Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 8 oktober 2013

Donderdag winterinval westelijke Alpen

Nog twee dagen kunnen we genieten van het rustige herfstweer voordat op donderdag het roer omgaat. De westelijke Alpen mogen dan rekenen op onvervalst winterweer, de oostelijke Alpen blijven waarschijnlijk net buiten schot van sneeuw en kou.

Winterweer onderweg

Gisteren heb ik toch maar even snel een afspraak bij de garage gemaakt om de zomerbanden onder de Subaru te verruilen voor de winterbanden. Hier in de Alpen overigens een vast ritueel in oktober. Prettige bijkomstigheid wanneer men zich met het het weer bezig houdt is dat je zo wat sneller kunt inspelen op de (winters) ontwikkelingen. Nog voordat heel Oberwallis het in de smiezen krijgt zijn we natuurlijk al goed voorbereid op de komende winterse perikelen, voorkomt daarnaast ook nog eens wachttijden. Moet het natuurlijk nog wel gaan sneeuwen !


Nog even genieten van het rustige weer en de bijbhorende Hochnebel
(Balmer Grätli, 2200m regio Klausenpass Zwitserland)

Kijken we naar de actuele weerkaarten dan ziet het er allemaal nog maar gezapig uit, de winter is nog ver te zoeken en de grens met de koudere arctische luchtmassa`s loopt vanmorgen  nog zeer noordelijk via het zuiden van Groenland, IJsland en verder tot over het noorden van Scandinavië. Toch zullen de ontwikkelingen zich vanaf vandaag in een heel rap tempo gaan voltrekken wanneer de Atlantische hoogterug die momenteel in de steigers wordt gezet naar het noorden gaan kantelen. Hierdoor kan een Scandinavische laag met in zijn kielzog de koude Poollucht in sneltreinvaart naar het zuiden denderen. Ten opzichte van gisteren verloopt dus alles nog volgens ons  winters( Zwitsers) spoorboekje. Het lagedrukgebied wordt in de loop van de donderdag met zijn kern boven de Benelux (Nederland) berekend en de koude lucht (koufront) zal in de middag en avond de westelijke Alpen binnentrekken.


Prachtige  "Nebelbogen" op het grensvlak van de Hochnebel
 

Grote vraag is echter in hoeverre de koude lucht de ook de oostelijke Alpen zal gaan beïnvloeden, hierover bestaat nogal wat onzekerheid. Vooralsnog lijkt het erop dat de koude lucht tot donderdag avond in ieder geval ook het westen van de oostelijke Alpen zal binnenstromen ( Vorarlberg, Tirol noordelijke Salzbugerland) hoe van hieruit richting het oosten en zuiden hoe meer in de warmere lucht, in het uiterste oosten zijn ook dan nog temperaturen van 18 tot 22 graden mogelijk.

In de westelijke Alpen kan de koudere lucht zich echter makkelijker uitbreiden. Donderdag gaat er op uitgebreide schaal neerslag vallen en in de loop van de middag en avond daalt de sneeuwvalgrens van 2200 naar 1000 meter. Deels kan het intensief en langdurig regen dan wel sneeuwen en ook de wind gaat flink aantrekken. Vrijdag stroomt nog wat koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens tot circa 800 meter.


GFS T850 hPa voor donderdagavond, let met  name op de scherpe temperatuurgrens
die Oostenrijk in tweeën deelt (groen is de koude lucht)

Omdat vooral in de wat hogere atmosfeer zeer koude lucht binnenstroomt (-28° op 5 km hoogte) krijgt de neerslag deels een buiig karakter en is ook een klap onweer mogelijk. In vergelijking met vandaag en woensdag gaat het kwik vooral in de hoogte dus flink onderuit. Vrijdag vriest het op 4000 meter 18 graden, op 3000 meter circa 11 graden en ook op 2000 meter komt het kwik niet of nauwelijks boven de - 5 graden uit. De sneeuwvalgrens varieert vrijdag sterk, pak hem beet tussen de 1000 meter in de  koude lucht en circa 1750 tot 2000 meter in de zachtere lucht in het oosten en zuiden. De oostelijke Alpen lijken ook vrijdag gespaard te blijven en van winterweer zal hier onder de 2000 meter waarschijnlijk geen sprake zijn. Daarbij nog wel aangetekend dat de situatie in detail nog erg onzeker is !

In het weekend zien we dat de koude lucht compleet van de bovenstroming wordt afgesnoerd (cut-off) en dat de bel met koude lucht (koudeput) zich ten westen van de Alpen in de omgeving van noord Frankrijk - Benelux gaat nestelen. Toch blijven de Alpen ook in het weekend onder invloed van dit hoogtelaag. Het is "veranderlijk" en er vallen regen en sneeuwbuien die worden afgewisseld met brede felle opklaringen. De temperatuur kan doordat de "gevangen lucht van zijn brongebied is afgesneden, geleidelijk weer gaan opwarmen en de sneeuwvalgrens stijgt tot circa 1200 a 1400 meter. Tevens draait de hoogtestroming door de westelijke positie van het laag naar het zuiden tot zuidwesten, een hoek waar nu ook niet direct de kou vandaan zal komen. Ook het weekend nu weer de hogere temperaturen naar het oosten toe.


Tja, niet iedereen is blij met de vroege sneeuw, dat zal zeker gelden voor de vele
automobilisten die niets vermoedend nog met de zomer uitrusting onderweg zijn
De eerste helft van de volgende week lijkt er al met al niet veel te veranderen, we zitten in een soort niemandsland tussen de verschillende druksystemen (isobaren moeras). De veel zachtere lucht bevindt zich ten zuiden van de Alpen, de koudere lucht ten noorden en de echte kou is er vooreerst weer uit zonder dat het nu meteen echt zacht wordt.  In de tweede helft van de week trekt het koudeputje wat nog steeds boven de Benelux ligt  via Frankrijk ten zuiden van de Alpen naar midden Italië en tegelijkertijd ontwikkelt zich boven het zuiden van Scandinavië een volgend hoog. Dit hoog gaat opnieuw een portie koudere lucht richting de Alpen sturen.

Ten slotte nog even naar de neerslag prognoses voor de Alpen kijken: gisteren werden de neerslaghoeveelheden en dus ook de sneeuw alweer behoorlijk terug geschroefd. Die twee meter of meer gaan we niet halen, toch mogen we rekenen op nog steeds een mooie dump met sneeuwhoeveelheden tussen de 50 en 100cm (verdeling zie kaart GFS) met Tirol en het mooie Zillertal in Oostenrijk vanmorgen als winnaar.


De sneeuwvalgrens pendelt algemeen tussen de 800 en 1200 meter en 1500 tot 2000 meter naar het oosten toe. Deels zal de sneeuw erg vochtig en zwaar zijn, dit geldt vooral voor die delen waar de neerslag afkoeling de sneeuwvalgrens dat extra zetje naar beneden zal gaan geven. Voor de natuur in de lagere delen die nog niet op winter is ingesteld kan dit behoorlijke schade gaan opleveren in de vorm van afgebroken takken, platgeslagen struiken en meer van dat soort ongemakken. Hou hier rekening mee en haal vandaag en morgen de vorst en kou gevoelige planten alvast naar binnen !

Voordat het  "winterse geweld" in de westelijke Alpen gaat toeslaan kunnen we vandaag en ook woensdag nog even genieten van het rustige en vrij zachte herfstweer. Met de zon erbij is het in de bergen prima vertoeven, onder de deels hardnekkige Hochebel (mist) en lage bewolking is het kil en ungemütlich. Het nulgradenniveau kan zich nog even handhaven op circa 3000 meter en op  2000 worden
nogmaals een graad of 6 bereikt. Fijne dag en tot morgen.





 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 

Geen opmerkingen: