Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 5 maart 2013

Tweedeling Alpenweer

Algemene weersituatie
Het hogedrukgebied boven oost Europa trekt verder oostwaarst en tegelijkertijd nadert er vanaf de Atlantische Oceaan een depressie. Aan de voorzijde van dit systeem wordt vanuit het zuidwesten toenemend vochtigere lucht richting de Alpen getransporteerd. De noordkant van de Alpenhoofdkam krijgt te maken met een markante föhn situatie die nog tot donderdag zal aanhouden.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Wat  weer een geweldige wintersportdag gisteren in de Alpen ! Opnieuw werd op de meeste plaatsen het maximale aantal zonne-uren gehaald en met de hoge temperaturen was het wederom lenteachtig. Zo werd het gisteren in het Zwitserse Rhonedal in Sion (Wallis) maar liefst 18 graden ook de 14,6 graden in het Oostenrijkse Landeck mochten er zijn.

"Voorjaar":  zo berichtte men via de APP vanuit Hinterglemm.

Ook de Hochnebel had met de zuidelijk stroming nauwelijks nog kans en daar waar hij toch nog werd gevormd reikte de bovengrens niet verder meer dan hooguit 800 a 900 meter. Een makkelijke prooi dus voor de genadeloze maart zon. In vergelijking met gisteren was er vooral in de westelijke Alpen al wel wat meer wind en ook elders trok de wind in de loop van de middag de zuidenwind wat aan. Aantrekkende wind duidt meestal op een naderende weersverandering (verslechtering) en ook ditmaal lijkt deze regel bewaarheid te gaan worden.

Met de aanvoer van steeds vochtigere lucht krijgen de zuidelijke Alpen vandaag te maken met steeds meer bewolking gevolgd door neerslag in een gebied van pak hem beet de Alpes-Maritimes tot over het Mont Blanc gebied. Boven de 1000 a 1200 meter zal de neerslag in de vorm van sneeuw zal vallen. In het verloop van de dag breiden de bewolking en neerslag zich verder over de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam uit.


Actuele radar: mooi te zien hoe de bewolking en neerslag al over grote delen van de
westelijke Alpen is gevorderd (roze is sneeuw) 

Met een in kracht toenemende Südföhn is het aan de noordkant droog en opgeklaard dan wel zonnig. en in de bergen staat een sterke tot stormachtige föhnwind. Het is er uitgesproken zacht en met de föhn stijgt het kwik tot 15 a 18 graden. In de oostelijke Alpen, met uitzondering dus van de zuidkant , schijnt de zon onafgebroken en pas in de middag zullen ook daar wat (hogere) wolken kunnen binnen drijven. Op 2000 meter wordt het in het noorden  3 tot 5 graden en in het zuiden -5 graden. Ook op 3000 meter morgen enig verschil tussen noord en zuid met een graad of -10 aan de zuidkant en - 4 graden aan de noordkant. Het nulgradenniveau ligt op 1000 meter in de zuidwestelijke Franse Alpen, 1500 meter in de zuidelijke Zwitserse Alpen en op circa 2200 meter aan de noordkant. In de oostelijke Apen wordt het over de gehele linie een tikkeltje minder koud.

Woensdag verandert er maar weinig behalve dat de föhn nog wat aan kracht is toegenomen. In de klassieke föhndalen en bergen staat een föhnstorm en met de druk op de ketel kunnen de wolken vanuit het zuiden deels ook tot over de Alpennoordkant overgrijpen. De neerslag aan de Alpenzuidkant breidt zich ondertussen verder naar het oosten toe uit en ook in de Franse Alpen valt nog neerslag, pas later op de dag dan wel in de avond en nacht wordt het van het westen uit geleidelijk weer wat droger.  De sneeuwvalgens  pendelt in de zuidelijke westelijke Alpen tussen de 1000en 1500 meter. Aan de oostelijke zuidkant sneeuwt het vanaf  800 tot 1000 meter, later op de dag stijgt de sneeuwvalgrens hier eveneens tot circa 1000 a 1500 meter.


Vandaag en ook  morgen aan de noordkant veel zon. Sonne pur vanmorgen ook
nog in Damüls, Bregenzerwald (1430m)

Donderdag neemt de neerslag in het westen verder in betekenis af. en op veel plaatsen wordt het droog en mogelijke dat het hier en daar wat kan opklaren. Meer bewolking en neerslag bevindt zich ook dan nog aan de (oostelijke) zuidkant. Ten noorden van de Alpenhoofdkam verandert er ook op donderdag niet veel, wel zal de föhn van west naar oost afzwakken of bijna geheel tot liggen komen, het is ook dan nog zonnig en (zeer) zacht.

Vrijdag en ook in  het weekend gaat het onverminderd zacht en onbestendig verder. Naast wat neerslag of buien (boven de 1600 a 1800 meter sneeuw) is er ook ruimte voor de zon. Zaterdag trekt er uitgaande van een lagedrukgebiedje wat ten zuiden van de Alpen naar het oosten koerst vanuit het westen een storing (occlusie) over en kan de neerslag vooral op passage van de de storing wat gaan opleven en langer aanhouden. De temperaturen gaan ietsjes naar beneden maar het blijft ook dan nog aan de zachte kant waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 1600 en later 1200 meter zal gaan uitkomen.

Winters slot-offensief in de maak
Al met al dus vrij saai en zacht winterweer. Interessant echter de ontwikkelingen waarop de modellen in het verder verloop zinnespelen. De voorgaande dagen waren er al steeds aanwijzingen dat de winter mogelijk nog met een slot-offensief voor de dag gaat komen  en ook vandaag zien we weer heel interessante ontwikkelingen op de weerkaarten. Vooral de operationele uitdraai van het GFS (unaniem ondersteund door de ensembles) komt met een heuse arctic-outbreak op de proppen en naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de Alpen te maken gaan krijgen met zeer koude luchtmassa`s die op directe weg vanuit de Pool naar het zuiden toe uit gaan stromen. Deze ontwikkeling zal begin volgende week in gang worden gezet: het Atlantische lagedrukgebied wordt naar het oosten toe weggedrongen en moet plaatsmaken voor een uitloper van het Azorenhoog. Tegelijkertijd zien we drukstijgingen in het zeegebied van IJsland en Groenland. Met het verder toenemen van de amplitude van het Azorenhoog(rug) zien we vanaf dinsdag een alliantie tot stand komen tussen het Azorenhoog en IJsland hoog.


"Bibber modus" aan: GFS voor dinsdag  19 maart  met artic-outbreak en overgang
naar (zeer) koud winterweer met mogelijk veel sneeuw op Genualaag

Verdere drukstijgingen over het westen van Scandinavië en richting Spitsbergen in combinatie met lagedruk boven oost Europa, de Baltische Staten en west Rusland maken de boel compleet en de arctische glijbaan met diepvrieslucht kan ongeremd stand komen. Ook het ECMWF (ensembles voor de Alpen helaas nog niet binnen) komt met een ietwat andere oplossing maar ook hier gaat het vanaf woensdag vanuit het noorden markant kouder worden.

Voor details (sneeuw) is het nu nog wat te vroeg maar gelet op de ontwikkelingen bij zowel het GFS en ook het ECMWF moeten we toch heel ernstig rekening gaan houden met een winters slotoffensief  waarbij naast de kou ook een lading sneeuw tot de mogelijke opties behoort (Genualaag). Geniet dus nog maar even van het mooie en vooral zachte T-shirt weer, de kans dat we volgende week weer in de bibber-modus gaan is heel realistisch.

Morgen maar weer eens verder kijken wat de modellen ons dan voorschotelen Ciao vanuit een bewolkt en föhnig Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: