vrijdag 25 oktober 2013

Laatste thermische hoogstandje

Depressies boven de Atlantische Oceaan zorgen onverminderd voor een continue aanvoer van zeer zachte en vrij droge lucht. Vanaf zondag zien we geleidelijk een verandering in het stromingspatroon optreden waardoor we in minder zachte lucht terecht zullen gaan komen. In de Alpen kan weer wat sneeuw kan gaan vallen.

 

Weekend nog na-zomeren

Het wordt langzaam maar zeker eentonig met het weer. Steeds weer die aanvoer vanuit het zuidwesten dan wel zuiden waarmee warme subtropische lucht continu Europa wordt ingepompt en zeker nog tot en met het weekend zal hierin weinig veranderen. Integendeel: de meest warme lucht, en dat is dan voorlopig ook het laagste thermische hoogstandje voor deze herfst, staat voor het aanstaande weekend gepland. Op het 850 hPa vlak stijgen de temperaturen nogmaals met een graad of 4 naar bijna zomerse 15 graden en liggen daarmee zo'n 10 tot 12 graden boven het langjarig gemiddelde. Daarbij gaan we merken dat ook de föhn weer actief zal gaan worden, niet zo erg als voor een paar dagen, maar toch genoeg voor na-zomerse toestanden met in de dalen temperaturen die met gemak de 20 tot 23 en lokaal 25 tot 26 graden kunnen gaan halen. Kijken we naar de vorstgrens dan ligt die ergens rond de 3600 meter,  zweten dus!


Belooft weer een mooie zonnige warme dag te worden ook in het Tuxertal -Wanglespitz

Zoals gezegd is de warme lucht al tot zeer ver naar het noorden gevorderd en winter is het eigenlijk nergens, de koudere lucht vinden we pas terug in een lijn lopend vanaf IJsland tot over het noorden van Scandinavië. Meer kou vinden we momenteel in het noordoosten van de US en Canada alwaar een portie koude lucht aan de oostflank van een hogedrukgebied naar het zuidoosten kan stromen. Op zich ook hier niets extreem maar toch genoeg voor lichte vorst en sneeuwval. Menig plaats in  de staten Pennsylvania, New York, Ohio en Michigan meldden gisteren reeds wat van het witte spul dat men sneeuw noemt (voor diegenen die dit vergeten zijn)


Bij gebrek aan sneeuw in de Alpen een sneeuwplaatje vanuit Ohio waar het wel lukte
gisterenmiddag

Het weekend dus in de Alpen nog even lekker nazomeren in de Alpen en grote delen van west en centraal Europa, daarbij een lekker föhnwindje en veel zon in de bergen. Mogelijk hier en daar in de dalen ook wat Hochnebel of mist maar veel naam mag dit niet hebben. Ook maandag kunnen de zomerfreaks nog even genieten voordat we dan vanaf dinsdag uit een geheel ander vaatje gaan tappen. Met het doorschuiven van de frontale zone (gebied met storingen) komt er een einde aan de zuidwestelijke hoogtestroming en kan koudere lucht verder naar het westen en tot over de Alpen uitstromen. Het is nou niet van die echte winterse kou waarmee we te maken gaan krijgen maar uiteindelijk toch koud genoeg voor weer wat sneeuw in de Alpen tot onder de 2000 meter.

Dinsdag en woensdag kan het vooral in het westen en noorden in de koudere lucht sneeuwen tot 1500 a 1200 meter. Grote hoeveelheden neerslag worden er voor dit moment nog niet berekend, gezien de nog wat lange verwachtingstermijn denk ook nog maar even voorzichtig zijn hiermee, daarover in het weekend dan meer.Dinsdag woensdag eindelijke weer wat groene en gele kleuren op de weerkaart
GFS (temperaturen 1500 meter hoogte)

Na passage van het koufront bouwt woensdag uitgaande van het Azorenhoog een uitloper tot over grote delen van west Europa op. Na het zich laat aanzien komt de as van de hogedruk net ten noorden van de Alpen te liggen. Hiermee draait de hoogtestroming naar oost tot noordoost en krijgen we tijdelijk te maken met de "Bise" met dus ook weer toenemende kansen op Hochnebel. In de bergen veel zon en temperaturen die nog maar enkele graden boven het langjarig gemiddelde zullen liggen. Richting het einde van de week dan wel in het weekend tijdelijk opnieuw een wat zachtere zuidwestelijke hoogtestroming in het voorveld van een volgende Atlantisch lagedrukgebied. De nieuwe week belooft dan opnieuw wisselvallig herfstweer te gaan opleveren met opnieuw sneeuw tot 1600 a 1200 meter. Afijn dat is allemaal nog erg ver weg en ook daarover in het verdere verloop meer.

Laten we daarom nog eens kijken hoe het er momenteel in Sölden voor staat. Immers, zoals we al eerder berichtten, zijn de voorbereidingen voor opening van de de FIS Audi Skiweltcup (morgen met de Riesentorlauf Damen, en  zondag de Riesentorlauf Herren) in volle gang. Ondanks het veel te warme weer zal de opening van de "Skiweltcup 2013" op de Rettenbachferner in Sölden onder goede condities van start gaan. Vanaf vandaag tot en met zondag veel zon en met een graad of 7 op 3000 meter hoogte zeer zacht. Vooral zaterdag kan de zon overuren gaan maken en daarbij is een goede bescherming tegen de felle zonnestraling op deze hoogte een must !


de opening van de Skiweltcup in Södlen zal in het teken staan van vooral veel zon !

Ook in de nacht blijven de temperaturen boven het vriespunt. Voor de pistes vormen de positieve temperaturen geen problemen en actueel bevinden deze zich in uitstekende conditie en daar zal ook het weekend weinig aan veranderen. Daar komt nog bij dat men in Sölden gebruikt maakt van een speciale procedure (techniek) waarmee water in het sneeuwdek wordt aangebracht waardoor zich een een ijslaag kan vormen die minder gevoelig is voor smelten en ook hogere temperaturen kan weerstaan.

Een start van de "Skiweltcup" onder goede omstandigheden lijkt dan ook niets in de weg te staan. Mogelijk dat zondag de opkomende zuidwesten wind op zondag voor wat mindere ski condities gaat zorgen op de bijna 70% Steilhang van de Rettenbachgletsjer. Dat wordt dus genieten in Sölden en al helemaal als we weten dan ook Bode Miller van de partij zal zijn, samen met het US team altijd weer verzekerd van het nodige spektakel.


Fijne dag en ciao vanuit een föhnig Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: