Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 15 oktober 2013

Indian Summer

Een koufront trekt naar het oosten weg, een warmtefront met in het kielzog een hogedrukgebied zullen vervolgens een langer periode van zeer zacht (warm) herfstweer gaan inluiden.

Geleidelijke weersverbetering

De nazomer, oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. Net als vorig jaar zullen we ook deze herfst een "nazomerse" periode in de Alpen gaan beleven.


Perfecte condities de laatste dagen rondom de Matterhorn in Zermatt

Een koufront trekt over de Alpen en vooral aan de Alpennoordkant kan met een tijdelijke nordstau nogmaals 30 tot 50mm aan neerslag vallen. Omdat de hoofdmoot afgelopen nacht al viel zal het overdag met de neerslag vooral naar het westen toe meevallen. Op nadering van een volgende storing (warmtefront) neemt dan hier in de loop van de middag en avond de bewolking weer toe gevolgd door een nieuwe band met neerslag. De sneeuwvalgrens stijgt weer van circa 1700-1800 meter naar 2000 tot 2400 meter. Diegenen die in de westelijke Alpen de zon zoeken maken de besten kans daarop in een strook van de Alpes Maritimes tot over het Zwitserse Tessin. Het is in de westelijke Alpen al met al niet echt koud en eigenlijk geldt hoe verder westelijk hoe hoger de temperaturen. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 2 graden in de oostelijke delen en rond de 5 in de westelijke Alpen. In de zuidelijke Franse Alpen (Alpes Maritimes) pendelt het kwik op 2000 meter zelfs tussen de 8 en 10 graden. Op 3000 meter ook niet echt koud met temperaturen die variëren van -4 tot 2 graden. Wie de kou zoekt moet hoog stijgen met op 4000 meter in de Zwitserse Alpen -7 graden. Het nulgradenniveau varieert sterk en  bevindt zich tussen de 2400 en 3300 meter.

...en wat dacht u van het Oostenrijkse Kaprun (Kitzsteinhorn). Via Twitter
ingestuurd door Geertje Derksen 

De oostelijke Alpen hebben vanmorgen het langst met de neerslag te maken en hier ook duidelijk de lagere temperaturen. De sneeuwvalgrens pendelt  tussen de 1200 en 1600 meter en lokaal kan het zelfs tot een hoogte van 1000 meter sneeuwen. Met het snel verplaatsen van het koufront dan ook hier in de loop van de ochtend de eerste opklaringen, het langst bewolkt met nog wat regen of sneeuw blijft het in de Staugebieden. De meeste kans op zon ook hier in de zuidelijke delen. In alle hoogtes is het in de oostelijke Alpen markant kouder dan in de westelijke Alpen. Zo pendelt het kwik in Oostenrijk en het noordoosten van Zwitserland op 2000 meter tussen de 2 en -2 graden en op 3000 meter tussen de -3 en -9 graden. Het nulgradenniveau ligt algemeen tussen de 2600 en 1600meter,  ook hier geldt: de laagste waardes in de oostelijke delen. Al met al vandaag dus grote verschillen tussen het westen, noorden en zuiden.


De sneeuw is in de lagere delen al bijna weer verdwenen, foto Kleinwalsertal via Twitter
Hans ter Braak

Donderdag is de "Spuck" dan weer voorbij en langzaam maar zeker stabiliseert zich de atmosfeer onder invloed van een een hogedrukgebied welk tot in het weekend via de Alpen naar oost Europa gaat trekken. Van west naar oost dus overal een weersverbetering. Het is droog, van het westen uit steeds meer zon en geleidelijk verder stijgende temperaturen. Vanaf vrijdag draait de stroming tussen het oost Europese hoog en een complex lagedruk gebied op de Atlantische Oceaan naar zuid en in de Alpen komt de Föhn opzetten. Vooral aan de Alpennoordkant dan veel zon en hoge temperaturen, aan de Alpenzuidkant neemt de bewolking geleidelijk weer toe (Südstau) en vanaf zondag kan er vooral in een streek vanaf Tessin tot in de Julische Alpen wat regen gaan vallen.

Dat de lucht die vanaf het weekend gaat binnenstromen van subtropische origine is kunnen we goed zien aan de temperaturen op het 850hPa vlak (1400 a 1500 meter hoogte). Vanaf zaterdag schieten die omhoog en in de periode van zondag tot dinsdag worden er temperaturen van een graad of 12 gehaald (normaal 5 a 6 graden).  Tel daar 10 tot 12 graden bij op en dan hebben we in de dalen te maken met 22 tot 24 graden, met föhn wellicht nog hoger !


ECMWF voor donderdag 24 oktober, ook dan met de zuidwestelijke hoogtestroming
gewoon "na-zomeren" en T-shirt weer

Alles behalve winters en ook de sneeuw boven de 2000 gaat het moeilijk krijgen met dit soort thermische hoogstandjes. Voordeel is wel weer dat we perfect wandelweer gaan krijgen, in de droge lucht perfecte vergezichten en de herfstkleuren en contrasten zullen zich in optima forma gaan presenteren. Ook lekker toch en laten we eerlijk zijn, voor de winter is hete eigenlijk nog veel te vroeg, die bewaren we ,afgezien van de plaagstootjes gewoon tot later !  Opvallend trouwens de overeenkomsten met het vorig jaar, ook toen rond het midden van de maand een korte winterinval met sneeuw gevolgd door eveneens een zeer warme fase met föhn. Lokaal ook toen temperaturen die opliepen tot 20 a 25 graden. Tja, het kan verkeren !

vanaf vrijdag opkomende Südföhn en met de warme lucht lokaal 20 tot 24 graden

Tot zover voor vandaag, ik stap zo in de auto en vertrek voor een paar dagen naar het mooie Tessin. Morgen slaan we een dagje over, vrijdag is Michael weer present. Ciao vanuit Termen Oberwallis.


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: