Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 16 april 2013

Vanaf vrijdag markant kouder met sneeuw

Het wintersportseizoen is grotendeels weer voorbij en daarmee is dan ook een einde gekomen aan de dagelijkse Alpenweer updates. Extra (Alpen)weer updates afhankelijk van de actualiteiten. 

Extra update 16 april

"Zomerweer" houdt nog even aan


De winter in de Alpen heeft zioch de afgelopen dagen terug getrokken in het hooggebergte en zelfs op een hoogte van 3000 meter steeg het kwik tot boven het vriespunt. Nog opvallender waren de zomerse temperaturen die met name in Zwitserland werden geregistreerd. Zo werd het de afgelopen dagen in bijvoorbeeld Baselland en Wallis maar liefst 26 tot 28 graden warm. Zelf kon ik gisteren in de thermometerhut in de tuin 23.7 graden aflezen. Dit zijn temperaturen die ook in de hoog-zomer niet zouden misstaan.

Het lijkt wel zomer, zelfs op 1020 meter hoogte zomerse 23.7 graden (foto tuin)

De thermische opleving hadden we te danken aan een portie subtropische lucht die tussen een depressie boven de oostelijke Atlantische Oceaan en  een hoog boven het oosten van Europa tot ver naar het noorden kon uitstromen. Na een zwak frontje breekt de zon weer van het westen uit weer door en opnieuw gaat er aan de voorzijde van een volgende depressie ten westen van Ierland de komende 2 tot 3 dagen subtropische lucht over West Euiropa uitstromen. In de Alpendalen kan het kwik opnieuw gaan oplopen tot 25 a 26 graden en lokaal (Wallis) ook nog een enkele graad meer.

Depressie "Michael" stuwt de komende dagen opnieuw zeer zachte lucht
naar het noorden
Het blijft dus nog zeer zacht voor de tijd van het jaar en met veel  zon lijkt het eerder doet het weerbeeld eerder aan de zomer dan aan de lente denken. Toch zullen we vanaf vrijdag gaan merken dat de winter nog helemaal niet zover weg is.

Vrijdag zien we op de weerkaarten aan de oost flank van een hogedrukgebied boven de oostelijke Atlantische Oceaan en het Verenigde Koninkrijk een hoogtetrog tot ontwikkeling komen met vervolgens afsnoeren van een bel koude lucht boven de westelijke Middellandse Zee. Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming wordt dan markant koudere lucht (vooral ook hoger in de atmosfeer) tot ver naar het zuiden getransporteerd. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Alpen een zogenaamde "Gegenstromlage" (kaart hieronder) en in het grensgebied van de veel koudere lucht uit het noorden en de warmere lucht ten zuiden van de Alpenhoofdkam gaat veel neerslag vallen.


Zoals het er nu naar uitziet zal de meeste neerslag aan de zuidkant gaan vallen. Boven de circa 1600 a 1800 meter zal dit in  de vorm van sneeuw zijn. De neerslag hoeveelheden aan de Alpennoordkant zullen wat minder uitpakken, in de koudere lucht gaat het hier sneeuw tot 1000 a 800 meter en lokaal is sneeuw tot in de dalen zeer goed mogelijk. Lokaal gaat er volgens het ECMWF model aan de Alpenzuidkant tussen de 50 en 100mm neerslag vallen, het GFS doet er zelfs nog een schep bovenop.Omgezet in sneeuw moet men boven de 2000 meter rekening houden met meer dan een halve meter Neuschnee. In de overige Alpen moet men vanaf vrijdag boven de 1200 meter ook rekening houden met Neuschnee, met 10 tot 30 cm, lokaal in de Oostenrijkse Alpen ook nog meer, echter beduidend minder dan hetgeen voor de zuidelijke Alpen wordt berekend.
Neerslaghoeveelheden adhv het WRF model voor de komende 5 dagen

Apropos sneeuw: Door de hoge temperaturen is het sneeuwdek in de Alpen zeer instabiel geworden en daarmee is het lawinegevaar sterk toegenomen. Momenteel hebben we te maken met code oranje en deels ook rood (niveau 4-5), het op één na hoogste gevaren niveau ! Vooral in de Zwitserse Alpen was het de afgelopen dagen weer raak met helaas opnieuw 3 dodelijk slachtoffers en diverse (zwaar) gewonden. Tour skiers wordt geadviseerd om vooral `s morgens vroeg op pad te gaan, verder is het belangrijk om de gemarkeerde pistes niet te verlaten.Tot zover deze extra update, fijne dag en geniet nog even van het mooie "zomerweer" in de Alpen. Vanaf vrijdag is het voorlopig weer voorbij !

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen: