vrijdag 26 april 2013

Zomerpauze

Het wintersportseizoen is grotendeels weer voorbij en daarmee is dan ook een einde gekomen aan de dagelijkse Alpenweer updates. Extra (Alpen)weer updates afhankelijk van de actualiteiten. 

 

Update Dutchweek Val thorens

 

Winterse kick-off Dutchweek Val thorens

Nog 14 uur en dan is de start van de "Dutchweek" in het hoogst gelegen skiresort van Europa te weten; het Franse Val Thorens (2300m), een feit. De Dutchweek in Val Thorens is een massale Hollandse take-over in de laatste week van het wintersportseizoen. Dit is altijd de week waarin Koninginnedag valt.
De 360 bar vormt een van de centrale punten in de Dutchweek met het druk bezochte concept: "Dutchweek Festival." Hier is dagelijks een openlucht party van 14:00 tot 19:00 (30 april tot 21h30)  met de beste Nederlandse DJ's!

In verband met de Dutchweek en ter afsluiting van een mooie winter en dito wintersportseizoen 2012-2013 vandaag een laatste Alpenweer update.


Genieten op het terras bij de 360 bar van de warme voorjaarszon en
hoge tempeaturen gistermiddag
Algemene weersituatie
De invloed van een naar oost Europa wegtrekkend hogedrukgebied op het weer in de Alpen neemt af en tegelijkertijd komen we onder invloed van een depressie (hoogtetrog) welke richting het Iberische Schiereiland koerst. Hiermee komen de Alpen toenemend in een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming te liggen waarmeer tijdelijk een stuk koudere lucht vooral de westelijke Alpen zal gaan beïnvloeden.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel-oranje (niveau 2-3 )

Weerpraatje
Gisteren konden we in het gehele Alpengebied genieten van Kaiserwetter. De zon maakte overuren en doordat we te maken hadden met subtropische luchtmassa`s konden de temperaturen in alle hoogtes stijgen tot waardes die ook in juli of augustus niet zouden misstaan. In de dalen maar ook het laagland werden temperaturen geregistreerd die op uitgebreide schaal tussen de 22 en 25 graden lagen. In het Zwitserse Wallis, de omgeving van Basel en het oosten van Oostenrijk (Wenen) steeg het kwik in de middag zelfs tot 27 a 28 graden. Ook de terrasjes in Val Thorens deden goede zaken en zelfs in het hoogst gelegen skiresort in Europa (2300 meter) steeg het kwik tot boven de 10 graden. Ook op hoogste pistes de skigebieden van Les Trois Vallées (Savoie) steeg het kwik met een nulgradenniveau van circa 3500 meter tot ruim boven het vriespunt.


sneeuw genoeg, Val Thorens gisterenmiddag

de zomerse temperaturen zorgen er wel voor dat de sneeuw zich steeds verder in het
het hooggebergte terugtrekt. Webcam Bürchen (1500m) in Oberwallis)

Markante weeromslag
Helaas is het met het mooie weer voorlopig even gedaan. Vanuit het noordwesten nadert onder invloed van een krachtige hoogtetrog (depressie) een koufront welke vooral op zaterdag voor (zeer) onbestendig weer in de Franse en Zwitserse Alpen zal gaan zorgen. Vandaag gaan we de invloed van het koufront al merken. De Alpes-Maritimes en de Dauphine hebben in de ochtend al te maken met veel bewolking en eerste buien welke zich met het vorderen van de dag verder over de westelijke en zuidelijk Alpen zullen uitbreiden. Het oosten van Zwitserland houdt het droog en hier is het nog meest zonnig. Droog en zonnig blijft het morgen ook in de oostelijke Alpen, wel zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam door een inzettende Südstau bewolking ontstaan waaruit later op de dag wat regen of een bui kan vallen. De westelijk delen krijgen in de middag te maken met overtrekkende hogere (sluier)bewolking maar hier zou het droog moeten blijven.


ECMWF zaterdag, markante hoogtetrog zorgt zaterdag voor kouder weer met
voor in de westelijke Alpen sneeuw tot 2000-1500m

Omdat we vandaag nog in de zachte lucht zitten valt de neerslag bij aanvang nog tot een hoogte van circa 3400 meter in vloeibare vorm, later op de dag daalt de sneeuwvalgrens tot circa 3000 meter. Ook op hoogte is het nog uitgesproken zacht met op 2000 meter temperaturen rond een graad of 8. Diegenen die dus vandaag nog afreizen dan wel aankomen in de Franse Alpen hoeven zich voor wat betreft winterse toestanden geen zorgen te maken omdat de neerslag die in de loop van de dag komt opzetten gewoon in vloeibare vorm zal vallen. Gladheid door sneeuwval of bevriezing zullen  dus geen thema zijn.

Zaterdag in het westen sneeuw tot in de dalen
Voor de Dutchweek kick-off op zaterdag wordt het echter een heel ander verhaal.Met het opkomende koufront en de koudere lucht die vanuit het westen over de Franse en westelijke Zwitserse Alpen instroomt vertonen de temperaturen een dalende trend en in de loop van de zaterdag zal het nulgradenniveau op circa 1600 a 1400 meter uitkomen. Dit betekent dat de neerslag in de Franse Alpen van het westen tot 1500 a 1200 meter in sneeuw overgaat en en wanneer de meest koude lucht is binnengestroomd kan het zelfs tot een hoogte van 1000 meter sneeuwen. Zaterdag gaat er dus in Val Thorens gewoon sneeuw vallen met een temperatuur die rond tot enkele graden onder het vriespunt zal komen te liggen. Hoeveel neerslag er zaterdag gaat vallen is nog onzeker, met een beetje geluk valt de hoofdmoot net ten westen van Val Thorens, hier wordt tot 50mm berekend. Voor de omgeving van Val Thorens komt het model op 10 tot 20 mm oftewel 10 tot 20cm sneeuw uit.  Hoe dan ook, de kick-off van de Dutchweek zal zaterdag een winters karakter hebben.


Frontale bewolking en regen heeft zich inmiddels al over de westelijke Alpen uitgebreid,
webcam Courchevel (1850m)

...en nog zomers in het oosten
Overigens gaat de meeste neerslag (sneeuw) zaterdag in de zuidelijke delen van Wallis en de daaraan grenzend Italiaanse Alpen vallen, hier kan het aanhoudend en intensief door sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens meest rond de 1500 meter zal pendelen. In de oostelijke Alpen gaat het er allemaal wat vriendelijker aan toe met vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam door een opstekende Föhn ook zon. Lokaal kan er uit de overdrijven bewolking een enkel bui vallen maar veel heeft dit niet te betekenen. Met föhn zijn in de oostelijke Alpendalen zaterdag nog temperaturen mogelijk van 25 tot 29 graden. Meer bewolking en buien en duidelijke lagere temperaturen ook hier ten zuiden van de oostelijke Alpenhoofdkam. De sneeuwvalgrens pendelt er meest rond de 2500 meter.

Zondag tijdelijk verbetering
Zondag is het in de westelijke Alpen veelal bewolkt (trübe) en kan er (buiige) neerslag vallen die ook dan boven de 1000 a 1500 meter in de vorm van sneeuw neerdwarrelt. De meeste neerslag is ook nu weer voorbestemd voor de zuidwestelijke Alpen. Ofschoon we ook zondag midden in het strijdtoneel van de verschillende luchtsoorten zitten verwacht ik juist overdag van het westen uit voor de Franse Alpen en de omgeving van Val Thorens toch ook nog wat zon dan wel mooie zonnige momenten. Met een beetje geluk en juiste timing kunnen de feestgangers zondag dus toch ook nog even lekker genieten van de zon.
De koudere lucht kan zondag tijdelijk ook de westelijke delen van Oostenrijk binnenstromen, eventuele neerslag of buien zullen dan boven de 1200 a 1400 meter ook hier in de vorm van sneeuw gaan vallen. In de Föhn gebieden aan de Alpennoordkant en ook in de rest van de oostelijke Alpen blijft het droog en kan het (föhnig) opklaren dan wel schijnt de zon langere tijd. De temperaturen gaan ook hier tijdelijk wat naar beneden maar nog altijd is het er zeer zacht.


In het overgangsbebied van de koude en warme lucht gaat de komende 5 dagen
vooral in het zuiden veel sneeuw vallen,  lokaal is 80 tot 100cm sneeuw mogelijk

Geleidelijk wat zachter maar ook onbestendig
Ook de eerste dagen van de volgende week bevinden de westelijke Alpen zich in het strijdtoneel van de koudere lucht in het westen en de veel warmere lucht in het oosten. Omdat de hogedruk boven centraal Europa weer wat stijgt en de invloed van de hoogtetrog (hoogtelaag) boven het Iberische Schiereiland wat in kracht afneemt kan met een wat naar zuidoost tot oost draaiende stroming de warmere lucht vanuit het (zuid)oosten ook weer tot tot over de westelijke Alpen uitstromen. Het blijft dus onbestendig, de bewolking zal overheersen en steeds weer valt er regen.en boven de 1800 a 2000 meter sneeuw. Het betere en een stuk warmere weer is voorbestemd voor de oostelijke Alpen, algemeen kunnen we stellen: hoe meer oostelijker hoe meer zon en hoe hoger de temperaturen met lokaal  in de oostelijke Alpendalen zomerse 23 tot 26 graden.

Vanaf woensdag komt de atmosfeer langzaam wat tot rust, stabiel weer is echter ook dan nog ver te zoeken. We houden een mix van opklaringen, bewolking en dan weer (buiige neerslag). De temperaturen zullen langzaam weer verder stijgen.


GFS ensembles prikpunt Val Thorens, juist dit weekend de temperatuur dip. Gelukkig
dus geen regen maar gewoon sneeuw

Helaas dit jaar dus geen stabiel en zonnig hogedrukweer in grote delen van de Alpen en we zullen we het moeten hebben van de betere momenten die er zeker ook zullen zijn. Het feestgedruis en Oranjegevoel in Val Thorens zal er echter niet minder op worden. Voor al diegenen die in Val Thorens en ook elders de ski's aan de wilgen hangen en zich eindelijke kunnen gaan voorbereiden op de zomer(vakantie) fijne dagen toegewenst.

Daarmee zijn wij toegekomen aan  6 maanden dagelijkse Alpenweer besprekingen en updates. Het was een heel mooi seizoen en ook namens Michael van der Poel een ieder bedankt voor de vele foto's, updates vanaf locatie en de vele reacties. Fijne zomer, in oktober zijn we weer present.


Meer info over de Dutchweek  van >> Website Dutchweek Festival , via >> Facebook Dutchweek en via >> Twitter

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: