vrijdag 1 maart 2013

Lentekriebels

lgemene weersituatie
Uitgaande van een krachtig hogedrukgebied met centrum boven Ierland hebben de Alpen tot in het weekend te maken met een oostelijke stroming waarmee droge en vrij zachte lucht wordt aangevoerd. Begin volgende week verplaatst het hoog zich naar de Balkan en draait de stroming naar zuid tot zuidwest waardoor nog zachtere lucht wordt aangevoerd. Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Gisteren konden door de toenemende hogedrukinvloed vooral de noordelijke Alpen veel zon bij tekenen. Minder zonnig was het daarentegen aan de Alpenzuidkant waar wat vochtigere lucht aanwezig was. Lokaal viel hieruit in de bergen zelfs nog een lokale sneeuwbui. Opmerkelijk ook weer de grote verschillen in de Alpen. Zo werd het door de inversielaag in de mist in bijvoorbeeld het Zwitserse St Gallen niet veel warmer dan nul graden, Tegelijkertijd registreerde Davos op 1600 meter boven de inversie milde 6 graden.


Genieten gisteren in het zonnetje in Leogang (Salzburger Land)

Mooi waren de lokaal grote verschillen ook hier vanuit de weerkamer te zien. Terwijl het in zuidelijke richting boven de Simplon zwaar bewolkt was en sneeuw viel was het in westelijke richting boven het Rhonedal opgeklaard tot strak blauw. Ook de temperaturen hier in de weerhut mochten er zijn, een paar dagen geleden nog goed voor matige vorst overdag, nu al bijna lenteachtige 8.2 graden. Overigens steeg 300 meter lager in het dal het kwik tot 12.2 graden. Nog zachter werd het in het Oostenrijkse Landeck (750m) alwaar de thermometer net iets meer dan 13 graden aan wees.

Vandaag schijnt  in de westelijke Alpen de zon weer de gehele dag, enkel in de Alpes Maritimes en de  Dauphine begint de dag met veel bewolking. In de middag zal echter ook daar de zon de bewolking geleidelijk steeds meer gaan openbreken. Ook in de oostelijke Alpen volop zon, enkel in het oosten en zuidoosten kunnen wat onschuldige wolkenvelden overdrijven. De lager gelegen gebieden ten noorden van de Alpen maken nog wel kans op deels hardnekkige Hochnebel (bovengrens 800 tot 1300 meter). Daarboven echter ook hier volop zon. Het is niet koud, op 2000 meter pendelt het kwik rond de -1 graad, op 3000 meter rond de -7 en op 4000 meter rond de -13 graden. Het nulgradenniveau ligt overal tussen de 1500 en 2000 meter.


Vooral vanmorgen aan de noordkant nog kans op Hochnebel, verder Sonne pur.
Webcam Klewenalp Stockhütte 1280m Berner Oberland
 
Weekend perfect
Ook het weekend belooft zeer zonnig te gaan verlopen, mogelijk dat zaterdag aan de noordkant van de oostelijke Alpen nog wat bewolking of wolkenvelden overtrekken maar die zullen spoedig verdwijnen. Datzelfde geldt voor de Hochnebel die zich tijdens de heldere nachten gevormd heeft. Zondag dan overal Sonne pur en eventuele Hochnebel zal snel oplossen. Qua temperaturen verandert er niet veel en met een nulgradenniveau van rond de 2000 meter is ook in de bergen niet echt koud. Met deze constatering moge meteen ook duidelijke worden dat de koudere polaire lucht die gisteren volgens de modellen nog de oostelijke Alpen zou schampen via een oostelijkere route naar het zuiden toe uitstroomt en de Alpen ongemoeid laten. Mogelijk dat de gebieden met de grens van Tsjechië nog net iets ervan gaan meepikken.
 
Opkomende Südstau -Südföhn
Ook de eerste dagen van de nieuwe week volop en zon en zeer milde temperaturen. Tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en het wegtrekkende hoog richting de Zwarte zee (woensdag) krijgen we dan te maken met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte, van origine subtropische luchtsoorten, over grote delen van west en centraal Europa wordt aangevoerd. Met de zuidelijke aanstroming en de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen zal aan de noordkant van de Alpenhoofdkam de Südföhn tot ontwikkeling komen.  Naar alle waarschijnlijkheid neemt vanaf dinsdag van het zuiden dan wel zuidwesten aan de Alpenzuidkam de bewolking toe gevolgd door opkomende Stau neerslag die zich langzaam via de Alpenzuidkant naar het oosten toe gaat uitbreiden


GFS T850 hPa (temp 1500 meter)voor aankomende woensdag, noordkant föhn en
warm,  zuidkant met Stau sneeuw en stukken kouder (groen is < nulgraden)

Hoeveel neerslag er zal gaan vallen is nog onduidelijk en hetzelfde geldt voor de sneeuwvalgrens. Ondanks de "warme" aanvoer richting en  hoge temperaturen op hoogte is het waarschijnlijk dat bij aanhoudende en intensieve neerslag de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1000 meter daalt en lokaal gaat het dan gewoon tot in de (hogere) dalen sneeuwen. Zeker iets om de komende dagen in de gaten te gaan houden.

In de tweede helft van de week gaan de temperaturen aan de noordkant nog iets verder omhoog en de donderdag en vrijdag worden, mede ook ondersteund door de krachtige Südföhn, waarschijnlijk de warmste dagen van de week. Het slechtere weer met meer bewolking en regen en sneeuw houdt zich voornamelijk nog ten zuiden van de Alpen op. In het weekend wordt de druk van opdringerige Atlantische depressies steeds groter en frontale systemen zullen tot over de Alpen gaan trekken. Daarmee neemt niet alleen de onbestendigheid weer flink toe, ook de temperaturen gaan vanaf zondag of maandag met de koelere westelijke aanvoer weer naar beneden. Neerslag valt dan tot circa 1200 a 1000 meter weer in vaste vorm.

Mogelijk dat dit de aanzet is tot een nieuwe koudere periode (GFS) met de overgang naar een noord tot noordwestelijk hoogtestroming waarmee maritiem polaire lucht richting Europa en de Alpen wordt gevoerd. Hoe dan ook, het mag dan erg zacht gaan worden, het betekent nog lang niet dat de Alpenwinter definitief voorbij is. In ieder geval gaan we de komende dagen genieten van heel veel zon en zeer zacht weer. Ook best lekker.

De komende dagen met de vele sneeuw , zon en heerlijke temperaturen prima vertoeven
in de bergen. Webcam Bellwald (Oberwallis)
 
Samenvatting
Daarmee kunnen we vanmorgen voor de komende dagen de volgende balans opmaken. Vanaf het weekend zeer zonnig weer met verder oplopende temperaturen. Volgende week met ondersteuning van de Südföhn lenteachtig. Vanaf dinsdag aan in het zuiden inzettende weersverslechtering. Waarschijnlijk nog tot in het volgende weekend zacht. Daarna mogelijk overgang naar een kouder weertype met sneeuw aan de Alpennoordkant

Tot zover voor vandaag. Morgen is Michael er weer en ik ga dit weekend genieten van een weekendje skiën in de Walliser bergen. Fijn weekend en niet vergeten goed in te smeren met al die zon. Ciao !

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: