een depressie op de oostelijke Atlantische Oceaan verschijnen en een andere boven de westelijke Middellandse Zee (zie kaart). Deze constellatie tussen de 3 sturende druksystemen met de Alpenlanden daar tussenin gaat vanaf donderdag voor de nodige onzekerheid zorgen.


Vooral de Atlantische depressie welke richting het weekend naar het Iberische Schiereiland doorschuift gaat belangrijk worden voor het weer in de Alpen. De grote vraag is in hoeverre de hogedruk die vanaf Schotland, over het zuiden van Scandinavië tot over Polen en Rusland verloopt dit laag en diens invloed op "fstand zal weten te houden. Daarbij zijn vanaf donderdag twee scenario`s het meest waarschijnlijk. Ofwel we blijven onder invloed van het hoog in de koudere lucht die vanaf woensdag of donderdag van het noorden op een koufront zou moeten binnenstromen, ofwel we komen meer onder invloed van de zachtere luchtmassa`s die door het Atlantische laag met zuidwestelijke hoogte winden naar de Alpen wordt getransporteerd. Daarbij kan ook het eerder genoemde koudeputje nog een belangrijke rol gaan spelen (GFS). De voorgaande dagen zag het er naar uit dat de koudere lucht het dik zou gaan winnen, vandaag wordt het een twijfel gevalletje.

Opvallend is dat sinds gisteravond het ECMWF de koude variant wat minder positief inziet dan het GFS, en dit was juist weer het  model dat tot voor kort steeds met zachtere oplossingen aan kwam dragen en pas sinds gisteren weer op de koude tour zit. Daarbij moeten we niet vergeten dat het ECMWF de laatste tijd zeer consistent zijn berekeningen doorvoerde en tot dusver bij het juist eind had. Afijn, we weten het niet en de komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen wat de atmosfeer vanaf het midden van de week precies voor ons in petto heeft voor zowel de temperaturen als ook de eventuele neerslag. Houd er in ieder geval alvast rekening mee dat het mooie er vanaf woensdag waarschijnlijk weer vanaf gaat, hetzij door de koude en vochtigere lucht vanuit het noorden, hetzij door de zachtere en eveneens vochtigere lucht vanuit het zuiden. In hoeverre dit sneeuw zal gaan opleveren is eveneens nog onzeker.



ensembles GFS T850hPa (Temp 1500m). De bandbreedte neemt vanaf de 20e sterk toe dus
ook de onzekerheid. Een belangrijke verzachting, ook op de langetermijn, zit er echter niet in
 
Sauerland Duitse middelgebergtes
Het blijft winters en de sneeuwcondities (50-70cm) zijn er uitstekend. Vandaag en ook nog morgenochtend nog wat meer bewolking en nevel met een vlok sneeuw, in de loop van zaterdag dan geleidelijke overgang naar mooi zonnig winterweer. Ook maandag alles top, wel wordt het, en dat geldt met name voor de hoger gelegen delen, tijdelijk wat zachter. Dinsdag volgt vanuit het noordoosten koudeputje (GFS) en een koufront.  Even los van de precieze timing neemt in de loop van dinsdagochtend de bewolking vanuit het noorden toe en kan het wat gaan sneeuwen. Achter het koufront stroomt vervolgens weer markant koudere (polaire) lucht over het Sauerland en later ook de zuid Duitse Middelgebergtes uit. Ook in het verdere verloop gaat het winters verder waarbij opklaringen, wolken (velden) en periodiek ook wat sneeuw of een sneeuwbui het weerbeeld zullen bepalen. Ook op de langere termijn (10 -15 dagen) aanhoudend winterweer waarbij de neerslagkansen niet echt groot lijken.

Vandaag nog bewolkt en nevel, vanaf morgen steeds meer zon. Webcam Kleine Büre
Skiliftkarussell Winterberg


Morgen zal Michael met zijn haarscherpe analyses het weerbericht voor u verzorgen, hopelijk ook dan met winterse vooruitzichten. Voor diegenen die onderweg zijn richting de wintersportgebieden een goede reis, en alle anderen veel wintersport "Vergnügen". Stay tuned en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis (-2.1°C)

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Geen opmerkingen: