Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 11 maart 2013

Kou vordert langzaam richting Alpen

Algemene weersituatie
De Alpen liggen nog steeds onder de inlvoed van een westelijke hoogtestroming waarmee relatief zachte luchtmassa`s worden aangevoerd. Woensdag is de depressie tot de centrale Middellandse Zee doorgeschoven en stroomt van het noorden uit steeds koudere arctische lucht over de Alpen uit die een spätwinterliche weerfase gaan opleveren.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
De al dagen aangekondigde veranderingen die een winterse fase moeten gaan inleiden verlopen uiterst traag en het zal nog tot woensdag duren voordat veel koudere polaire lucht tot over de Alpen kan uitstromen. Oorzaak voor het traag vorderen van de grens met de koudere lucht is een zone van lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, midden Europa, tot over de Balkan. In de zone zijn verschillende lagedrukgebieden opgenomen. Een eerste laagje trok de afgelopen 36 uur in slow motion via Nederland en west Duitsland naar Polen. Via de achterdeur kon de grens met koude vrieslucht en sneeuwval  tot over Noord Frankrijk België en midden Duitsland doorschuiven.


Geen Sauerland of Alpen, gewoon een tuin in het noorden van Duitsland (Berlijn) alwaar
gisteren 20 tot 25cm sneeuw viel bij temperaturen onder het vriespunt

Omdat er echter boven de Golf van Biskaje en het noorden van Italië nog twee lagedrukgebieden liggen stagneert het geheel. Pas op woensdag zullen de twee laagjes samen zijn gesmolten en als een apart laag boven Corsica- Sardinië zijn doorgeschoven. In de loop van de dinsdag gaat de west-oostelijk georiënteerde hoogteas kantelen en ligt woensdag zuidwest-noordoost georiënteerd ten zuiden van de Alpen. Met een naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming kan dan eindelijk de arctische lucht ook de Alpen gaan binnenstromen.

Vanaf donderdag zien we volgens het ECMWF en GFS model een volgend laag boven de Britse Eilanden arriveren. Dit laag zorgt ervoor dat de toevoer van de meest koude lucht die voor vrijdag was voorzien de Alpen niet optimaal kan bereiken en mogelijk een beetje aan de Alpenhoofdkam stagneert om vervolgens in het weekend naar het oosten toe te worden weggedrongen. De temperaturen gaan dan weer wat omhoog met aan de Alpennoordkant een opkomende föhntendenz. Hoe dan ook, donderdag en met name vrijdag beloven bitter koud te gaan worden, dit geldt met name voor de gebieden aan de Alpennoordkant.


GFS vrijdagochtend met temperaturen op 1500m hoogte tussen de -8 en -15 graden,
zachtere en drogere lucht nadert alweer vanuit  westen (tussenhoog)
Wel gaat van het westen uit de zon weer steeds meer ruimte krijgen. Zaterdag gaat het Britse laag zijn invloed meer en meer op de Alpen uitoefenen. We gaan dit dan vooral merken aan weer oplopende temperaturen en weer toenemende bewolking. Het mooie weer voor de vrijdag (Franse Alpen) en zaterdag met dan overal Sonne pur staat nog steeds op het weermenu.

Vandaag hebben we te maken met een mix van zon (opklaringen) en overtrekkende wolken(velden). Door de dagelijkse gang (zonnestraling) kunnen de kwelwolken hier en daar uitgroeien en het buien stadium bereiken. Lokaal zijn vooral in de middag dus buitjes mogelijke die boven de 1200 a 1500 meter (zuidkant)  als sneeuw zullen vallen. Het is verder nog steeds vrij zacht, op 2000 meter ligt de temperatuur rond de -2 graden en op 3000 meter rond de -9 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich rond de 1700 meter.


Prachtige wolkenluchten gisterenmiddag boven de Walliser Alpen (foto ingezonden
door Bas Laros), vandaag zal de bewolking wat meer de overhand hebben

Ook morgen dinsdag verandert er in eerste instantie nog niet veel en de dag start met een mix van wolken en zon. In de loop van de dag verslechteren op nadering van de koudere lucht (koufront)  in de westelijke Alpen de condities gaandeweg. De bergen geraken meer en meer in de wolken (nevel) en uiteindelijk gaat er neerslag vallen die boven de 1000 meter als sneeuw valt. Ook de oostelijke Alpen gaan in de loop van de dag met meer bewolking te maken krijgen en ook hier gaat het boven de 1000 meter (licht) sneeuwen.

Woensdag krijgen we dan te maken met de overgang naar markant kouder winterweer en bijna overal gaat tot in de sneeuw vallen. Donderdag trekt de sneeuwval onder afname van de intensiteit zich wat terug naar de centrale en oostelijke Alpennoordkant. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt in de loop van woensdagnamiddag van het westen uit de Nordföhn erin en vooral in Piemont en het Zwitserse Tessin verbeterden de condities. Vrijdag breidt de sterke Nordföhn zich uit tot over de oostelijke zuidelijke Alpenhoofdkam. Met inachtneming van de hierboven benoemde onzekerheden is het winters koud. Zaterdag verbeteren onder invloed van een opkomend tussen hoog (in het voorveld van de Britse depressie) de condities ook aan de Alpennoordkant en het belooft een zonovergoten dag (Kaiserwetter) te worden. Met een beetje geluk doet ook de zondag nog mee, veel zal dan echter gaan afhangen in hoeverre van westen en zuiden uit de invloed van het laag zijn invloed tot over de Alpen kan gaan uitbreiden.

Sneeuwval
De sneeuwbuitjes die de komende 48 uur gaan vallen mogen geen naam hebben. Woensdag en ook nog donderdag gaat er dan op uitgebreidere schaal sneeuw vallen en kan er in de Alpen 10 tot 30cm gaan vallen. De verschillen kunnen lokaal en op korte afstand vrij groot zijn en vooral ook bepaald (getriggerd) worden door de lokale orografie (bergen-dalen).


WRF met de berekende neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen

Daar waar het door stau wat langer en intensiever sneeuwt kan ook maar zo 40 tot misschien wel 50cm vallen. Zo berekent bijvoorbeeld het ECMWF voor de westelijke Oostenrijkse Staugebieden (Vorarlberg) maar ook lokaal voor de Dolomieten lokaal tussen de 40 en 50mm aan neerslag, hogerop gaat dit dan toch al gauw een halve meter "poeder" opleveren  De minste sneeuw verwacht ik voor de inner-alpine gebieden, lokaal kan het daar zelfs gewoon droog blijven. In de loop van zaterdagmiddag en zondag kan met een zuidwestelijke hoogtestroming dan weer sneeuw gaan vallen in de Stau van de zuid(west)elijke Alpenhoofdkam. Zondag en maandag breidt de neerslag zich dan verder langs de zuidelijke Alpen naar het oosten toe uit.

Apropos sneeuw: Heftig wordt het de komende 24 tot 36 uur  in grote delen van België en Noord Frankrijk, lokaal kan er daar tussen de 10 en 30cm gaan vallen en samen met een  harde noordoostelijke wind kan deze sneeuw ook nog eens flink gaan verstuiven en sneeuwduinen gaan vormen ! Op dit moment sneeuwt het vooral in het noordwest van Frankrijk en de zuidelijke delen van Belgie (weeralarmen in verband met de sneeuw zijn uitgegeven). Zeker niet verkeerd om de komende 36 uur voor deze gebieden goed de verkeersinformatie in de gaten te houden. Mocht u naar de Alpen op pad gaan vermijdt dan België en de Ardennen.


Actuele radar met sneeuwvalgebied boven Frankrijk-België

Samengevat: Vandaag en morgen nog relatief zacht. Woensdag overgang naar markant kouder winterweer met vooral op woensdag en donderdag sneeuw. Vanaf vrijdag van het westen overgang naar vriendelijker weer met steeds meer zon. In het zuiden opkomende sterke Nordföhn. Zaterdag en mogelijk ook zondag nog in het oosten  "Sonne pur" en geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: