Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 30 maart 2013

Geleidelijke weersverbetering




Algemene weersituatie
Een depressie boven de oostelijke Atlantische Oceaan koerst tijdens de Paasdagen via de Alpen richting Oost Europa. Aan de voorzijde van het systeem wordt vandaag nog relatief zacht maar ook vochtige lucht aangevoerd. Op zondag kan via de achterzijde dan weer koudere maar ook wat drogere lucht over de Alpen uitstromen. Met ingang van de eerste week van april krijgt een noord Europees hogedrukgebied steeds meer invloed op de noordelijke Apen waarbij koude maar vooral ook drogere lucht het weerbeeld zal gaan bepalen. De gebieden aan de Alpenzuidkant hebben te maken met de invloed van lagedrukgebieden die zachte maar ook vochtige lucht aanvoeren.

Waarschuwing:
Lawinegevaar geel-oranje (niveau 2-3)
Weerpraatje
Volop zon en maar liefst twintig graden in de plus aan de Alpennoordkant en zomerse 25 graden aan de Alpenzuidkant precies een jaar geleden. Wat een schril contrast met het weerbeeld van gisteren toen een storing de Alpen van west naar oost over de Alpen trok. Afgezien van nog wat zon (opklaringen) met voorkeur voor de zuidkant en in het voortraject van de storing was het meest bewolkt (deels ook Hochnebel en van het westen uit ging het in de loop van de dag regenen. Aan de Alpennoordkant viel er sneeuw tot 500 meter en in het westen en in het zuiden en inner-alpine sneeuwde het boven de 1100 a 1300 meter. Op 2000 meter pendelde het kwik rond de -3 graden.


Vooral in Oostenrijk gisteren voor de storing uit ook nog zon met  ideale omstandigheden
in Stuben (Vorarlberg) zo werd gemeld). Uitzicht op Zurs vanaf Albonagrat (via @APP).

Eerst nog onbestendig
Ook vandaag staat weer een wisselvallige dag op het weer-menu. In de westelijke Alpen start de dag al met veel bewolking waaruit wat neerslag of een bui kan vallen. In de oostelijke delen van Zwitserland zijn in de ochtend nog wat opklaring mogelijk voordat de bewolking en neerslag vanuit het westen zich ook tot over het gehele westelijke Alpengebied zullen uitbreiden. De gebieden ten noorden van de oostelijke Alpenhoofdkam mogen zich nog verheugen op een wat groter zon-aandeel. Echter dan ook hier in de loop van de middag van het westen en zuiden uit opkomende bewolking gevolgd door neerslag (buien). Meer bewolking bevindt zich morgen ook ten zuiden van de oostelijke Alpenhoofdkam, lokaal kan er vanaf de middag wat neerslag of een bui uit gaan vallen. Op en na passage van het front (koufront) stroomt weer wat koudere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens van circa 1500 a 1300 meter daalt tot 1000 a 800 meter. Terwijl het nulgradenniveau in de westelijke Alpen in de middag en avond daalt van 1900 naar 1600 meter stijgt het in de oostelijke Alpen voor het front uit tijdelijk tot circa 1700 a 1900 meter.. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de -2 graden in het westen en tot 2 graden in het oosten.


Actuele radarbeeld, alleen de Oostenrijkse Alpen(toppen) zijn deels nog wolkenvrij
(roze is sneeuw, blauw regen)

  
Nog een weinig blauw in het oosten (Damüls)         ...en volgende sneeuw in het westen (Meribel)

Kouder
De depressie die het slechtere weer veroorzaakt ligt zondag rond het middaguur alweer ten zuidoosten van de Alpen waarbij het zich gaat opsplitsen. Één kern blijft een beetje rondtollen boven de Golf van Genua en het andere deel trekt tot maandagmiddag verder richting de Baltische Staren en west Rusland. Met een naar noordoost draaiende stroming wordt zondag nog koudere maar ook wat drogere lucht aangevoerd. Vooral in de zuidelijke delen van de westelijke Alpen klaart het steeds meer op. Aan de noordkant kunnen vooral in de ochtend nog sneeuwbuien of wat sneeuw vallen. De oostelijke Alpen hebben zondag nog te maken me het wegtrekkende koufront, hier is het bewolkt (trübe) en steeds weer valt er tot in de dalen sneeuw of enkele (pittige) sneeuwbuien.

Maandag trekt een volgend laagje via de Golf van Lion richting het zeegebied van Corsica en Sardinië. Met een weer naar zuidwest draaiende stroming dan vooral zon aan de westelijke Alpennoordkant en ook in de noordelijke delen van de oostelijke Alpen gaat het dan steeds meer opklaren. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam hebben maandag te maken met meer bewolking en (buiige) neerslag. Aanvankelijk sneeuwt het tot in de dalen voordat in de loop van de dag de sneeuwvalgrens stijgt tot 800 a 1200 meter.



Weersverbetering, meer zon
Dinsdag trekt het laag verder naar het westen door en woensdag rond het middaguur ligt het met zijn kern boven het midden van de Adriatische Zee. Het is dan tijdelijk iets zachter waarbij de bewolking en het zwaartepunt van neerslag verplaatsen zich wat meer naar de (zuid) oostelijke Alpen. Tegelijkertijd krijgen we vanuit het westen te maken met een weersverbetering die woensdag overal merkbaar zal gaan worden. Het is (of wordt) dan overal droog en de zon gaat ook in het zuiden op steeds meer plaatsen doorbreken.

De weersverbetering hebben we te danken aan het Scandinavische hoog dat zijn invloed wat meer tot over de Alpen zal gaan uitbreiden. In de tweede helft van de volgende week splitst het hoog zich in twee delen op.  Één deel van het hoog verplaatst zich naar west Rusland, het andere en voor ons belangrijkste deel, trekt in westelijke richting en vormt een blokkade op de Atlantische Oceaan(kaart hieronder). Het gaat er tevens voor zorgen dat de depressies vanaf de Atlantische Oceaan de pas wordt afgesneden. Zoals het er nu naar uitziet neemt de invloed van het hoog op het Alpenweer echter wel weer af maar onder een vlakke luchtdrukverdeling zonder actieve depressies in de buurt ook dan helemaal geen slecht weer. Zon en wolken(velden) wisselen elkaar af en mogelijk valt er hier en daar wat regen en in de bergen sneeuw(bui). De temperaturen gaan vanaf donderdag weer wat omhoog zonder dat het direct heel zacht gaat worden.


Onder hogedrukinvloed en later in de week een vlakke drukverdeling volgende week
helelmaal geen gek weer. (kaart ECMWF voor vrijdag 5 april)

Met het voor vele wintersportgebieden laatste wintersport weekend in het vooruitzicht kon het wel weer eens flink kouder gaan worden wanneer aan de oostflank van het blokkade hoog op de Atlantische Oceaan opnieuw veel koudere lucht naar het zuiden komt afzakken. Afijn, dit is allemaal nog erg ver weg en "wat dan komt wat dan leeft". Eerst maar eens zien dat we vanaf zondag de zon gaan krijgen en de weersverbetering zich vanaf dinsdag overval kan doorzetten en we kunnen gaan genieten van de massa's mooie sneeuw en vooral ook de zon !

Zomertijd
Met de ingang van de zomertijd die vannacht ingaat (om 02h00 uur gaat de klok een uur vooruit dus een uurtje minder slapen) is ook de tijd weer aangebroken om te gaan stoppen met de dagelijkse uitgebreide Alpenweerberichten. Mocht de situatie er aanleiding toe geven of er zich interessante ontwikkelingen voordoen dan wordt daar natuurlijk op ingehaakt. Vanuit een bewolkt regenachtig Oberwallis (3.8°C) een ieder fijne Paasdagen gewenst. Ciao



@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: