dinsdag 15 oktober 2013

Na sneeuw markant zachter

Een koufront passeert woensdag de Alpen en gaat nogmaals wat sneeuw brengen in de bergen, de lagere delen en dalen zullen dit keer echter de sneeuwval ontlopen. Op termijn wordt het dan overal markant zachter.

Woensdag nogmaals sneeuw


Gisteren eindigde ik met " diegenen die nog van de sneeuw willen genieten moeten boven de 2000 a 2200 meter klimmen". Laten we daarom eens een blik werpen richting Sölden in het Ötztal en het bijzondere een bij Nederlanders zeer populair (gletsjer) skigebied van de Ötztal Arena in Sölden (Tirol Oostenrijk). Hier zijn ze namelijk drukdoende met de voorbereidingen van de opening van de FIS Audi Skiweltcup (26.10.2013 Riesentorlauf Damen, 27.10.2013 Riesentorlauf Herren). Met de 60 tot 70cm sneeuw die er sinds donderdag is gevallen en met de sneeuw die nog komt welhaast ideale condities momenteel op de pistes van de Rettenbachgletscher.


Ideale condities gisteren in Sölden op de gletsjer

Natuurlijk houden ook de pistenchefs en de organisatie de meteorologische ontwikkelingen goed in de gaten en ook zij weten maar al te goed dat we de komende dagen richting markant zachter weer zullen gaan evolueren welke ook gevolgen voor de sneeuwkwaliteit in Sölden zal gaan hebben. Natuurlijk hebben ze het geluk dat het gebied sneeuwzeker is met 2 gletsjers tot op een hoogte van 3340 meter. Echter, met een nulgradengrens die gaat stijgen tot boven de 3000 meter, is het toch zaak om met name op de lager gelegen pistes de sneeuwcondities zo optimaal mogelijk te houden.


Controle(kunst)sneeuwcondities op de Rettenbachgletscher door Pistenchef

Dus maakt men gretig gebruik van moeder natuur en is men druk bezig de natuursneeuw te vermengen met kunstsneeuw en de kritische plekken te voorzien van een extra laag verse kunstsneeuw. Immers, kunstsneeuw is veel beter bestand tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Met nog wat sneeuw in het verschiet (woensdag) moet dit voldoende zijn voor een geslaagde opening van de FIS Audi Skiweltcup. Zover Sölden, terug naar de actualiteiten:


Ondanks prima condities verhoogde activiteit kunstsneeuw produktie
ter voorbereiding op de Skiweltcup

Al met al hebben we vandaag opnieuw te maken met veranderlijk weer waarbij de bewolking overheerst. In de ochtend vooral in de dalen van de oostelijke Alpen kans op Hochnebel, verder daar net als aan de noordkant van de Zwitserse Alpen en het Tessin, ook nog wat zon. In de loop van de dag dan overal dichter wordende bewolking en eerste neerslag (buien). Het is niet echt koud en de neerslag valt dan ook pas vanaf 2000 meter in vaste vorm. Het nulgradenniveua vinden we terug rond de 2500 meter. Op 2000 meter is het vandaag een graad of 4 a 5, op 3000 meter rond de -3 graden en op 4000 meter -11 graden. Verder staat er in de bergen een harde tot stormachtige westenwind.


Nog volop winter en weinig van de verzachting te merken: de Stelviopas gisterenmiddag.
Blijkbaar was niet iedereen voorbereid op de sneeuwval !

De toenemende bewolking en neerslagactiviteit hebben we te danken aan het frontensysteem van hoogtelaag (koudeput) "Xenon" die de komende dagen vanaf het Verenigde Koninkrijk naar Oost Europa zal trekken om vervolgens (eindelijk) van de weerkaarten te verdwijnen. Een eerste front (koufront) zal woensdag de Alpen overtrekken en snel gevolgd worden door een warmtefront. De koudere lucht achter het koufront zal de westelijke Alpen grotendeels ongemoeid laten, enkel de neerslag zullen ze daar gaan bemerken. Hier valt woensdag pas boven de 1800 a 2200 meter sneeuw (laagste waardes naar het oosten toe). De oostelijke Alpen komen woensdag wel tijdelijk in weer wat koudere lucht te liggen, hier zal de sneeuwvalgrens dalen naar 1600 tot 1200 meter en lokaal ook nog wat lager. (laagste waardes naar het noordoosten toe)


T850hPa woensdag: koudere lucht tijdelijk tot over de oostelijke Alpen

Vrij vlot volgt in de loop van de woensdagmiddag en aanloop naar donderdag van het westen een warmtefront en ook in de oostelijke Alpen zal de sneeuwvalgrens weer rap stijgen naar 2000 tot 2200 meter. Met dit warmtefront wordt dan tevens een markant zachtere maar ook drogere weerfase ingeleid. Dit gebeurt in eerste instantie door een uitloper van een hogedrukgebied Canarische Eilanden en het Iberische Schiereiland. Een deel van dit hoog koppelt zich af en ligt vrijdag met zijn zwaartepunt precies boven de Alpen. In het verdere verloop trekt het verder richting de Balkan en Oost Europa -West Rusland om daar een beetje te blijven rond "dobberen". Boven de oostelijke Atlantische Oceaan in het zeegebied vanaf IJsland tot over de Golf van Biskaje bepalen opdringerige depressies met hun fronten het beleid.


ECMWF met de zachte zuidwestelijke hoogtestroming begin volgende week

Door de hogedruk boven het oosten van Europa zijn zij echter niet instaat om de koude lucht via de achterdeur naar Europa te transporteren. Integendeel, aan de voorzijde van de depressie wordt met een meest krachtige zuidwestelijke hoogtestroming zeer zachte lucht vanuit subtropische breedtegraden aangevoerd waarmee 20 tot 24° (föhn) weer tot de mogelijheden gaan behoren. Tegen het einde van de nog enigszins betrouwbare verwachtingstermijn (eind volgende week) zien we dat deze lucht zelfs tot aan de Noordkaap is gevorderd, evt winterse inspiraties dan ook in Scandinavië "exitus". Kouder wordt het dan wel in IJsland en het Verenigde Koninkrijk. Voordat deze kou echter de Alpen zal kunnen bereiken moeten de kaarten toch wel anders verdeeld gaan worden of nog beter weer eens goed geschud worden.


Ook de GFS ensembles voorlopig "anti-winters"

Woensdag dus nog even een tikkeltje winters, dan gewoon lekker herfstweer en met de zon erbij dan die prachtige "Goldener Oktober". Tot zover vanuit een bewolkt Rosswald (1800m) in Oberwallis alwaar nog zo'n 15 cm sneeuw ligt bij een temperatuur van 6.8°.


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: