zaterdag 23 maart 2013

Toenemend onbestendig

Algemene luchtsituatie
Tussen een krachtig hogedrukgebied met positie van Groenland richting zuid Scandinavië en lagedrukgebieden die zich zuidelijker ophouden via de mid Atlantic naar het Middellandse Zeegebied bevind het Alpengebied zich op het polaire grensvlak van twee verschillende luchtsoorten. In deze situatie komt de komende dagen geen significante verandering waardoor de weersverwachting op de langere termijn tamelijk onzeker is.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 ( code geel-oranje)
 
Weerpraatje
Het was gisteren vooral in de westelijke Alpen tamelijk lenteachtig met een nulgradenniveau dat tot ruim boven de 2000 meter wist uit te stijgen. Ook inner-alpine en in het "Mitteland" deed het kwik voor de lenteliefhebbers onder ons goede zaken waarbij gemiddelden tussen de 10 en de 15 graden zijn opgemeten. Opvallend verschil met de oostelijke Alpen waarbij het vooral in het uiterste oosten en noordoosten van Oostenrijk een stuk kouder bleef.


Lenteachtige sferen gisteren in het Kleinwalsertal! @Hans ter Braak
 
Onbestendiger
Voor het weerbeeld van vandaag moeten we onze blik op het zuidwesten gaan richten. Aan de Alpennoordzijde kan er s'morgens in eerste instantie nog een waterig zonnetje gaan schijnen, maar vanuit het zuidwesten wordt de bewolking langzaam dikker en dikker. Een afsplitsend lagedrukgebied dat via het noorden van Spanje oostwaarts de noordelijke Méditerranée induikt is verantwoordelijk voor aanzienlijk slechtere wintersportcondities vandaag. Het bijbehorende warmtefront kan vooral in de zuidelijke Franse Alpen en delen van Wallis enTessin en het westen van de Italiaanse Alpen voor wat sneeuwval gaan zorgen. De sneeuwvalgrens vinden we terug zo rond de 1700 à 1900 meter en er kan lokaal in de eerder genoemde gebieden tussen de 10 en 20 centimeter gaan bijvallen. In de nacht van zaterdag op zondag kunnen de sneeuwbuien zich dan langzaam wat verder oostwaarts gaan uitbreiden, waardoor er ook zondag overdag in de oostelijke Alpen verspreid voorkomende sneeuwbuien te verwachten zijn. In de loop van de zondag stroomt er vanuit het westen langzaam wat koudere lucht binnen waardoor het nulgradenniveau in de nacht naar maandag zal gaan dalen naar ongeveer 1500 meter gemiddeld.


Finkenberg im Zillertal gisteren. Lenteachtige taferelen! @App
 
Opvallend koud in west Europa
Terwijl het in de Alpenlanden de afgelopen dagen op veel plaatsen al lenteachtig aandeed speelt zich noordelijker een compleet ander scenario af. In grote delen van west Europa is het ongemeen koud en is vanuit de poolcirkel een portie continentaal arctische lucht zuidwaarst gestroomd. Het zwaartepunt van de kou vinden we momenteel terug in een strook die loopt via het noordoosten van Denemarken richting het zuiden van Zweden en de Baltische staten met op het 850hPa vlak (1500m) temperatuurwaardes die onder de -20 graden liggen! Dat ook Nederland een flinke staart van deze bizar late maartkou meepakt hebben we gisteren al kunnen ondervinden. En ook vandaag is het met de sterk toegenomen oostelijke wind onaangenaam koud buiten, waarbij boven de Waddenkust zelfs een dikke 7 beaufort aan wind staat. Deze wind maakt het in combinatie met het gevoel extreem koud waarbij de gevoelwaardes / chillfactor bij temperaturen van 0 graden als -8 graden C aanvoelen. Het zou mij trouwens niet verbazen als lokaal in het noorden de temperatuur niet boven het vriespunt  weet uit te komen.


Maartkou met temp op 1500m in beeld
 
Verdere vooruitzichten
Volgens de laatste ECMWF uitdraai blijft de Alpenwinter aardig overeind staan en hoeven we voorlopig niet bang te zijn voor "warmwaterachtige" taferelen. De luchtdruk blijft hoog boven het zuiden van Scandinavië waardoor oceaanstoringen gedwongen worden tot een vrij zuidelijke koers. Op donderdag wordt onder invloed van een storing tijdelijk zachtere lucht richting het Alpengebied aangevoerd en gaat de sneeuwkans boven de 1500 metergrens aanzienlijk toenemen. Het is erg lastig om op dit moment al aan te geven waar het precies op uit gaat draaien, want een en ander is afhankelijk van de koers en positie van het laag en daarin zitten toch wel wat timings en koersverschillen in verborgen. Dit geldt ook voor het paasweekend waarbij de weersverwachting op dit moment uiterst onzeker is. Ik hoop hier morgen wat meer duidelijkheid over te kunnen gaan geven!


Bloeiende katjes in het Kleinwalsertal. @Hans ter Braak

Vanuit een ijskoud Schiphol met vriendelijke groet,
Michael


Het Alpenweerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel

@MichaelvdPoel

 @Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen: