zaterdag 16 februari 2013

Zon gaat overuren maken

Algemene weersituatie
Een hogedrukgebied boven het noordwesten van de Russische Federatie heeft een uitloper richting centraal Europa en zorgt over het algemeen voor vrij rustige en vriendelijke weercondities. Vanwege deze luchtdrukverdeling kunnen actieve oceaandepressies het Alpenweerbeeld voorlopig niet nadelig gaan beïnvloeden en blijft het ook op de wat langere termijn vrij stabiel wintersportweer.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar afnemend van niveau 3 (oranje)  naar niveau 2 (geel)
 
Weerpraatje
Juist op het moment dat vele landgenoten naar de Alpen zijn vertrokken en gaan genieten van een welverdiende wintersportvakantie, werkt het Alpenweer ook aan alle kanten mee de aankomende week. In de voorafgaande weken is het erg onbestendig weer geweest waarin enorme hoeveelheden sneeuw zijn gevallen, Vrijwel de gehele Alpenregio lag continue onder invloed van een complex lagedrukgebied dat zijn sneeuwrijke pijlen op de wintersportgebieden gericht had. Hierdoor waren er dagen bij dat er vanwege de slechte zichtwaardes en de overvloedige sneeuwval soms pistes waren afgesloten, en belangrijke verbindingsliften naar een ander dal uit voorzorg gesloten bleven. Hoe anders de situatie nu en de komende dagen is zal U vast als muziek in de oren gaan klinken.


Heerlijk winters plaatje vanuit Brand in de Oostenrijkse provincie Vorarlberg via @Sneeuwhoogte App
 
Weerbeeld vandaag
De eerste dag van wintersportvakantie start voor velen van U super! In de ochtend kan er in eerste instantie nog wat hochnebel voorkomen maar deze zal in de loop van de ochtend op vele plaatsen al vrij snel worden opgeruimd. Vooral in de westelijke Alpen heeft de zon uitstekende papieren en dit geldt ook grote delen van de Italiaanse Alpen. Meer naar het oosten van Tirol en verder oostwaarts richting het Salzburgerland en Ober-Österreich kan het vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam aanvankelijk nog wat bewolkt blijven. Het is winters koud met een nulgradengrens die op vele plaatsen tot in het dal ligt. Op 2000 schommelt de temperatuur rond de -7 graden C en op 3000 meter vriest het ongeveer een graad 12. De luchtdrukverschillen zijn op dit moment vrij klein in het aandachtsgebied, waardoor er niet al teveel wind staat en dat skiet of snowboard toch een stuk prettiger!


Stabiel en vrij zonnig Alpenweer vandaag.

Op zondag verandert er niet bijster veel in het heersende stabiele weerbeeld. De kern van het hogedrukgebied zakt iets zuidelijker af en kiest positie boven het zuiden van de Botnische Golf. Aan de zuidflank van dit systeem stroomt in een oostelijk stromingspatroon continentaal polaire lucht richting het Alpengebied, welke koud maar tegelijk ook vrij droog van opbouw is. Dit betekent wederom een vrij zonovergoten dag voor grote delen van centraal Europa, maar er zit toch een klein addertje onder het gras. Vooral voor het noordoosten van Oostenrijk is er een kleine kans dat het met de zon op zondag iets gaat tegenvallen, want we zien een op het eerste gezicht vrij onschuldige ingesnoerde hoogtestoring via Tsjechië het Oostenrijkse grensgebied gaan naderen. Misschien dat het allemaal gaat meevallen, maar het is toch iets om mee rekening te gaan houden op zondag en dan met name voor het oosten van het Salzburgerland en de provincie Ober-Österreich.


Sneeuw en zon in de buurt van Chatèl gisteren. De perfecte wintersportcombinatie!
 
Verdere vooruitzichten
Ook op de wat langere termijn ziet het wintersportweer er over het algemeen genomen vrij gunstig uit. Maandag en dinsdag beloven superdagen te gaan worden met zeer veel zon en zo goed als windstille condities. Rond het midden van de week neemt lijkt het dan weer iets wisselvalliger te gaan worden. Boven Polen ontstaat een storing die al snel opvullend en in betekenis afnemend richting Slowakije en de Balkan koerst. Hierdoor kan er tijdelijk een zwakke nordstau situatie gaan ontstaan waarin de sneeuwkansen vooral voor de Oostenrijkse pistes wat toe gaan nemen. Op donderdag en vrijdag dan weer betere ski en snowboard omstandigheden, wanneer de hogedrukas zich uitstrekt van Denemarken via het zuiden van Zweden naar de Baltische Staten. Dit betekent de aanvoer van vrij droge en continentale luchtmassa's in een oostwaarts georiënteerde stroming, waarin er flink wat ruimte voor de zon zal zijn.

Nog iets verder kijkend wordt de situatie rond volgend weekend tamelijk onzeker. Het ECMWF berekent tegen die tijd het centrum van hogedruk via het noorden van Schotland oostwaarts richting het zuiden van Zweden. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een omvangrijk lagedrukgebied boven het zuiden van Europa waarin beduidend vochtigere lucht aanwezig is. De positie van dit laag zal tegen die tijd gaan bepalen in hoeverre het Alpenweer hierdoor beïnvloed zal gaan worden. Maar eens kijken wat er de komende dagen van dit scenario over zal gaan blijven.


Onzekere vooruitzichten rond volgend weekend
 
Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Ook in de wat dichterbij gelegen wintersportgebieden blijven de condities goed. Op de hogere pistes ligt er gemiddeld 50 tot 70 centimeter sneeuw waardoor er naar hartelust geskied/gesnowboard kan gaan worden. Vooral in de ochtenduren kan de bewolking aanvankelijk nog vrij hardnekkig zijn maar s'middags kan de zon er toch vrij goed gaan bijkomen. Op dinsdag en woensdag neemt de sneeuwkans in deze omgeving weer wat toe wanneer de eerder genoemde storing via Polen zuidoostwaarts trekt. Aan de westflank van dit laag kan er hierdoor vanuit het noorden dan wat sneeuw gaan vallen. Volop winters dus in het zuiden van Duitsland en dit blijft voorlopig zo!


Gezellige drukte in de skiliften op de Winterberg

Morgen meldt Johann zich graag weer bij U met meer Alpen-weernieuws en vanuit een zwaarbewolkt Schiphol met vriendelijke groet.

Alpenweer weer werd vandaag verzorgd door @Michael van der Poel
 
,@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: