Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 25 maart 2013

Winterse speldenprikken

Algemene weersituatie
Tussen een lagedrukgebied boven Italië en de Balkan wordt met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming nogmaals koude "winterse" continentale lucht tot over de Alpen aangevoerd. Vanaf het midden van de week krijgen we te maken met een meer westelijke stroming waarbij de temperaturen weer wat zullen gaan oplopen. Het blijft al met al onbestendig.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Het weekend lagen de Alpen in het overgangsgebied tussen veel koudere polaire lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden. In de loop van de zondag kon de koudere lucht langzaam al wat vorderingen in zuidelijke richtingen gaan maken. Zo kon ik gisterenmiddag  vanuit mijn weerkamer heel mooi waarnemen hoe vanuit het westelijke Rhonedal lagere bewolking (nevel) het dal binnenstroomde. Dit soort  verschijnselen duidden op een opkomende Bise (noordoosten wind) waarmee in de onderste atmosfeer  koudere en wat vochtiger vanaf de Alpennoordkant  binnenstroomt. Hogerop in de atmosfeer had een groot deel van de Alpen en dan vooral het zuiden en westen nog te maken met een zuidelijke hoogtestroming waarmee gisteren nog zeer zachte lucht binnenstroomde.


Mooi te zien hoe de koudere lucht vanuit het noordosoten in het dal is binnen gestroomd.
Hogerop de bewolking  die nog vanuit het zuiden werd aangevoerd. Foto "Zwäcken
boven Ibergeregg "(SZ
)

Zodoende hadden we gisteren in de Alpen te maken met grote temperatuur verschillen. Terwijl de noordoostelijke Alpen al in veel koudere lucht zaten met ook overdag temperaturen onder het vriespunt kon het het kwik in het westen en zuiden nogmaals oplopen tot 10 a 15 graden. De hoogste temperaturen werden gisteren hier in Oberwallis gemeten, lokaal steeg het kwik in het dal met ondersteuning van de Südföhn tot bijna 16 graden. Elders was het koeler en algemeen kon je stellen:  hoe meer naar het noorden hoe kouder, althans in de lager gelegen delen waar de koude lucht langzaam binnendruppelde. Ook in de bergen was de zachte lucht gisteren nog goed merkbaar en met lichte föhn werd het zelfs in het Zwitserse Davos op 1600 nog 6 graden in de plus.


Grote temperatuurverschillen gisterochtend  tussen het noorden en zuiden

De afgelopen dagen hadden we er al op gewezen dat met het verder trekken van een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen langs richting de zuidelijk Adriatische Zee vanaf maandag markant koudere lucht naar het zuidwesten en deels ook zuiden kan gaan uitstromen. Inmiddels het laag inderdaad geheel volgens de berekeningen met zijn kern boven de zuidelijke Adriatische Zee aangekomen en met naar oost tot noordoost gedraaide stroming kan de arctische lucht verder in zuidelijke richtigng vorderingen gaan maken.

Kouder, vandaag en morgen wat sneeuw
Met het draaien van de stroming naar noordoostelijke richtingen neemt de Südstau en daarmee ook de neerslag aan de Alpenzuidkant verder af. Toch zal de bewolking overheersen en eventuele opklaringen zullen van korte duur zijn. Meer naar het noorden en noordwesten overheerst de bewolking en hier en daar valt boven de 200 meter (oosten) a 1000 meter (westen) wat sneeuw of een sneeuwbui. Op dit moment bevindt het zwaartepunt van de neerslag (lichte sneeuw) zich in de  noordoostelijke en centrale delen van de oostelijke Alpen en ook in het noorden van Zwitserland zitten wat gebiedjes met lichte sneeuwval. Het nulgradeniveau varieert van 1600 meter in het westen en tot in de  laagste delen in de oostelijke Alpen. Op 2000 meter ligt het  kwik tussen de -2 en -8 graden en op 3000 meter tussen de -7 en -10 graden, ook hier geldt weer de hoogste waardes voor het zuidwesten en de laagste voor het noordoosten.


Ehrwald (Tirol), s`morgen veelal harde pistes,  `s middags dan prima skiën op de
zachtere "Firn" pistes

In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend kan de koudere lucht nog wat verder naar het zuiden toe doorschuiven en waarschijnlijk worden de laagste temperaturen op de dinsdag gehaald. Het is dinsdag op de meeste plaatsen  bewolkt en steeds weer kan er wat sneeuw vallen. Mocht de zon er aan te pas komen dan is de kans daarop het grootst naar het westen toe in een gebied uitstrekkende vanaf de Franse Dauphiné tot over de Walliser Alpen en in het bijzondere de inner-alpine gelegen gebieden. Vooral in de tweede helft van de dag kan het hier van het westen uit mooi gaan opklaren. Het nulgradeniveau ligt meest tot in dalen en op 2000 meter vriest het een graad of 8.

Iets minder koud
Woensdag komen we in wat rustiger vaarwater terecht en gaat de oostelijke stroming boven de Alpen er geleidelijk weer uit. Dit gaan we het eerst merken in de westelijke Alpen waar vooral in de bergen de temperaturen weer een aantal graden hoger gaan uitkomen. De oostelijke Alpen zullen naar alle waarschijnlijkheid ook woensdag nog in de koudere en vochtigere lucht zitten. Hier is het meest bewolkt en er kan nog wat sneeuw vallen. In de westelijke Alpen is het vooral in de bergen zonnig, in het laagland is vooral in de ochtend de kans op Hochnebel en -of mist groot. In de middag gaat dan in de zuidwestelijke Alpen de bewolking weer toenemen terwijl de zonnige perioden zich over het oosten uitbreiden. De donderdag dan een wisseling van de wacht, meer bewolking en neerslag in het westen en nog opgeklaard in het oosten. De sneeuwvalgrens pendelt in de wat zachtere lucht zowel op woensdag als ook op donderdag tussen de 1200 en 1400 meter.


Dit soort vliegende machines zien we liever niet op de pistes en betekenen meestal ook
niet  veel goeds, foto vanuit Serfaus-Fiss-Ladi
(Tirol)

Het wordt weer spannend
Vanaf vrijdag "trennen sich die Geister", vrij vertaald: "wordt het allemaal heel erg onzeker", en kan het eigenlijk alle kanten op. Het GFS komt net als de voorgaande dagen met een zachter en onbestendig Westwindwetter scenario op de proppen. Het ECMWF is vandaag helemaal niet overtuigd van dit zachtere gedoe en laat juist vanaf zaterdag onder invloed van een naderend hogedrukgebied vanuit het noorden een volgende kou-inval zien. Prettige bijkomstigheid is dan dat het niet alleen kouder wordt maar door de invloed van het hoog zondag en maandag (juist, precies met de Pasen) ook de zon veel meer ruimte zal gaan krijgen. Mocht de operationele uitdraai van het ECMWF gelijk gaan krijgen dan mogen we dus 2 hele mooie dagen verwachten en wie weet ook nog wel "meer".


Het gaat vanaf Goede Vrijdag weer spannend worden ! ECMWF (31 maart)
met opnieuw koudere lucht maar ook toenemend zonnig weer  !

Het onbestendiger weer in aanloop hier naar toe wat donderdag-vrijdag en eventueel ook nog zaterdag zullen we naar alle waarschijnlijkheid niet gaan ontlopen. Op zich is ook dit echter niet dramatisch want juist voor de feestdagen zou dit boven de 1500 meter weer een mooi vers laagje sneeuw gaan opleveren. Verder speculeren heeft op dit moment weinig zin en we zullen de komende dagen moeten afwachten wat de sturende druksystemen precies gaan doen. Een afscheid van de winter en het winters hogedrukregime boven Scandinavië en IJsland is echter nog niet aan de orde en zolang daarin geen verandering komt maakt de lente weinig kans. Nu alleen nog hopen en duimen dat de ook hogedruk ons met de Paasdagen goed gezind zal zijn en we ook kunnen gaan genieten van de zon.

Tot zover voor deze maandag. Morgen en natuurlijk ook de komende dagen gaan we verder kijken wat ons met de Pasen te wachten staat en vooral ook waar we de meeste zon kunnen verwachten. Vanuit Oberwallis waar af en toe wat vlokjes neerdwarrelen allemaal een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

 @Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: