Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 21 maart 2013

Winterse schermutselingen

Algemene weersituatie
Na passage van een koufront krijgen de Alpen geleidelijk te maken met de gunstige invloed van een tussenhoog. In het weekend neemt de invloed van een depressie boven de oostelijke Atlantische Oceaan geleidelijk toe. Met een zuid(west)elijke hoogtestroming stroomt dan over de westelijke Alpen weer zachtere lucht uit. Tegelijkertijd dringt vanuit het noorden veel koudere lucht de noordoostelijke Alpen binnen.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Gisteren trok een koufront van west naar oost over de Alpen en dat ging deels gepaard met heftige windstoten, sneeuwbuien en zelfs onweer. Dat de lucht zeer onstabiel en zelfs onweer voorkwam heeft de nationale voetbalploeg van Italië gisteren aan den lijve mogen ervaren toen hun vliegtuig vlak voor de landing in Genève door de bliksem werd getroffen. Gelukkig was er geen gevaar en werd niemand gewond maar de schrik zat er bij een ieder goed in. Overigens speelt Italië vanavond een oefeninterland tegen Brazilië in Zwitserland.


Na de sneeuw mooie polaire luchten boven het Franse Chatel gisterenmiddag (via APP)

Achter het koufront is in de westelijke Alpen inmiddels een stuk drogere lucht binnengestroomd en op de meeste plaatsen belooft het een zonnige dag te worden. Meer (rest)wolken kunnen zich aanvankelijk nog aan de Alpennoordkant en in het oosten van Zwitserland ophouden, deze zullen echter ook spoedig verdwijnen.
De oostelijke Alpen hebben morgen nog te maken met de naweeën van de het wegtrekkende koufront en vooral aan de noordkant is nog veel bewolking aanwezig waaruit hier en daar een sneeuwbui of nog wat sneeuw kan vallen. Meer zon vinden we in de westelijke deelstaten (Tirol, Vorarlberg) en gaandeweg de dag klaart het er steeds verder op. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 400 en 1000 meter en het nulgradenniveau tussen de 1200 en 1500 meter. Op 2000 meter vriest het een graad of 3 tot 5 en op 3000 meter een graad of 10 tot 14. (hoogste waardes gelden voor de westelijke Alpen). De wind is sterk matig tot hard uit noordwestelijke richtingen, in de oostelijke Alpen in de bergen tijdelijk ook nog stormachtig. In de loop van de dag van west naar oost afnemende wind.

Vrijdag zien we op de weerkaarten ten zuidwesten van Ierland actieve depressie terwijl een andere depressie dan boven de Balkan positie heeft ingenomen. Tussen beide depressie heeft zich, uitgaande van een krachtig hogedrukgebied uitstrekkende vanaf de Pool, Spitsbergen, Groenland -IJsland en Scandinavië, een tussenhoog over de Alpen uitgebreid. Dit tussenhoog dat donderdag al voor de weersverbetering zorgde zal ook vrijdag het weerbeeld in de Alpen bepalen. We mogen dan, afgezien van enkele overtrekkend hoge wolkenvelden (sluierbewolking) veel zon verwachten en in de vrij droge lucht kunnen we gaan genieten van prachtige panorama`s.


Vrrijdag  belooft een heel mooie dag te gaan worden met veel zon.
Foto winters Obergurgl 19 maart jl

Met een naar zuid draaiende hoogtestroming wordt in de westelijke Alpen markant zachtere lucht aangevoerd en tevens krijgen we weet met een (zwakke) Südföhn te maken. Hoe verder naar het oosten hoe lager de temperaturen. Terwijl met ondersteuning van de Südföhn in de westelijke Alpen het kwik lokaal kan gaan oplopen tot 10 a 13 graden komt het kwik in het oosten van Oostenrijk nauwelijks tot niet boven het vriespunt uit.
 
Weekend tweedeling
Het weekend verandert er in eerste instantie nog niet veel. Door verdere drukstijgingen in het noorden wordt de polaire jet gedwongen om via een vrij zuidelijke route de Middellandse Zee in te duiken en zondag zien we hem zelfs tot over Noord Afrika doorschuiven. Tegelijkertijd trekt er een depressie vanaf de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Alpen langs naar de zuidelijke Adriatische Zee alweer het systeem maandag wordt verwacht. Door deze ontwikkelingen liggen de Alpen in het weekend eerst nog  in het grensgebied tussen de zachtere lucht in het zuiden en westen en veel koudere lucht in het noorden. Het temperatuur verloop van west naar oost is ook dan groot, terwijl het in het westen en zuiden lokaal weer de dubbele cijfers worden gehaald komt in het oosten van Oostenrijk het kwik niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. (zie kaart hieronder)


GFS T850hPa voor zaterdag, zeer zacht in westen, koud in oosten. Vanaf maandag zal
de koudere lucht verder naar het zuiden toe gaan uitstromen

Met het lagedrukgebied wat ten zuiden van de Alpen naar het oosten koerst wordt het zaterdag van het westen uit toenemend onbestendig. De oostelijke Alpen mogen zaterdag nog rekenen op zon. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 1700 meter in het westen en tot in de dalen in het oosten. Zondag wordt naar verwachting onbestendig en ook in het westen zien we een geleidelijke afkoeling met daling van de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1000 meter. De gebieden aan de oostelijke Alpennoordkant zijn ook zondag nog weer begunstigd door de föhn, het is er meest droog en föhnig opgeklaard .
 
Kouder
De eerste dagen van de nieuwe week liggen de Alpen nog steeds in het overgangsgebied tussen koude lucht die aan de zuidflank van een een groot hogedrukgebied boven Groenland-IJsland_Scandinavië naar het oosten wordt getransporteerd en lagedrukgebieden met zachtere lucht boven de Middellandse zee en en de zuidelijke Balkan. Met oostelijke winden wordt voor de tijd van het jaar veel te koude en deels vochtige lucht aangevoerd. Het is dan ook onbestendig en tot donderdag hebben krijgen we te maken met voor de tijd van het jaar te koud lenteweer met daarbij een mix van wolken, buien afgewisseld met opklaringen dan wel zonnige momenten. Dinsdag zou van het noorden wat drogere lucht kunnen gaan binnenstromen waardoor de zon vooral in de westelijke Alpen wat meer ruimte kan krijgen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk overal weer tot in de dalen.


Prachtige opklaringen vanmorgen boven een winters Lienz (Hochsteinhütte),
Osttirol (2023m).
Volgende week juist in het zuiden minder zon

Woensdag en donderdag blijft het koud en met lagedrukgebieden in de buurt (koers ten zuiden van de Alpen langs) houden we die mix van zon, wolken(velden) en dan weer wat sneeuw of sneeuwbuien. De grootste kans op sneeuw is weggelegd voor de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen. Het is nog te vroeg voor details en afhankelijk van de precieze koers van de depressies die boven de Middellandse Zee rondtollen is alles tussen enkele centimeters dan wel een heuse dump mogelijk. Hoe meer naar het noorden en noordoosten hoe minder kans op neerslag (sneeuw) en deels zal de zon er goed door kunnen komen.
 
Paasweekend
"Goede Vrijdag" gaat zoals het er nu uitziet zijn naam helemaal waarmaken. Precies rond die tijd zien we tussen het depressiegeweld vanuit het westen een goed ontwikkeld tussenhoog richting de Alpen koersen. Dit hoog gaat voor een weersverbetering zorgen en er is een grote kans dat het ook het weerbeeld in het Paasweekend zal gaan bepalen. Het wordt vanaf vrijdag van het het westen uit overal droog en toenemend zonnig. Zaterdag en waarschijnlijk ook de zondag zullen in het teken staan van veel zon. De temperaturen  gaan vanaf zondag met een naar zuidwest draaiende stroming geleidelijk weer in de lift.


Pasen 2013 staat met een beetje geluk geheel in het teken van hogedruk en dus
veel zon.
 
Samengevat mogen we concluderen dat vanaf volgende week maandag de winter het Alpengebied weer gaat veroveren (oosten van Oostenrijk al eerder) en dat de gehele volgende week in het teken zullen staan van te koud en vooral naar het zuiden toe deels onbestendig "lente"weer. Vanaf "Goede Vrijdag" dan overgang naar zonnig weer met vanaf zondag weer oplopende temperaturen. Of  maandag tweede Paasdag ook nog in het teken zal staan van de zon is nog onzeker. Morgen maar weer eens verder kijken en ook dan hopelijk met goede kaarten ! Fijne dag en ciao vanuit een opklarend Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: