Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 10 maart 2013

Woensdag winter comeback

Algemene weersituatie
Een gebied met lagedruk met daarin opgenomen meerdere lagedrukgebieden verloopt vanaf de oostelijke Atlantische Oceaan, Golf van Biskaje, Alpen tot over de Balkan en vormt de scheidingslijn tussen koude en droge luchtmassa`s  in het noorden en zachtere en vochtigere luchtmassa`s  in het zuiden van Europa. In de loop van de komende week verplaatst deze scheidingslijn zich naar het zuiden en zal vanaf woensdag een "spätwinterliche" koude weerfase inluiden. Tot het zover is blijft het nog nog relatief zacht en wisselvallig.
 
Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Gisteren sijpelde via de achterdeur van een naar Duitsland wegtrekkend lagedrukgebiedje koudere lucht Nederland binnen en ging de neerslag met een naar noordoost draaiende wind op steeds meer plaatsen in natte sneeuw over. Hier en daar viel ook enige tijd ijsregen en lokaal werd ook ijzel waargenomen. In de nacht en ochtend trok de koude lucht verder naar het zuiden en ook daar ging de neerslag met het dalen van de temperaturen meer en meer in vaste vorm over. Momenteel ligt de grens met de koudere lucht tot over grote delen van België en in Nederland is het kwik ten noorden van de grote rivieren net iets tot onder het vriespunt gedaald. Grofweg verloopt de vorstgrens momenteel dus via midden Nederland tot over het noorden van Duitsland (zuidelijke grens Niedersachsen)


Voor de verandering geen poedersneeuw plaatje uit de Alpen maar vanuit noord
Duitsland (Bremen) alwaar vanmorgenvroeg een mooi pak lag

Voordat de arctische lucht tot over de Alpen kan doordringen moeten we nog 2 tot 3 dagen geduld hebben, zolang duurt het namelijk nog voordat het Atlantische laag tot over de Alpen is gevorderd en met een naar noordoosten draaiende stroming de koude lucht ook over de Alpen kan gaan uitstromen. Naar verwachting zal dit proces zich vanaf dinsdagmiddag voltrekken.

Tot dan dus nog steeds dat oersaaie niet zeggende anti-winterweer en eigenlijk weinig wat de wintersporter en wintervrienden deze dage een beetje vrolijk kan doen stemmen. Ook de temperaturen veranderen eerst nog niet veel,  goed, het wordt van dag tot dag iets kouder maar van winterweer kunnen we (nog) niet spreken. Boven de 1800 a 2000 meter verandert er per saldo niet veel, daaronder zal de sneeuw de komende dagen verder aan volumen verliezen en beneden de 1000 meter gaat de nog aanwezige sneeuw het steeds moeilijker krijgen. Ook op de hoger gelegen zuidelijke hellingen is al goed te merken dat het voorjaar nadert en op steeds meer plekken komt het bruin er doorheen.


Menig dal is ondertussen al aardig "groen" geworden. De pistes liggen er overal nog
goed bij ofschoon  wel "zwaarder" met de hoge temperaturen en vochtigheid
(Foto Bad Hofgastein in de Obertauern)

Vandaag dan toch ook zon in met name de Franse, Italiaanse en het westen van Zwitserland. De oostelijke Alpen hebben over het algemeen met meer bewolking te maken waaruit wat neerslag of een bui kan vallen. Vooral in een driehoek tussen de Steiermark, Karinthië en zuid Tirol valt op dit moment regen en sneeuw (zie hier). De sneeuwvalgrens varieert van 1200 meter in het noorden tot 1500 meter in het zuiden. De grootste kans op wat zon is in de middag voor de westelijke delen (Vorarberg en westen van Tirol). Ook in de begen is het niet erg koud, op 2000 meter ligt het kwik rond de -1 a -2 graden en op 3000 meter rond de -8 a -9 graden. Echte kou vinden we op de hoogste toppen, hier wordt het niet warmer dan -14 tot -16 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de 1700 en 2000 meter.


Veel zon en prima condities vandaag in de westelijke Alpen

Grotere sneeuwhoeveelheden worden er voor vandaag niet berekend, aan de oostelijke Alpennoordkant kan in de bergen boven de 1500 meter tot 5cm vallen, in de zuidelijke oostelijke Alpen is lokaal tot 15cm mogelijk
 
Geleidelijk dalende temperaturen
Maandag verandert er nog niet veel. In de westelijke Alpen is het meest bewolkt met lokaal wat regen of sneeuw dan wel een bui . Hier en daar kan het even wat opklaren maar verwacht er niet teveel van. Oostenrijk zou zich maandag tijdelijk op wat meer zon mogen verheugen voordat in de loop van de dag de wolken zich weer verdichten. Het is een tikkeltje kouder met een sneeuwvalgrens die tot 1200 meter is gedaald. Dinsdag neemt van het westen de invloed van het naderende lagedruk gebied verder toe. Het is ook dan meest bewolkt en de grootste kans op zon maken de inner-alpine gebieden. Op meer plaatsen kan van het westen uit in de loop van de dag wat neerslag gaan vallen. Met het binnen sijpelen van al wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 800 meter in het westen. In het oosten sneeuwt het vanaf 1400 tot 1000 meter.

In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag stroomt dan steeds koudere lucht over de Alpen uit, het is ook dan meest bewolkt en de neerslag gaat tot in de dalen in sneeuw over. Ook de oostelijke Alpen krijgen van het westen en zuiden uit te maken met opkomende neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 900 en 500 meter zal dalen. In het zuidwesten eerst nog regen tot circa 1000 meter. De wind draait overal naar noord tot noordoost en is matig.


Vanaf donderdag zitten we dan in de meest koude lucht met temperaturen op 1500m
tussen de  -10 en -16°C (kaart GFS T850hPa voor vrijdag)

Donderdag en vrijdag beloven met een straffe noordoostenwind (Bise) gemeen koud te gaan verlopen. Het is meest bewolkt en er kan steeds weer wat sneeuw vallen. Vrijdag verplaats het zwaartepunt van de sneeuwval zich naar de oostelijke Alpen. De westelijke Alpen krijgen dan geleidelijk te maken met luchtdrukstijgingen op nadering van een tussenhoog vanaf Frankrijk. Het wordt van het westen uit droog en de zon gaat doorbreken.
 
Weekend veel zon
Zaterdag vooral in de ochtend nog wat (rest)bewolking en lichte sneeuwval aan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpennoordkant. In de loop van de dag dan ook hier overgang naar zonnig maar nog steeds koud winterweer. Het tussenhoog trekt zondag naar het oosten weg en onder invloed van een depressie boven de Britse eilanden neemt in de avond en nacht van zaterdag op zondag de (hogere) bewolking op nadering van een warmtefront  in de westelijke Alpen weer toe en kan er sneeuw gaan vallen. In hoeverre de zondag door de bewolking en wat sneeuw zal worden "geplaagd" is nog onzeker. De beste papieren op zon hebben naar alle waarschijnlijkheid ook dan nog de oostelijke Alpen. Met de naar zuid tot zuidwest gedraaide stroming vertonen de temperaturen weer een stijgende lijn.


Volgend weekend en met name de zaterdag belooft net als het vorig weekend (foto
Eggishorn, Oberwallis) heel mooi te worden.

Maandag en dinsdag tijdelijk weer wat zachter met aan de Alpenoordkant een opkomend föhn. De sneeuwvalgrens stijgt tijdelijk tot 1200 a 1500 meter voordat vanaf dinsdag opnieuw weer wat koudere lucht vanuit het (noord)westen over de Alpen uitstroomt. De sneeuwvalgrens ligt dan weer rond de 1000 meter.Op de langere termijn pendelen de temperaturen rond het langjarig gemiddelde, een overgang naar markant zachter weer (lente) is niet uit de kaarten op te maken.

Morgen maar weer eens verder kijken hoe het met de vorderingen van het winterweer richting de Alpen is gesteld en of het mooie weer in het weekend ook dan nog steeds op het weermenu staat. Fijne zondag en geniet van de zon (westen) dan wel (sneeuw) oosten. Ciao vanuit een praktisch onbewolkt Oberwallis

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl







  

Geen opmerkingen: