Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 17 februari 2013

Winterse setting komende 10 dagen

Algemene weersituatie
De Alpen liggen onder de invloed van een zone van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Baltische Staten tot over de Alpen. Een hoogtelaag trekt dit weekend via de oostelijke Alpen naar het zuiden maar heeft slechts geringe uitwerking op het Alpenweer. Ook het begin van de nieuwe week staat in het teken van rustig hogedrukweer met vooral op maandag veel zon.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

 Weerpraatje
Terwijl de zon in de westelijke Alpen gisteren overuren maakte was het in de oostelijke Alpen veelal bewolkt met hier en daar zelfs wat sneeuw. In het Duits wordt dit soort weer ook wel aangeduid met "trübe". Dus mocht u in een Duitstalig weerbericht deze benaming horen dan weet u wat u te wachten staat ! De grens met de bewolking en Hochnebel liep gisteren pak hem beet, noord naar zuid via de oostelijke Zwitserse Alpen. Ten westen daarvan dus Kaiserwetter, ten oosten daarvan vooral bewolking en Hochnebel, heel af en toe klaarde het lokaal even op maar veel stelde het zon-technisch allemaal niet voor.


Perfect (terrasjes)weer gisteren in grote delen van de westelijke Alpen (foto Rosswald
Oberwallis gistermiddag
)

Vandaag  gaan we op herhaling en ook in de oostelijke Alpen gaat op meer plaatsen de zon schijnen. Dit geldt met name voor de bergen. De dalen en het laagland  blijven met de (noord)oostelijke stroming, in Zwitserland "Bise" genaamd, gevoelig voor laaghangende bewolking, mist dan wel Hochnebel die hier en daar ook hardnekkig kan zijn. Een ander storend element is een storing in de hogere luchtlagen (hoogtelaagje) welke via de oostelijke Alpen naar het zuiden trekt. Deze kan wat meer bewolking (overtrekkende wolkenvelden) veroorzaken en hier en daar is zelfs een sneeuwbui(tje) niet geheel uitgesloten. De grootste kans op sneeuw hebben de gebieden van het Alpenostrand (oostelijke Alpen uitstrekkende van het noordelijke Weense bekken tot aan het zuidelijke Grazer bekken. In de middag zal de bewolking met mogelijk wat sneeuwval naar de Dolomieten wegtrekken.

Ook de westelijke Alpen mogen zich opnieuw verheugen op veel zon, dit geldt met name in de bergen. Sommige dalen kunnen aanvankelijk te maken hebben met wat Hochnebel met een bovengrens van 1200 tot 1500 meter, daarboven schijn de zon echter uitbundig. Ook wat meer last van bewolking (overtrekkende wolkenvelden) in een gebied uitstrekkende vanaf de Alpes-Maritimes het Monte Rosa gebied tot over in het Tessin.

Aan sneeuw geen gebrek, op de meeste plaatsen hoog-alpin ligt tussen de 200 en
400cm, lokaal zelfs 400 tot  550cm (foto Francien Bakker)

De temperaturen bewegen zich nog steeds op een winters niveau, zo wordt het op 2000  meter een graad of -5, op 3000 meter een graad of -13 en op 4000 meter -17 graden.  Meer naar het oosten moet het kwik nog een paar graden inleveren. Het nulgraden niveau pendelt in het westen tussen de 700 en 1100 meter, in de oostelijke Alpen in de wat koudere lucht tussen de 400 en 700 meter. De wind is overal  zwak en komt uit variabele richtingen.
 
UV-Index 3 tot 4, goed insmeren
Ofschoon de temperaturen op een winters niveau liggen moeten we niet vergeten dat de februari zon al behoorlijk wat kracht heeft. Op de UV-index schaal zitten we vandaag en ook de komende dagen op niveau 3 a 4 en dat betekent dat we onze huid al moeten beschermen tegen de schadelijk UV(A) straling. Vooral in de bergen is deze straling veel sterker dan op zee niveau en wordt door de reflectie van de sneeuw ook nog eens versterkt. Vanaf niveau 3 wordt al geadviseerd om uw huid te beschermen tegen de UV straling. Smeer dus voordat u de bergen intrekt een goede zonne-crème op uw gezicht, liefst met factor 30 of hoger (denk daarbij vooral aan de oren en neus). Ook een goede zonne-bril is een vereiste om de ogen, die eveneens door de UV straling kunnen "beschadigen", te beschermen.


Prognose UV-Index voor vandaag (3, deels ook 4)


Afgezien van overtrekkende bewolking ook vandaag toch weer een mooie winterdag met perfecte sneeuw en piste condities. Opvallend overigens ook de hoeveelheid sneeuw die er momenteel nog op de bomen en daken ligt. De al krachtige februari zon is normaal rond deze tijd van het jaar genadeloos voor (vers gevallen sneeuw) en meestal smelt deze overdag weer vrij snel weg. Deze winter en vooral ook de eerste maanden van dit jaar verliepen echter te koud met daarbij een bijna chronisch gebrek aan zon. Hierdoor kon ook de sneeuw op de wat "warmere" en meer zon geëxponeerde plaatsen tot nu toe makkelijk overleven.  De steeds weer periodiek gevallen sneeuw deed de rest. Kortom op de meeste plaatsen in de Alpen hebben we nog met een uitgesproken winters beeld te maken. De grote vraag is hoelang gaan we dit beeld nog vasthouden, immers we gaan richting maart, de dagen worden langer en de zon krijgt steeds meer kracht.


Nog steeds hebben we te maken maken met een uitgesproken winters beeld
Foto Walliser Alpen met blik richting de Simplon (Bortelhorn)

Om alvast maar met de deur in huis te vallen: het ziet er niet naar uit dat we op de middellange of zelfs op de lange termijn (10 dagen) de lente kunnen verwelkomen. Integendeel, na 2 dagen met een ietse pietse minder koud weer en veel zon (aankomende maandag en dinsdag)  lijkt de winter zich vanaf woensdag opnieuw te gaan verscherpen.
 
Markant kouder
Vanaf dinsdag zien we op de weerkaarten de luchtdruk boven Scandinavië sterk stijgen en woensdag komt er een krachtig hoog (1030hPA) met centrum boven het midden van Zweden te liggen. Tegelijkertijd trekt er een hoogtelaag, veelal ook met de naam koudeputje aangeduid, via de zuidoost flank van dit hoog richting centraal Europa. Dit soort verstoringen in de hogere atmosfeer zijn nogal onberekenbaar maar de laatste dagen en ook vandaag weer lijkt de koers toch min of meer vast te staan. Onder verzwakking trekt het koudeputje tot het einde van de week richting de oostelijke Alpen en is dan enkel nog aan de isobarenknik op de weerkaarten te herkennen. Dit hoogtelaagje zal in samenwerking met het hoog boven Scandinavië dat naar het weekend toe wat naar het zuiden afzakt als trekpaard gaan dienen voor een volgende portie arctische lucht die dus vooral in de hogere atmosfeer aanwezig is.


Dinsdag rond het middaguur is de koude lucht in combinatie met een brede bewolkingsband met sneeuwval tot over het midden van Duitsland gevorderd en in de avond zal het de noordelijke Alpen bereiken. In de nacht op woensdag en woensdag trekt het koufront verder over de Alpen en komen we weer in markant koudere vrieslucht terecht. Omdat het front met het naderen van de Alpen steeds meer afzwakt word er niet veel sneeuw verwacht, de gebieden aan de noordkant van de Alpen maken de grootste kans op een vers laagje van misschien 5 a 10cm. inner-alpin en ook de zuidkant houden het waarschijnlijk gewoon droog en enkel de toename van bewolking en wind en het dalen van de temperaturen verraden het overtrekkende koufront.

Na woensdag verandert er niet veel aan de bovengenoemde winterse constellatie. Hogedruk persisteert boven het noorden van Europa en lage druk voelt zich heer en meester in de Middellandse Zee. Omdat we ook te maken hebben met een anti-cyclonale component (invloed van het laag boven de Middellandse Zee) en vanaf woensdag ook nog eens met de zeer koude lucht in de hogere atmosfeer is de opbouw van de atmosfeer enigszins labiel waardoor met name mede ondersteund door de dagelijks gang enkele lokale sneeuwbuien kunnen ontstaan. Een strakblauwe hemel lijkt dan ook voor de meesten van ons niet weggelegd. Later in de verwachtingstermijn. Vanaf vrijdag wordt daarbij ook de invloed van een depressie boven de centrale Middellandse Zee groter. Dit gaat er wederom voor zorgen dat de sneeuwkansen in het weekend vooral in de zuidelijke Alpen gaan toenemen en het is nog onzeker in hoeverre deze sneeuw tot naar de noordelijke gebieden zal gaan uitbreiden.

Hoe dat allemaal zal gaan evolueren en of de Alpen van het zuiden uit sneeuw gaan krijgen laten we nu nog maar in het midden en gaan we de komende dagen vervolgen. Ter afsluiting dan nog even een blik op het weer in het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes.


Perfecte wintersport condities ook in de Duitse Middelgebergtes, foto Zwarte Woud

De wintersportcondities zijn er goed en blijven er goed. Vandaag is het bewolkt en nevelig met in de loop van de dag steeds breder wordende opklaringen. Een enkele vlok sneeuw of sneeuwbuit(jte) is niet uitgesloten, Vooral morgen even iets minder koud met wat licht dooi in de lagere delen en maar vooral ook veel zon. In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag trekt het al eerder genoemde koufront van noord naar zuid over Duitsland. Het gaat enige tijd sneeuwen, mogelijk aanvankelijk in de lagere delen voor afgegaan door regen, en in het tweede deel van de dag stroomt weer veel koudere binnen. De rest van de week inclusief het weekend blijft het winters met een mix van zon en bewolking. Door de dagelijkse gang kunnen in de instabiele koude luchtmassa's lokaal enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling komen.

Tot zover maar weer voor deze zondag, allemaal een fijne wintersport dag toegewenst en blijf de foto's en updates vanaf locatie insturen ! Morgen zijn we er weer. Ciao vanuit  Oberwallis alwaar het zonnetje alweer goed zijn best doet en de temperatuur in de "thermometer-hut -4°C bedraagt.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: