Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 12 maart 2013

Sneeuw en kou naderen Alpen

Algemene weersituatie
arctische luchtmassa`s bevinden zich boven het noorden van Europa en stromen langzaam verder naar het zuiden toe uit. De Alpen liggen ook vandaag nog in de zachtere luchtmassa's. Een lagedrukgebied  verplaatst zich tot woensdag vanaf Bretagne naar de Middellandse en daarmee komt ook in de Alpen de toevoer van veel koudere lucht goed op gang. Onder invloed van het laag kan er tot vrijdag in het gehele Alpengebied sneeuw van betekenis gaan vallen.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Gisteren lagen de Alpen nog steeds onder invloed van lagedruk in relatief zachte lucht en voor het gevoel was het eerder lente dan winter (niet vergeten, we hebben officieel nog steeds winter). Lokaal kon het kwik in de Alpen weer tot boven de 10 graden stijgen en in de zuidelijke gebieden werd lokaal 15 graden gehaald. Veel actiever en interessanter weer speelde (en speelt) zich in het zuiden van Nederland en delen van Belgie en noordwest Frankrijk af.  Een sneeuwstoring behorende bij een depressie (vanmorgen nog met kern boven noordwest Frankrijk) trekt  de komende 36 uur naar de Middellandse Zee trekt en veroorzaakt(e) daar langdurig en deels ook intensief sneeuwval bij temperaturen die rond het vriespunt lagen.


Sneeuw"bergen" niet alleen in de Alpen maar  gisteren ook op ongebruikelijke plaatsen
zoals hier in Franse departement  Manche (regio Basse-Normandie)

Een ander actief sneeuwval gebied vormde zich met de aanhoudende noordoostelijke stroming boven de oostelijke Waddeneilanden. In de steeds weer, door het relatief warme water van de Noordzee gevormde sneeuwbuien, hadden ze er te maken met deels "blizzard conditions" en zou je er zelfs gewoon even op de Noordpool wanen. Lokaal viel er tot gisteravond op het sneeuwfront 10 tot 15cm sneeuw en met de harde tot stormachtige noordooster vormden zich her en der sneeuwduinen. Afgelopen nacht viel er vooral in de zuidelijk provincies nog sneeuw en vanmorgen was het sneeuwdek op veel plaatsen aangegroeid tot 15cm a 20cm. Op dit moment bevindt het sneeuwfront zich in een gebied uitstrekkende vanaf noordwest Frankrijk, over vrijwel geheel België en het zuiden van Nederland tot over midden Duitsland. Verder naar het zuiden richting de Jura en Zwitserse Alpen valt eerst ook nog regen.


Actuele radarbeeld (roze is sneeuw, blauw regen)

In de Alpen ook gisteren weer anti winters toestanden en alleen hogerop (boven de circa 1200 meter) viel uit lokale buitjes wat sneeuw. Verder weer die mix van wolken, opklaringen en hier en daar door de dagelijkse gang (opwarming) dus een lokale regen of sneeuwbui.

Vandaag gaan we dan voor de laatste keer op "herhaling. Het is wisselend bewolkt met zonnige fasen. Vooral in een gebied vanaf de Franse Dauphiné tot over het Zwitserse Wallis (inner-alpin), de Jura en delen van centraal Oostenrijk kan de zon schuchter nog wat uurtjes maken. In de overige gebieden en met name het zuiden is er al meer bewolking waaruit lokaal weer wat regen en boven de 1100 meter sneeuw kan vallen. In de loop van de middag en avond neemt de activiteit van de neerslag verder toe op nadering van het koufront. In de oostelijke Alpen meer of minder het zelfde weerbeeld, meeste kans op zonnige momenten hier vooral aan de Alpennoordkant. In de nacht dan ook hier overal toenemende neerslagactiviteit welke boven de 1000 meter als sneeuw gaat vallen. In het oosten en zuidoosten blijft het nog meest droog.


Vandaag nogmaals die mix van wolken(velden), opklaringen lokaal wat neerslag
en nog relatief zachte condities. Webcam Bellwald (Oberwallis)

De temperaturen komen iets lager te liggen waarbij in de loop van de dag een neerwaartse trend zal worden ingezet  Op 2000 meter ligt het kwik aanvankelijk nog rond de -2 en -4 graden en op 3000 meter tussen de  -9 en -14 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de 1500 en 1700 meter, in het noorden in de loop van de dag dalend naar circa 1000 meter. De wind komt nog meest uit west tot zuidwestelijke richting en is zwak tot matig en in het westen toenemend tot hard.

Woensdag komt de toevoer van de koude lucht dan goed opgang en met de opkomende sneeuwval krijgen we te maken met een onvervalste winterdag. Ook donderdag is het  bitterly cold waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval zich wat aan de Alpennoordkant terugtrekt. Gelijktijdig komt vanaf woensdagavond van  west naar oost aan de Alpenzuidkant de Nordföhn opzetten. Hier wordt het dan geleidelijk droog en van het westen uit gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen.

De nacht van donderdag op vrijdag belooft zeer koud te gaan verlopen en niet gek opkijken wanneer er in "negatieve zin" temperatuurrecords voor maart gaan sneuvelen. Dit geldt met name voor die plaatsen waar het gaat opklaren en de wind wegvalt. Op uitgebreide schaal  zullen er minimum temperaturen van -10 tot -20 en lokaal nog lager (-25 ) gehaald gaan worden.Vrijdag overdag (zeer) koud winterweer, scheelt nog dat de al vrij warme maart zon op steeds meer plaatsen gaat schijnen en de lucht nog wat kan opwarmen. Zaterdag en deels  ook nog zondag (oostelijke Alpen) zullen in het teken staan van perfect winterweer. De zon zal vrijwel onafgebroken zijn werk kunnen doen (enkele hogere wolkenvelden maar even vergeten) en  met de verse sneeuw en ietwat aangenamere temperaturen wordt het op en top genieten in het gehele Alpengebied
.

Zaterdag genieten, Kaiserwetter in gehele Alpengebied (archieffoto Bettmeralp,
Aletsch Arena)

In de nacht van zaterdag op zondag krijgen de westelijke Alpen vanuit het (zuid)westen weer te maken met opkomende (hogere) bewolking op nadering van een warmtefront waaruit neerslag gaat vallen. Zondag overdag breiden de bewolking en neerslag zich tot over de het westen van Oostenrijk uit. Met het instromen van zachtere lucht vanuit het zuidwesten  wordt het opnieuw wat zachter waarbij de sneeuwvalgrens stijgt tot 1000 a 1200 meter. Aanvankelijk kan het vooral inner-alpin nog langere tijd tot in het dal sneeuwen. Aan de noordkant vanaf zaterdag in het voorveld van het front geleidelijk opkomend Nordföhn tendens.

Begin volgende week en waarschijnlijk ook de rest van de week krijgen we te maken met de uitwerkingen van actieve een depressie die zich volgens de modellen ergens in een gebied tussen de Britse eilanden en IJsland gaat nestelen. Met een hoogtestroming die tussen zuid en west zal liggen wordt periodiek vochtige en relatief zachte lucht aangevoerd. De noordkant blijft dan gevoelig voor föhn, de zuid(oost) kant voor neerslag. Lokaal zou er zelfs veel neerslag kunnen gaan vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 1500 meter, aan de noordkant tijdelijk ook nog wat hoger.


Tot slot nog even kijken hoe het er met de sneeuwval voorstaat. De modellen schipperen de laatste dagen nogal met de neerslaghoeveelheden. Nadat het gisteren was opgehoogd naar lokaal zelfs 40 tot 60cm is er vanmorgen weer behoorlijk vanaf gesnoept. Uitgaande van het door ons gebruikte WRF model mogen we rekenen op 10 tot 30cm. Inneralpin minder, in de Staugebieden van de Alpennoordkant ook wat meer. Het ECMWF berekent de meeste neerslag ook voor de gebieden grenzend aan de noordelijke Alpenhoofdkam. Zwaartepunt van de neerslag zal volgens het model komen te liggen in een streek van het oosten van Tirol, Salzburg, zuid Tirol en het westen van Karinthië en Steieramrk. Voor deze gebieden wordt cumulatief tot en met vrijdag 30 tot 40mm berekend en lokaal ook nog wat meer. Omgezet in droge sneeuw moet dit lokaal genoeg zijn voor een halve meter of nog wat meer.

Morgen gaat Michael u verder op de hoogte brengen van het winteroffensief en de laatste "Stand der Dinge". Fijne dag en niet vergeten de winter attributen en kleding weer uit de kast te halen, de komende 2 dagen zullen die zeker nodig zijn. Ciao vanuit een deels opgeklaard en zacht Oberwallis (5.9°C)

 @Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl












Geen opmerkingen: