maandag 4 maart 2013

Toenemend onbestendig

Algemene weersituatie
Tussen een hogedrukgebied vandaag met kern boven oost Europa en een lagedrukgebied ten westen van het Iberische Schiereiland krijgen de Alpen te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming. Daarmee wordt de inversie afgezwakt en neemt de kans op Hochnebel verder af en komt de föhn opzetten.
 
Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Ook zo genoten van het prachtige weekendweer en perfecte sneeuw en piste condities ? Op veel plaatsen in de bergen kon dit weekend het maximale aantal zonne-uren worden opgetekend en mede door de al krachtige maart zon was het op menig terrasje gewoon warm. Zelf heb ik dit weekend de pistes in Wallis een verkend en ondanks de hoge temperaturen, hier op 1800 meter maar liefst een graad of  8 in de plus, waren de omstandigheden perfect.


Perfecte condities afgelopen weekend in de Alpen, foto Fiescheralp (Wallis)

Natuurlijk merkte je in de middag dat op de wat meer op de zon gelegen zuid-hellingen de sneeuw wat papperig (sulzig) werd maar eigenlijk mocht dit geen naam hebben. Dat de sneeuwkwaliteit zo goed bleef hadden we vooral te danken aan de lage dauwpunt temperaturen van -10 tot -20 in de bergen. Anders gezegd: de lucht is heel droog en dat is gunstig voor de sneeuw die dan nauwelijks tot niet zal smelten. Tevens hadden we door de droge lucht te maken met fenomenale vergezichten.

Vandaag gaan we op herhaling en de zon zal opnieuw het weerbeeld in het gehele Alpengebied bepalen. Aanvankelijke Hochnebel (bovengrens 800-1000 meter) zal snel oplossen en nog voor de middag schijnt ook in de dalen de zon. Mogelijk dat in de Franse Alpes-Maritimes in de middag een paar wolkjes verschijnen. Het is opnieuw zacht, op 2000 pendelt het kwik tussen de 2 a 4 graden, op 3000 meter rond de -3 graden en op 4000 meter rond de -10 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich meest tussen de 2000 en 2500 meter.

Niet alleen volop zon in de Italiaanse Alpen (Trentino), vandaag nogmaals overal
Kaiserwetter
 
Opkomende bewolking en Südföhn
Morgen dinsdag start de dag opnieuw veelbelovend en Hochnebel zal niet of nauwelijks nog een thema zijn. De zuidwestelijke Alpen krijgen in de ochtend echter te maken met een weersverslechtering. Opkomend (hogere)bewolking  trekt vanuit het zuidwesten de Franse Alpen, het zuidwesten van Zwitserland en Wallis en de westelijke Italiaanse Alpen binnen. In de middag en avond is de bewolking zo dicht dat eerste neerslag gaat vallen. De oostelijke Alpen hebben dinsdag in eerste instantie nog te maken met veel zon voordat vanuit het zuidwesten in Engadin tot over zuid Tirol eveneens (hogere)bewolking komt opzetten. Met het opkomen van de bewolking en neerslag komt aan de noordkant van de Alpen de föhn opzetten die gaandeweg de dag van west naar oost steeds verder in kracht gaat toenemen.
 
Sneeuw zuiden
Woensdag is het aan de gehele Alpenzuidkant bewolkt (trübe) en valt er sneeuw, de noordkant houdt het met een sterke Föhn droog en het is zonnig dan wel mooi (föhnig) opgeklaard. Met de föhn kunnen de temperaturen aan de noordkant en ook inner-alpine nogmaals wat stijgen. Meest zal het kwik tussen de 6 en 15 graden gaan uitkomen, in de föhn gebieden is lokaal 16 tot 18 graden haalbaar. Terwijl het hier dus zweten wordt krijgen de "zuidelingen"  te maken met winterse toestanden. Het is er een stuk kouder en vanaf 1000 tot 1200 meter valt er steeds weer (lichte) sneeuw. Bij gunstige Südstau kan het lokaal ook sterker en aanhouden sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter zal zakken.


Lokaal is aan de Alpenzuidkant met gunstige Stau tot een halve meter verse
sneeuw mogelijk

Ofschoon de modellen nog een beetje schipperen met de neerslag hoeveelheden kan de komende 5 dagen in de Südstau gebieden boven de 1500 meter tussen de 30 en 40cm sneeuw gaan vallen, lokaal is zelf  40 tot 60cm verse sneeuw mogelijk. Voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam en ook de inner-alpine gebieden is sneeuw geen thema. Afgezien van overtrekkende wolken(velden) is het er meest droog en zonnig (opgeklaard) en  mede door de föhnige condities vooral ook zeer zacht.

Vanaf donderdag gaan de Südföhn en Südstau eruit maar het blijft  tot in het weekend in het gehele Alpengebied licht onbestendig en zacht. Af en toe kan er wat lichte regen en hogerop sneeuw vallen dan weer schijnt de zon. Ofschoon de onzekerheden vanaf het weekend sterk toenemen lijkt het er op dat vanaf zaterdag de föhn weer gaat opsteken als voorbode voor een nieuwe weersverslechtering die vanaf zondag maandag zijn intrede zal doen. Het wordt dan van het westen uit niet alleen onbestendig, ook de temperaturen zullen dan een neerwaarts trend gaan vertonen. Of dit een inleiding zal zijn voor een mogelijk winters (slot)offensief is nog onzeker.  


ECMWF ; Volgende week bepalen depressies het beleid.  Periodiek onbestendig en
geleidelijk kouder. (kaart voor woensdag 13 maart )
 
Samenvattend:
Deze week zullen de sneeuwcondities mede door de sterke Südföhn aan de Alpennoordkant verder verslechteren met vooral in de lager gelegen gebieden sterke dooi. De Alpenzuidkant mag zich verheugen op verse sneeuw . Vanaf donderdag tot zaterdag "geen vlees, geen vis" en aanhoudend (zeer) zacht. In het weekend opkomende föhn gevolgd door koufrontpassage met afkoeling. Meest waarschijnlijk scenario voor de volgende week: kouder, (licht) onbestendig met kans op periodiek wat neerslag. sneeuwvalgrens circa 1000 meter.    

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: