woensdag 13 maart 2013

Winterinval

Winter keert genadeloos terug


Met een naar noord draaiende wind wordt vandaag alsmaar koudere lucht richting de Alpen getransporteerd waarbij het (met uitzondering van de zuidelijke gebieden) tot diep in de dalen op uitgebreide schaal tot sneeuwval komt. Voorlopig houdt het winterse weer aan, met vanaf vrijdag aanzienlijk meer zon

Algemene luchtsituatie
Een lagedrukgebied trekt vandaag via de Alpen richting het noorden van de Middellandse Zee, waarbij aan de achterzijde van het laag koude continentaal polair gestoorde lucht vanuit het noorden het aandachtsgebied binnenstroomt. Het binnenvallen van deze aanzienlijk koudere luchtsoort gaat gepaard met lokaal vrij intensieve sneeuwval, waarbij de sneeuwvalgrens tot diep in de dalen terugzakt. Ook donderdag zijn er nog sneeuwbuien mogelijk, maar vanaf vrijdag stabiliseert de atmosfeer vanuit het westen waardoor de kans op zon aanzienlijk toeneemt.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (code geel-oranje), met vanuit het noorden gladheid door opkomende sneeuwval en opvriezing.

Weerpraatje
Het heeft even geduurd, maar met wat vertraging valt de winter vandaag dan weer genadeloos de Alpenlanden binnen.Ten noorden van de Alpen heeft de winter inmiddels al hevig huisgehouden waarbij er in delen van noord Frankrijk, België en het zuidwesten van Duitsland al een flink pak sneeuw gevallen is. Vooral de combinatie met de flink doorstaande oostelijke wind zorgde ervoor dat de sneeuw kon gaan opstuiven waardoor er lokaal flinke sneeuwduinen konden gaan ontstaan. Het verkeer liep op vele plaatsen dan ook volledig vast, waarbij er ellenlange files ontstonden en automobilisten strandden in blizzard-achtige omstandigheden. De luchthaven van Frankfurt was gisteren zelfs van 12.00 tot 14.00 uur gesloten en werden er rond de 250 vluchten gecancelled. Maar goed, genoeg over de winter ten noorden van de Alpen want nu zijn de Alpenlanden toch echt zelf aan de beurt!


Gisteren nog zacht en mooi weer in Königsleiten. Hoe komt die auto daar terecht?

Winter terug van weggeweest
Vandaag is dus een overgangsdag in de Alpenlanden waarbij de winter ijzig terugkeert. Een lagedrukgebied, dat gisteren nog in de buurt van Parijs lag, koerst vandaag via het noordenwesten van Zwitserland richting het noorden van de Middellandse Zee waardoor aan de achterzijde van dit systeem dan eindelijk de beduidend koudere lucht kan gaan instromen. Het nulgradenniveau gaat dan ook zakken naar hoogtes van tussen de 700 meter in de westelijke Alpen tot 1100 meter in de meer oostelijk gelegen gebieden. Ten noorden van de Alpenhoofdkam kan gemiddeld tussen de 15 en 25 centimeter sneeuw gaan bijvallen, waarbij het tegelijkertijd ten zuiden van de centrale hoofdkam zo goed als droog zal blijven. Hierdoor kan het vooral in het zuiden van de Franse Alpen via het Aosta dal, en in delen van het Zwitserse Tessin en Graubünden redelijk open blijven met vrij vriendelijke condities. Dit geldt tevens voor de Italiaanse Dolomieten en Südtirol, welke vrij beschut liggen in vergelijking tot de gebieden ten noorden van het Alpenmassief.


"Half-pipe" in Tignes, Val Claret ligt er schiterend bij. Via @Tignestweets

Ook donderdag is het aanvankelijk nog erg wisselvallig en kunnen er verspreid nog steeds sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, waarbij ik de meeste activiteit in de oostelijke Alpen verwacht. Hier is de atmosfeer namelijk nog het meest onstabiel en vooral in de Franse Alpen zal de zon al weer af en toe te bewonderen zijn. Aan de Alpenzuidkant wordt het vrijdag tijdelijk door de toenemende gradiënt wat föhnig en zal het weerbeeld vrij vriendelijk en open zijn. Op vrijdag zet de weersverbetering op nadering van een rug van hoge luchtdruk vanuit het westen verder door, waardoor het het in eerste instantie vooral in de Franse Alpen en de Zwitserse Jura steeds meer zal gaan opklaren. In het oosten van Tirol en in de provincies Ober Österreich en Steiermarken blijft het nog wat wisselvalliger waarbij aanvankelijk nog een enkele sneeuwbui tot ontwikkeling kan gaan komen, maar ook daar zal het weerbeeld zich langzaam steeds verder gaan herstellen met meer zonnige momenten.


Zo erg zal het niet worden, maar lokaal toch weer lekkere poeder erbij! (Archieffoto)

Verdere vooruitzichten
Op de net binnenrollende meest actuele ECMWF prognose zien we vooral de zaterdag en deels ook de zondag er vrij positief uitspringen. Een rug van hoge luchtdruk gaat zaterdag een schitterende dag opleveren, waarin de zon overuren zal kunnen gaan maken. Dit is ook zondag nog het geval en dan met met name voor de Oostenrijkse skipistes, omdat zij nog het meest kunnen gaan profiteren van het inmiddels verder koersende mobiele hogedrukgebied. Vanaf maandag gaat er weer het een en ander veranderen. Een groot en omvangrijk complex lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk laat aan de voorzijde in een zuidelijk georiënteerd stromingspatroon weer wat zachtere lucht uitstromen richting de Alpen, waardoor de sneeuwkans in eerste instantie voor de zuidwestelijke en zuidelijke wintersportgebieden weer wat toe gaat nemen. Met het instromen van de wat zachtere lucht zal ook de sneeuwvalgrens weer wat gaan stijgen, maar lijkt de echt bedreigend warmere lucht de Alpen gelukkig niet te kunnen gaan bereiken.

Het verdere verloop van de week oogt aanhoudend wisselvallig. Een groot complex lagedrukgebied gooit zijn ankers uit boven een groot deel van centraal Europa waarin aparte storingen van tijd tot tijd de sneeuwkans laten toenemen. Hierdoor zeker geen dagenlang "Kaiserwetter" in het vooruitzicht, maar zullen we het moeten hebben van de soms aanwezige opklaringen. In hoeverre de opmars van zachtere lucht werkelijk gestalte zal gaan krijgen zal de komende dagen moeten gaan uitwijzen. Eerst maar eens genieten van de terugkerende winterse condities met aan het eind van de week de zon er weer als hoofdrolspeler bij!


ECMWF prognose midden volgende week met wisselvallige condities


Op de deze net van de webcam afgeplukte opname zien we dat de koudere lucht vanuit het noorden weer aan het instromen is.

Reit im Winkl op 1200m in de Bayerische Alpen. Winter is terug!

 Een fijne dag nog en met vriendelijke groet,

Het Alpenweerbericht werd vandaag verzord door @MichaelvdPoel

 @Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: