Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 22 maart 2013

Winter weet niet van opgeven

Algemene weersituatie
Hogedruk gevuld met koude arctische lucht domineert ten noorden van de Alpen. Depressies met zachtere lucht worden gedwongen om via een zuidelijke route over de Middellandse Zee naar het westen te koersen. De Alpen verblijven voorlopig in het grensgebied tussen beide luchtsoorten waarbij de koudere lucht vanaf zondag langzaam nog wat terrein in zuidelijk richting kan gaan winnen.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Inmiddels is het lente en april prijkt al bijna weer op de kalender. Toch doet in de Alpen boven de 1400 a 1600 meter nog weinig aan de lente denken en ligt er hogerop nog steeds een imposant sneeuwdek dat lokaal een dikte heeft van meer dan 500cm. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat er onvoldoende sneeuw zal liggen in de laatste 2 weken van het wintersportseizoen en helemaal al niet als we kijken naar het weer van de komende dagen. Het wordt alleen maar kouder en met nog wat neerslag in het verschiet zal het sneeuwdek in de Alpen zelfs nog wat kunnen groeien.


Je zou niet zeggen dat we al de 21e maart op de teller hebben staan. Prachtige winterse
ambiance in Corviglia, afdaling Mezzauna. (foto
Niklas Bayrle)

Nee, sneeuwtekort  zal dit jaar met Pasen geen thema zijn en ik denk ook niet dat we met z`n allen zitten te wachten op nog meer van het witte spul maar eerder uitzien naar stabieler weer en vooral: de zon ! Lekker genieten van de mooie sneeuw en pistes, tussendoor lekker wat eten of drinken op een terrasje in de al warme voorjaarszon. Wat zou dat een geweldig slot van een prachtige winter en  wintersportseizoen zijn ! Gisteren zag het er wat dat betreft veelbelovend uit, of dat vandaag ook nog het geval is zullen we straks gaan bekijken.

Zachter
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we op de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland een diepe depressie liggen en een andere depressie vinden we terug boven het zuidoosten van Europa. De Alpen liggen daar tussen in een soort niemandsland onder invloed van een zwak tussenhoog. Het is vandaag dan ook vriendelijk en rustig lenteweer waarbij de zon overuren kan gaan maken. Wel moeten we rekening houden met enkele overtrekkende hogere wolkenvelden (sluierbewolking) die de zonnestraling wat kunnen temperen.


Net als gisteren ook vandaag veel zon met mogelijk af en toe wat diffuus zicht door hoge
 sluierbewolking. Foto Belalp (Oberwallis) gisterenmidag met blik op de tong van de
Grote Aletschgletsjer (foto Francien Bakker)

Met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt vooral in de westelijke Alpen markant zachtere lucht aangevoerd. De temperaturen stijgen in het "Mittelland" tot een graad of 12 en inner-alpin (Wallis) is 15 graden haalbaar. Ook op hoogte kunnen de temperaturen flink gaan oplopen met zelfs op 2000 meter temperaturen die tussen de 0 en 4 graden gaan uitkomen, op 3000 meter stijgt het kwik naar een graad of -4. Het nulgradenniveau varieert van 2500 meter in de Franse en Zwitserse Alpen en 1700 meter in het oosten. Het uiterste noordoosten en deels ook oosten van Oostenrijk heeft te maken met veel koudere lucht die vanuit het noorden binnenstroomt. Hier komt het kwik maar nauwelijks boven het vriespunt uit en ook op hoogte is het een graad of 10 tot 12 kouder dan in de westelijke Alpen. De wind komt uit noordwest (oosten) tot zuidwest (westen) en is meest zwak tot matig, in de oostelijke Alpen staat eerst nog een matige tot harde wind die geleidelijk wat in kracht afneemt en naar west gaat draaien.
 
Weekend toenemend onbestendig
Zaterdag neemt de invloed van het Atlantische laag wat meer toe en het aandeel zon wordt een stuk minder dan de vrijdag. Wolkenvelden trekken over die vooral een voorkeur zullen hebben voor de zuidwestelijke Alpen (ten zuiden en zuidwesten van Tessin). Meer naar het noorden en oosten is het nog zonnig en aan de noordkant van de Alpenhoofdkam deels ook föhnig. Zondag is het overwegend bewolkt en vooral in de ochtend kunnen er een paar buien vallen, in de middag van het westen uit dan weer meer opklaringen. De oostelijke Alpen hebben zondag te maken met meer bewolking waaruit af en toe wat neerslag kan vallen. Zwaartepunt van de neerslag zal liggen in een gebied uitstrekkende vanaf  Zuid Tirol, Karinthië, de zuidelijke Steiermark en het zuiden van Burgenland. Boven de 1500 a 1800 meter zal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Uitzondering hierop vormt opnieuw het noordoosten en deels ook oosten van Oostenrijk, hier zit nog steeds de veel koudere lucht en het kwik komt er maar met moeite boven het vriespunt uit. Eventuele neerslag zal er tot in de dalen als sneeuw vallen.  


Diffuus "licht" en zicht door de hogere sluierbewolking gisteren ook boven het
Franse Chamonix. Niet voor iedereen even prettig ! (ingestuurd via de APP)
 
Geleidelijk weer kouder
In de loop van maandag en dinsdag zien we polaire jet via een vrij zuidelijke route de Middellandse Zee induiken, een daarin meelopend Atlantisch laag trekt ten zuiden van de Alpen via Italië en de Adriatische Zee richting Griekenland alwaar het dinsdagmiddag wordt berekend. Tegelijkertijd zien we de druk boven het noorden van Europa nog wat verder stijgen. Door deze ontwikkelingen kan aan de noordwestflank van het laag met een oost tot noordoostelijke hoogtestroming de koudere lucht naar het zuidwesten en zuiden toe uitstromen.Het is licht onbestendig waarbij langere droge periode worden afgewisseld met buien. Vooral op dinsdag kan met het instromen van wat drogere lucht de zon ook een rol gaan spelen, dit geldt met name voor de westelijke Alpen. Boven de 500 a 1000 met valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Op 2000 meter pendelt het kwik op dinsdag tussen de -8 en -2 graden, de laagste waardes in de oostelijke Alpen.

In de nacht van dinsdag op woensdag klaart het dan ook in de oostelijke Alpen op en woensdag overdag mag dan ook Oostenrijk zich verheugen op meer zon. In de avond en nacht op donderdag neemt in de westelijke Alpen de bewolking langzaam weer toe op nadering van een volgende storing (koufront) behorende bij  een volgende depressie die via het noorden van Italië richting de Adriatische Zee trekt en vervolgens in noordoostelijke richting Polen afbuigt. Uitgaande van het ECMF trekt het front met neerslag overdag verder de Alpen in en ligt tegen de avond noord-west georiënteerd tot over het westen van Oostenrijk Alpen. Met een beetje geluk houdt Oostenrijk het dus ook de donderdag nog droog en schijnt de zon. Vrijdag gaat het in de westelijke Alpen weer mooi opklaren en als het allemaal volgens de planning van de weermodellen loopt wordt het gewoon zonnig, de oostelijke Alpen zullen vrijdag nog langere tijd met de fronten van het wegtrekkende laag te maken hebben en vooral in het zuidoosten kan er neerslag vallen.


ECMWF vrijdag 29 maart.  Het "mooi weer" tussenhoog ondervindt vertraging en
tegenwerking, daardoor pas op zaterdag overal meer zon
.

Daarmee  moeten we meteen constateren dat het gisteren beloofde mooie weer voor de "Goede Vrijdag" toch wat minder fraai zal gaan uitpakken. De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in het tussenhoog: gisteren zou dit juist vanaf de vrijdag de Alpen gaan opzoeken. Nu blijft het door de opdringerige depressies boven de Middellandse Zee en noord Italië in samenspel met een wat  noordelijkere verlopende straalstroom (polaire jet) noordelijker liggen. Verder wordt ook de timing van de doorkomende storingen wat anders geïnterpreteerd en is het betere weer nu niet voor de vrijdag maar juist voor de zaterdag bestemd.

Tja, met dit soort onzekerheden zullen we voorlopig nog even te maken hebben en ook voor de Paas Zondag en Maandag is nog niet alles in kannen en kruiken. Het ECMWF laat de invloed vanaf de Atlantische Oceaan vanaf zondag weer groter worden. Op nadering van een volgende depressie en warmtefront gaat de bewolking zondag vanuit het westen toenemen en vooral in de westelijke Alpen kan er (tijdelijk) wat neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk van 1000 naar 1500 meter. Of  maandag in het teken zal staan van de zon (goed mogelijk) is nog onzeker. Kortom, toch nog wel wat onzekerheden vanaf de tweede helft van de volgende week. Belangrijk zal gaan worden welke positie de straalstroom en de frontalezone (depressies) gaan innemen. Hoe zuidelijke hoe gunstiger en meer kans op zon. Mocht het geheel toch een noordelijker koers gaan nemen dan ziet het er vanaf het weekend een stuk somberder uit.
 
Sneeuwverwachting
Met de ten zuiden van de Alpen langstrekkende depressies en storingen die vanaf zondag de Alpen steeds weer kunnen beïnvloeden neemt de neerslagkans weer toe. Vooral ten zuiden van de centrale en zuidoostelijke Alpenhoofdkam kan weer sneeuw van betekenis gaan vallen. Zo berekent het WRF model tot woensdag lokaal 20 tot 40cm sneeuw. Zwaartepunt van de neerslag , boven de 1000 a 1500 meter sneeuw, zal liggen in de zuidelijke Zwitserse Alpen (Simplon, Wallis) en de noordelijke Italiaanse Alpen (Aosta tot over Trentino en Oost Tirol. In hoeverre in de tweede helft van de week meer sneeuw in deze gebieden zal gaan vallen is nog niet geheel duidelijk. De overige Alpen moeten het de komende dagen met veel minder neerslag  doen, met 5 tot 15 cm en lokaal bij wat Weststau ook nog meer, is het er meest wel gedaan.


WRF met de neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen. Vooral de zuidkant kan
rekenen op sneeuw van betekenis (40cm). Kaart wordt vanmiddag nog geupdate

Duitse middelgebergtes -Sauerland
De Benelux en ook de Duitse Middelgebergtes hebben eveneens te maken met voor de tijd van het jaar veel te koud weer en de lente is er ver weg. Zo zien we de -5 graden isotherm op T850 hPa (1500meter) tot ver naar het zuiden doorschuiven en de -10 graden isotherm tipt in de loop van de volgende weer tot aan het noorden van Duitsland en Nederland. Op nadering van het al eerder besproken tussenhoog kan het in de tweede helft van de week zelfs nog kouder gaan worden met temperaturen die ook overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt zullen uitkomen. Een daarvoor uit trekkende storing behorende bij een naar lagedrukgebiedje wat donderdag over Duitsland trekt zou wat neerslag kunnen gaan produceren. Omdat de koude lucht verder vrij droog is wordt er over de gehele linie niet veel neerslag verwacht en meest is het droog en mooi opgeklaard dan wel zonnig.


Gewoon nog op en top winters in het Sauerland

Mogelijk dat in het Paas weekend onder invloed van de Atlantische drift zachtere en vochtigere lucht vanuit het zuidwesten binnen gaat stromen. Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker en met de kennis van vandaag blijft het tot zaterdag gewoon winters ! Overigens ligt er in het Sauerland overal nog voldoende sneeuw (30-34cm) en met een laagje verse poeder zijn ook de kwaliteit van de sneeuw en condities van de pistes, mede gelet op de tijd van het jaar, gewoon nog heel goed. Met de winterse ontwikkelingen in het vooruitzicht blijven de wintersportcondities in het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes dus gewoon goed tot zeer goed en zijn zeker een bezoekje waard. Houd er echter wel rekening mee dat het er vanaf  "Goede Vrijdag" erg druk kan gaan worden.

Tot zover dit wat uitgebreidere weekend weerbericht. In het weekend zal Michael het weerbericht verzorgen, ik ben er maandag weer. Fijn weekend en ciao vanuit een half bewolkt en zacht (8.4°C) Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: