maandag 18 februari 2013

Winter houdt stand

Algemene weersituatie
De Alpen liggen begin deze week onder invloed van een hoog wat zich vanaf de Noordzee tot over de Balkan uitstrekt. Boven de Oostzee ontwikkelt zich een (hoogte)laag wat tegen het midden van de week het weer in de Alpenlanden zal gaan beïnvloeden.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

 Weerpraatje
Gisteren hadden we geheel volgens verwachting te maken met wat meer bewolking dan zaterdag die het vooral in de oostelijke en zuidelijke Alpen de zon behoorlijk moeilijk maakte. Vooral aan de noordkant  werd met een zwakke noordoostelijke stroming in de onderste luchtlagen wat vochtigere lucht aangevoerd waardoor er hier deels weet hardnekkige lagere bewolking (stratus), mist dan wel Hochnebel voorkwam. Boven de Hochebel (bovengrens van 1300 tot 1800 meter) scheen de zon vol op. Al met al lokaal gisteren dus weer grote verschillen.


Gisteren op veel plaatsen al Kaiserwetter, vandaag gaan we op herhaling. Foto:
Sunneh├Âreli 2246m, Glarnerland (Zwitserland) gistermiddag

Vannacht en morgenochtend zal de invloed van het hoog weer wat meer domineren en we mogen dus weer op meer zon rekenen.  In de bergen schijnt de zon er vanaf de vroege ochtend vrolijk op los en veelal is het onbewolkt. In de dalen kan vooral in de ochtend nog wat Hochnebel of restbewolking hangen met een bovengrens van circa 1600 meter in het noorden en 1000 meter in het zuiden. In het temperatuur verloop verandert niet veel. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -10 en -5 graden, op 3000 meter rond de -13 en op 4000 meter vriest het een graad of  -18 graden. De wind is zwak tot matig en komt hoofdzakelijk uit noordoostelijke richtingen. Omdat de lucht morgen vrij droog is zullen we in de bergen tevens weer kunnen genieten van fenomenale vergezichten. Kortom een perfecte wintersportdag en optimale condities op de pistes dan wel terrasjes !


Het belooft weer een fantastische dag te worden

Na een heldere en koude nacht start ook de dinsdag veelbelovend. Lang zal het echter niet meer duren voordat eerste bewolking vanuit het noorden aan het zwerk verschijnt. De opkomende bewolking wordt veroorzaakt door een front behorende bij een hoogtelaag (koude-putje) wat vandaag ten westen van Helsinki tot ontwikkeling komt en woensdagmiddag boven Polen wordt verwacht. Tegen de avond is de bewolking dan zo dik dat er aan de Alpennoordkant wat sneeuw uit gaat vallen. Het zwaartepunt van de neerslag zal in de nacht op woensdag aan de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpennoordkant komen te liggen. Vooral in de Staugebieden van de Vorarlberg en Salzburg kan het dan tijdelijk ook wat langer sneeuwen. Grotere neerslag hoeveelheden worden er echter ook hier niet verwacht en met 5 tot 10cm verse sneeuw  en hier en daar nog wat meer, is het wel gedaan. Meer naar het westen en zuiden zal het front nauwelijks actief zijn en blijft het, afgezien van een verdwaalde vlok, meest droog en deels is het ook opgeklaard.


ECMWF voor as. woensdag, koudeputje met diepvries lucht en wat sneeuw
op weg richting de Alpen

Woensdag stroomt achter het koufront de veel koudere arctische lucht over de Alpen uit. Omdat de lucht vooral ook in de hogere atmosfeer flink koud is kan door de dagelijkse gang hier en daar een sneeuwbui tot ontwikkeling komen. Verder hebben we te maken met een mix van wolken(velden) en opklaringen. Donderdag en vrijdag beloven nog kouder te gaan verlopen wanneer met de noordoostelijke de meest koude lucht over grote delen van West en centraal Europa is uitgestroomd en het koude-putje boven de Alpen is gearriveerd. Het is dan, mede ook door de krachtig doorstaande noordoosten wind, ijzig koud. Op 2000 meter vriest het zo'n 12 graden, op 3000 meter 18 graden en op de hoogste pistes en toppen in de Franse, Italiaanse en  Zwitserse Alpen -24 graden. Daarnaast moeten we het ook nog eens doen met minder zon en vooral in de zuidelijke Alpen is het meest bewolkt en kan er wat sneeuw gaan vallen

De bewolking en sneeuwval in het zuiden hebben te maken met depressies die zich boven de Middellandse Zee uitleven. Ook tijdens het weekend houdt de zuidkant last van veel bewolking waaruit wat sneeuw kan vallen. Zondag en maandag kan de neerslag aan de  Alpenzuidkant verder in activiteit toenemen en ook het oosten van Oostenrijk krijgt maandag te maken met meer bewolking en wat sneeuw die van het oosten uit binnen komt waaieren. De aangevoerde lucht wordt  met een meer naar zuidoost draaiende stroming naar de zondag toe minder  koud. Dit geldt met name voor de oostelijke Alpen, de sneeuwvalgrens stijgt er tot circa 1000 meter.


Aan de zuidkant kan vanaf donderdag tot maandag sneeuw van betekenis
gaan vallen. Webcam Alta Badia

De grote vraag is hoeveel neerslag (sneeuw) er waar gaat vallen. Hierover zijn de meningen nog verdeeld en gezien de nog vrij lange verwachtingstermijn moeten we er ook nog voorzichtig mee zijn. Gezien de algehele drukverdeling en de meest zuidoostelijke tot zuidelijke stroming kan er aan de zuidkant vanaf donderdag tot maandag sneeuw van betekenis gaan vallen. Zo berekent bijvoorbeeld het ECMWF voor die periode neerslaghoeveelheden die er lokaal oplopen tot 30 a 70mm. Zwaartepunt van de neerslag zal liggen aan de westelijke Italiaanse Alpenboog waar met een Retour d`est tot 70cm sneeuw kan gaan vallen. Ook het zuidoosten van Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten mogen rekenen op 20 tot 40cm verse sneeuw. In hoeverre deze waarden naar boven (grote kans) dan wel naar beneden (minder grote kans) worden bijgesteld zullen de komende dagen gaan uitwijzen. Potentie voor een heuse dump aan de zuidkant is echter aanwezig.

De ontwikkelingen na het weekend zijn nog vrij onzeker. Waarschijnlijk verplaatst de zone van hogedruk  zich met met zijn zwaartepunt richting de Britse Eilanden. De temperaturen kunnen vooral in de bergen dan weer wat gaan oplopen maar het blijft ook dan vrij winters. Mede doordat de invloed van het hoog zijn invloed wat meer naar het zuiden toe uitbreidt wordt het ook in de zuidelijke Alpen geleidelijk weer beter.

Tot zover voor nu, morgen meer Alpenweer. Fijne dag en geniet van de zon en de sneeuw. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis (-5 °C)

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: