Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 26 oktober 2013

Minder zacht, toenemend wisselvallig

De Alpenlanden bevinden zich nog steeds in de toestroom  van zeer zachte lucht uit zuidelijke breedtegraden. Vooral vandaag zal de zon uitbundig schijnen en wordt het nogmaals zeer zacht. Morgen zondag nadert vanuit het westen wat vochtigere lucht behorende bij een zwak koufront. Dinsdag dalende temperaturen

 

Oplevende westdrift

Ik kan me zo voorstellen dat menig winterliefhebber zo langzamerhand wel eens wat anders wil lezen (en zien) dan dat continue "warm-weer-geblaas" van de laatste tijd. En eerlijk gezegd kunnen wij weermannen deze mening helemaal delen. Toch aan ons weer de opgave om er, ondanks het uitblijven van wat kouder dan wel meer dynamisch weer er een positieve wending aan te geven. Welnu, diegenen die van lekker na-zomeren houden en nog een paar mooie wandelingen willen maken dit weekend nog volop gelegenheid, diegenen die van de kou en sneeuw houden zullen hun heil (veel) hogerop moeten zoeken of anders geduldig moeten afwachten. Als toegift  vandaag de vooruitzichten op een (zware) storm in de "Lage Landen", daarover straks meer !



Een prachtige föhnige "zomeravond" stemming gisteren in delen van Zwitserland

Gisteren opnieuw een veel te warme dag met temperaturen die met een lichte tot matige Südföhn weer opliepen tot 23 a 24 graden en zelfs gisteravond om 23h00 was het met föhn in delen van Zwitserland (Uri) nog 20 tot 21 graden warm. Daarnaast veel zon, wat wolkenvelden en natuurlijk de mist in het Alpenlaagland en voorland. Terwijl in de bergen de zon veel ruimte had onder de bewolking grauw, troosteloos en ook een stuk koeler.

Vandaag wordt het met een stevige en föhnige zuidwestelijke hoogtestroming nog een tikkeltje warmer met zelfs op 2000 meter temperaturen van 12 tot 15 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de 3700 en 3900 meter. Dit zijn temperaturen die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan. We bevinden ons in droge lucht en afgezien van wat hogere sluier bewolking kan de zon volop schijnen. Prima bergweer dus met fenomenale vergezichten, wel zou de harde tot stormachtige föhnwind (30-70km/h) het voor het gevoel wat minder aangenaam kunnen maken. Verder in de lagere delen met voorkeur voor de westelijke Italiaanse Alpenboog tot over de Dolomieten en Karwanken kans op Hochnebel en -of lagere bewolking. Later op de dag zal deze door een toenemende wind op de meeste plaatsen  weer verdwijnen.


Het belooft een prachtige dag te worden, ochtendstemming Piz Chavalatsch -Sulden met
blik richting Ortler

In Sölden waar vandaag de opening van de van de "Skiweltcup 2013" op de Rettenbachferner plaatsvindt mogen ze zich verheugen op welhaast ideale omstandigheden. Veel zon, op 2000 meter een graad of 13 en op 3000 meter 6 graden in de plus. Om 09h30 starten de dames op de Rettenbachgletsjer met de eerste doorgang van de reuzenslalom, om 12h45 is de tweede doorgang gepland. Kijken dus !

In de nacht van zaterdag op zondag in het zuiden dan weer de vorming van Hochnebel die ook in de ochtend deels hardnekkig zal blijven. Elders start de dag met veel zon. Toch zien we in de westelijke Alpen wanneer we naar het westen kijken al vrij snel opkomende bewolking waaruit later wat neerslag zou kunnen gaan vallen. De oostelijke Alpen zullen ook zondag nog het langst van de zon kunnen profiteren met pas later op de dag eerste bewolking en mogelijk een spat tussen de Silvretta en Karwendel. Ook zondag nog vrij zacht met nog steeds die doorstaande matige Südföhn.


Zoals zo vaak in de herfst en winter de bekende Hochnebel. Actuele blik Zell am See
-Kaprun met  blik op de Kitzsteinhorn en Smittenhöhe

Maandag leeft de föhn op nadering van een koufront nogmaals wat op zonder dat het extreme vormen zal gaan aannemen. Tegelijkertijd stuwt de bewolking meer en meer aan de Alpenzuidkant en hier gaat eerste regen vallen. Dinsdag is het dan vooreerst gedaan met het veel te warme nazomer weer.
Een koufront behorende bij een actieve depressie die dinsdag met zijn kern boven Finland ligt trekt de Alpen binnen en gaat voor een weersverandering zorgen. In de bergen kan boven de 1500 meter weer wat sneeuw gaan vallen en in alle hoogtes gaat de temperatuur een graad of 10 tot 12 naar beneden. Woensdag vooral in de oostelijke Alpen nog regenachtig en trübe waarbij de sneeuwvalgrens zich tussen de 1100 en 1600 zal bevinden. Op nadering van een zone met hogedruk in het westen geleidelijke stabilisering van de atmosfeer, hier is of wordt het droog en de zon krijgt steeds meer speelruimte.

De stabilisering heeft te maken met een hoog dat in de tweede helft van de week via de Alpen naar het oosten zal trekken, in eerste instantie krijgen we te maken met een oostelijke stroming die gaandeweg de week en in het weekend toch weer naar het zuidwesten tot zuiden zal gaan draaien. Dit heeft ook weer alles te maken met een volgende actieve depressie op de Atlantische Oceaan. Opnieuw dus een inzettende zuidwestelijke stroming met zachte lucht. Het volgende weekend lijkt een kopie te gaan worden van dit weekend. In de loop van de daarop volgende week volgt dan weer een koufront. Al met al zien we met het opleven van de depressie activiteit op de Atlantische Oceaan (westdrift) toch steeds meer dynamiek opkomen, voorlopig hebben we nog de pech dat we hoofdzakelijk nog steeds aan de "warme" voorzijde van de frontale zone zitten. Het zal echter een kwestie van tijd zijn voordat we te maken gaan krijgen met de koudere luchtsoorten die steeds opdringeriger gaan worden.


GFS ensembles prikpunt centrale Alpen, het wordt wat kouder maar winterweer is ook vandaag
uit de ensembles nog niet op te maken

(Zware)storm maandag Nederland
A propos dynamiek: afgelopen donderdag berichtte ik al (zie hier) over de toenemende depressie activiteit op de westelijke Atlantische Oceaan in de omgeving van de Labrador Zee (New Foundland). De laatste dagen werden deze ontwikkelingen door de modellen verder opgepakt en tevens alleen nog maar versterkt doordat ook ex-cycloon Lorenzo deels erbij betrokken wordt. Vandaag zien we ten zuidoosten van New Foundland op het grensgebied van zeer koude en droge lucht uit het noorden en zeer warme en vochtige lucht uit het zuiden een aparte depressie ontstaan die zich zeer snel gaat uitdiepen en met zeer hoge snelheid (jetstream) de Atlantische Oceaan zal gaan oversteken. Binnen de meteorologie spreken we over "rapid cyclogenese", een verschijnsel wat in het verleden al tot meerdere zware stormen (ook in de Alpen) heeft geleid. Misschien herinnert u zich nog aan namen als Lothar en Martin (1999), Gudrun (2005), Kyrill (2007) en Emma (2008). De bovengenoemde depressie zal in de loop van maandag het zuidwesten van het Verenigde Koninkrijk bereiken en tot de avond verder doorstomen naar het zuidwesten van Scandinavië.


Maandag 28 oktober, de depressie  (kerndruk 968 hPa !) en bijbehorend
stormveld is boven de Noordzee gearriveerd (GFS)

Voor de Noordzee, de Belgische en Nederlandse kustwateren maar ook het binnenland kan dit een zware storm gaan opleveren met windstoten van 9 tot 10 beaufort (90-110 km/h) en lokaal ook nog meer. De ontwikkelingen in detail zijn nog onzeker en zullen gaan afhangen van de precieze route welke het laag zondag-maandag zal gaan nemen. Hou in ieder geval goed de weerberichten in de gaten (weeralarmen) en vermijd maandag open water en bossen. Voor wat betreft de Alpen hoeven we ons dit keer geen zorgen te maken daar we buiten het sterke windveld van de depressie zullen  blijven (zie kaart wind hieronder).


De  berekende windsnelheden volgens het ECMWF mogen er ook zijn !

Tot zover voor deze zaterdag en ciao vanuit een half bewolkt en föhnig Oberwallis   


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: