Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 27 oktober 2013

Alpen koelen langzaam weer af

Het is aanvankelijk nog vrij zacht weer in de Alpenlanden, maar op dinsdag nadert vanuit het westen een koufront waarachter de sneeuwvalgrens flink zal kunnen gaan dalen. Daarna lijkt het weerbeeld zich wat te gaan stabiliseren en zijn we voorgoed verlost van de hoge temperaturen van de afgelopen tijd

Van zomer naar wintertijd

Gisteren is het skiseizoen 2013-2014 onder vrij zachte omstandigheden dan eindelijk van start gegaan. De dames hebben in Sölden op de flanken van de Rettenbachferner met de reuzenslalom het FIS wedstrijdseizoen geopend, en vandaag is het dan de beurt aan de heren om te gaan strijden om eremetaal! Helaas zijn de weersomstandigheden vandaag voor de alpine-skiërs een stuk slechter dan gisteren het geval was. Ondertussen houdt de op komst zijnde storm de gemoederen in Nederland aardig bezig, maar daarover meer aan het eind van dit weerbericht!


Rettenbachgletscher in Sölden is klaar voor de reuzenslalom heren vandaag

Vandaag dus wat mindere condities in de Alpenlanden en dan met name voor de noordelijke Franse Alpen, Jura gebergte en de noordelijke Zwitserse berggebieden. De oorzaak hiervan is een in de vroege ochtend vanuit de Franse Alpen binnentrekkend frontaal systeem, waarop flink wat regen kan gaan vallen. Het nulgradenniveau ligt nog steeds op een voor de tijd van het jaar hoog niveau en vinden we pas terug boven de 3000m. Hierdoor valt de neerslag grotendeels in de vorm van regen, en kan er alleen in het hooggebergte wat sneeuw gaan bijvallen. In de oostelijke Alpen begint de dag aanvankelijk vrij vriendelijk met wat ruimte voor de zon, maar in de voormiddag wordt ook hier de bewolking vanuit het westen steeds dikker en kan er vooral in de Vorarlberg en het noorden van Tirol en Salzburg ook wat regen gaan vallen. Het betere weer vinden we vandaag vooral terug ten zuiden van de Alpenhoofdkam en dan met name in de Piëmonte en het Aosta gebied.


Nederlandse alpine skiërs op oefenstage op de Kitzsteinhorn via@SkiracingDiscovery

Als we iets verder de week in kijken zien we op dinsdag dan eindelijke aanzienlijk koudere lucht vanuit het westen het Alpengebied naderen. Hierdoor kan er eindelijk weer eens sneeuw van betekenis gaan vallen en zakt de sneeuwvalgrens in de Franse Alpen, de Alpennoordzijde en de inner-alpine gebieden in eerste instantie tot ongeveer 2000 meter. Op woensdag, wanneer we wat dieper in de polaire lucht komen te liggen kan deze grens in de noordelijke gebieden nog wat verder gaan zakken tot ongeveer een 1500 meter, waarbij er gemiddeld zo tussen de 20 en 40cm neuschnee opgemeten kan gaan worden, en in sommige stau gebieden wellicht nog wat meer! Aan de Italiaanse kant ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk met 2000 meter nog wat hoger, maar het belangrijkste is, dat het er eindelijk allemaal weer wat winterser uit gaat zien want ik ben de groene webcambeelden ondertussen meer dan zat!


Temperatuur kaartje woensdag op 850hPa (1500m) met een daling richting de 0 graden C

Zojuist rollen de meest actuele runs van ECMWF en GFS weer binnen, waarin beide modellen na woensdag gaan voor een vrij rustig weertype waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de zon. We zien tegen die tijd een uitgestrekt hogedrukgebied boven het midden van Europa ontstaan, waarbij oceaanstoringen voorlopig even op afstand worden gehouden. Wordt het op termijn dan weer kouder met toenemende sneeuwkansen hoor ik U hardop denken? De signalen in de eerste novemberweek duiden toch voorzichtig op een wat koudere tendens, maar het ziet er allemaal nog niet echt overtuigend koud uit helaas. We houden het in ieder geval in de gaten, en moeten afwachten hoe het weerbeeld zich dan verder zal gaan ontwikkelen!
 
Nederland maakt zich op voor (zware) storm
De liefhebbers van onstuimig weer komen de volgende 24 uur volledig aan hun trekken! Een sterk uitdiepende randstoring gaat maandag het weerbeeld in Nederland volledig op zijn kop zetten. De bewuste stormdepressie ligt maandagochtend rond 0600 met berekende kerndruk van 964hpa! boven de omgeving van Wales, en trekt dan via het midden van de Noordzee in de richting van Denemarken. Aan de zuidflank van dit venijnige laag, ontwikkelt zich een indrukwekkend zwaar windveld waarbij windsnelheden worden verwacht van tussen de 120 en 140 km p/u. De hoogste windsnelheden verwacht ik juist het noordwesten van de Waddenkust, waarbij kortstondig een windkracht 11 mogelijk is!  Ook in het binnenland moet rekening worden gehouden met zeer zware windstoten, en is het dus zaak om vooral tuinstoelen en tafels tijdig naar binnen te gaan halen, omdat deze anders zomaar een paar straten verderop terug te vinden kunnen zijn!


Zware storm trekt juist ten noordwesten van de Waddeneilanden langs!

Morgen de "schade" maar eens opmaken, en hopen dat het natuurgeweld niet al te hard zal gaan toeslaan!

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: