Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 17 september 2013

Sneeuw tot in de hogere dalen

De herfst begint ook in de Alpen meer en meer op toeren te komen. Achter een actief koufront stroomt vandaag dinsdag vooral in de hoogte steeds koudere polaire lucht over de Alpen en kan het lokaal tot 1100 meter gaan sneeuwen. In het hooggebergte kan lokaal 30 tot 40cm Neuschnee vallen

September op herhaling
Herinnert u zich nog september 2011, rond de 19 van dat jaar viel er toen aan de noordkant van de Alpen sneeuw tot onder de 1000 meter en lokaal daalde de sneeuwvalgrens in de nordstau van de Alpen zelfs tot 700 meter. Hogerop viel maar liefst 30 tot 40cm en hier en daar werd een halve meter sneeuw gemeten. Herinneren we ons overigens nog vorig jaar ? Ook toen zie >> hier  << overspoelde rond het midden van de maand vochtige polaire lucht vanuit het noordwesten de Alpen en viel er in de bergen een dik pak sneeuw. Het totaal aantal sneeuw-events kwam vorig jaar maar liefst op 3 uit. Sneeuw in september in de Alpen is dus niets ongewoons en zelfs in juli en augustus sneeuwt het in het hooggebergte wel vaker op 1 of 2 dagen tot een hoogte van 2200 a 2000 meter. In uitzondering situaties wil het ook nog wel eens sneeuwen tot rond 1600 meter. Met winter heeft dit alles nog niets te maken en de sneeuw die beneden de 2500-2000m meter valt is slechts een kort leven van enkele dagen beschoren.


Sneeuw in september niets bijzonders (archieffoto 19 september 2011)

Herfst-sneeuw
Toch staan we aan de vooravond van de herfst en in de bergen en hoger gelegen dalen gaat het met een steeds zwakker wordende zon geleidelijk steeds meer afkoelen en de komende weken zal de sneeuw en permafrostgrens zich geleidelijk weer vanuit het hooggebergte naar beneden toe uitbreiden. De sneeuw die dan hogerop valt zal uiteindelijk aan de schaduwzijde niet -of nauwelijks meer weg dooien en het wachten is vervolgens op het zogenaamde "Einschneien". Dit zal echter pas vanaf midden november dan wel begin december gebeuren. Laten we hopen dat ook dit jaar de atmosfeer ons weer voor het begin van het wintersportseizoen 2013-2014 op een mooie laag sneeuw zal trakteren. Daarover in het vervolg van onze Alpenweerpraatjes meer (met o.a. winterprognoses).

Dat de herfst ook in de Alpen van start is gegaan moge duidelijk zijn. Sinds een week of twee is de zomer (en hitte) definitief verdreven en de laatste dagen werd nog maar met moeite hier en daar de 20+ gehaald. Gisteren was het overal meest bewolkt en steeds weer viel er regen. De lucht was nog niet echt koud en de sneeuwvalgrens pendelde meest zo tussen de 2500 en 2800 meter.

Gisteren enkel sneeuw boven de 2500m, foto Seetalhorn (Wallis, 2800m)

Actief koufront
Op de weerkaarten zien we boven de Atlantische Oceaan een krachtig hogedruk liggen met als tegenhanger in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië een actieve depressie luisterend naar de naam "Roland". Tussen deze twee sturende druksystemen stroomt in "Staffel"steeds koudere polaire lucht over west Europa uit. Een daarin opgenomen koufront heeft de Alpen in de loop van dinsdagavond bereikt en trok in de nacht verder over de Alpen naar het zuiden.

Achter het koufront stroomt vandaag met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming veel kouder lucht binnen waarbij zich de vochtige lucht aan de Alpennoordkant stuwt. Hier kan het met de nordstau nog enige tijd regenen en sneeuwen waarbij het ook nog eens een harde tot stormachtig staat. Tevens is door de koude lucht op grotere hoogte de kans op een klap onweer hier en daar ook niet geheel uitgesloten. De sneeuwvalgrens is met het binnenstromen van de koude lucht inmiddels van 2500 naar 1600 tot 1400 meter gedaald en lokaal kan het in de Nordweststau van de Alpen zelfs tot een hoogte van 1200 a 1100 meter sneeuwen. Aan de noordkant kan er vandaag aardig wat neerslag gaan vallen (20-50mm). Omgerekend naar sneeuw (vuistregel droge sneeuw 1mm =1cm) moeten we in de hoogalpine delen toch rekening houden met een dik pak sneeuw. Ook de lager gelegen delen aan de noordkant , pak hem beet vanaf 1300-1600 meter, mogen zich verheugen op sneeuw. Houdt dus rekening met verkeersoverlast dan wel gladheid door sneeuw en met het feit dat de hoger gelegen passen (tijdelijk) zullen worden afgesloten. Ook het feit dat de meeste mensen nog met zomerbanden rondrijden kan voor extra glibber partijen zorgen !


Een winters Arosa -Tschuggenhütte- 1990mv anmorgen

Dat we achter het koufront in markant koudere lucht terecht zijn gekomen moge duidelijk worden wanneer we naar de temperaturen op hoogte kijken. Zo vriest het op 4000 meter vandaag een graad of 13, op 3000 meter 9 graden en ook op 2000 meter komt het kwik niet veel hoger meer uit dan -2 graden. Mocht u vandaag bijvoorbeeld het Jungfraujoch (3580 meter) in het Zwitserse Berneroberland willen bezichtigen kleed u dan vooral warm aan. Het vriest er op dit moment -12.8° en de stormachtige wind maakt het voor het gevoel een heel stuk kouder. Minder koud en ook veel minder nat is het dankzij de noordwestelijke hoogtestroming aan de Alpenzuidkant, hier zorgt een sterke Nordföhn zelfs voor deels onbewolkt weer.

Woensdag krijgen we dan te maken met een volgende storing welke zich momenteel boven de Britse Eilanden ontwikkelt en waarmee weer zachtere lucht (warmtefront) over de Alpen zal uitstromen. Het kan deels aanhoudend en intensief gaan regenen waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk weer stijgt tot 2200 a 2500 meter. Ook de wind zal nu weer prominent aanwezig en in de bergen tot stormkracht aantrekken. Boven de 2500 kan opnieuw 30 tot 40cm Neuschnee gaan vallen. Ook donderdag blijft het onbestendig en steeds weer valt neerslag, het wordt opnieuw wat kouder waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt tot circa 1800 meter.


Een winters panorama Grossglockner (Edelweissspitze)

Weersverbetering
Vrijdag lijkt zich dan in het gehele Alpengebied een weersverbetering te gaan inzetten. Het wordt droog en de zon krijgt steeds meer speelruimte en ook de temperaturen vertonen weer een opwaartse trend. Deze weersverbetering wordt veroorzaakt door een opbouwend hogedrukgebied wat met zijn centrum boven de Britse Eilanden positie gaat innemen en meer en meer een stempel op het west Europese weer en de Alpen zal gaan drukken. Ook in het weekend en de eerste dagen van de volgende week lijkt dit hoog weer bepalend te gaan worden. Daarmee is het september "wintertje" weer net zo snel voorbij als het gekomen is en kunnen we ons gaan opmaken voor prima berg en wandelweer.


De komende tijd zullen we wanneer de situatie er aanleiding toe geeft regelmatig met updates over het Alpenweer komen. Tevens zullen we in aanloop van het nieuwe seizoen wat dieper ingaan op wetenswaardigheden rondom het Alpenweer, sneeuw, vorst, winterprognoses en wat nog meer op tafel komt. Ik zou zeggen stay-tuned. Fijne dag en niet vergeten warm aan te kleden.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: