Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 19 oktober 2013

Winter voorlopig kansloos

Diegenen die wachten op een volgende winterse periode zullen nog geduld moeten hebben. Alles staat de komende dagen in het teken van subtropische lucht en föhn en daarmee is de winter heel ver te zoeken.

Bijna zomers, toenemend nat zuiden

Inmiddels zijn de kaarten van het Amerikaanse model binnen en het wachten is nog even op die van het Europese model dat altijd enige tijd later volgt. In vergelijking met gisteren en ook de voorgaande dagen alles "wie gehabt". Het GFS laat tot ver buiten het betrouwbare prognose bereik de zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming zien en ik verwacht ook van het ECMWF niet veel anders, immer de laatste dagen zat er maar bar weinig verschil tussen de modellen onderling en ook de 50 verschillende ensemble oplossingen gewoon anti-winters.


Pakken we meteen maar eens het föhndiagram van MeteoCentraleSchweiz erbij (hierboven) dan zien we steeds de curve boven de nul-lijn hPa verlopen met vandaag en vooral op dinsdag een piek van 8 respectievelijk 10 a 11. Boven de 8 betekent een krachtige föhn die tot in de dalen en het Alpenlaagland kan doordringen en daar voor deels stormachtige winden kan zorgen. Daaronder (onder de 8) is de föhn meest zwak tot matig maar hoe dan ook, nog steeds föhn. Omdat de lucht die vanuit het zuidwesten uit het gebied van de westelijke Middellandse Zee en Noord Afrika en daarbij aan de Alpennoordkant ook nog eens die thermische push van de föhn krijgt zullen de temperaturen voor de tijd van het jaar hoog uitpakken. Zo wordt het op uitgebreide schaal 18 tot 20 graden en in de inner-alpine gebieden en de Föhngebieden aan de Alpennoordkant 20 tot 23 graden en lokaal ook nog wel wat warmer.


Prachtige vergezichten met blijk op de Zwitserse Alpen vanaf Monte Geneoroso (links
Lago Lugano, rechts Lago di Como nog net te zien

De laatste dagen was ik in het Zwitserse Tessin (Ticino) en met een Nordföhn daar perfect weer. Opvallend toch ook nog de sneeuw in de bergen en zelfs op de zuidhellingen nog sneeuw(resten)  tot 1700 a 1800 meter, dit ondanks de nog warme zon die de hele dag genadeloos op de hellingen scheen.De vergezichten van bijvoorbeeld de Monte Generoso (1920m) waren fantastisch (fot hierboven). Naar het noorden en westen toe de Alpen en Ligurische Alpen, naar het zuiden toe de "smog" over de Italiaanse Po vlakte en in het zuiden waren zelfs de Apennijnen te zien. Gisteren konden we tijdens de terugreis vanuit Tessin naar (Ober)Wallis de Nufenenpas nemen, deze was  sinds de sneeuwval van vorige week gesloten voor alle verkeer maar sinds gisteren weer vrijgegeven (overdag). Meteen voorbij Airola op de passtraat al eerste sneeuw en naarmate we hoger kwamen reden we vanuit de zomer in de herfst en vervolgens in de winter (foto hieronder).


Vanuit het zomerse Tessin naar de winter en sneeuw op de Nufenen
Met het mooie weer is het de komende dagen aan de Alpenzuidkant wel gedaan, niet dat het heel slecht gaat worden maar met de zuidwestelijke hoogtestroming toch meer bewolking en vooral op zondag en zeker op dinsdag- woensdag verhoogde kans op regen. Dit geldt met name voor de Zwitserse kant, hier kan het deels ook behoorlijk gaan plenzen. Dit heeft wederom te maken met twee storingen die de  Alpen binnentrekken. Donderdag na passage van de storing dan tijdelijk even gedaan met de Südföhn, echter niet getreurd, vrij snel zal de zuidwestelijke hoogtestroming weer gaan toenemen en zijn we terug bij af en daarmee dus geen kou-inval met sneeuw in zicht de komende 10 tot 12 dagen. Er zijn signalen dat we tegen het einde van de maand uit een ander vaatje gaan tappen maar of dat zal gaan lukken maar gezien de verwachtingsperiode van meer dan 12 dagen maar even vergeten.


Ten slotte hierboven nog een mooi plaatje vanuit het Obergoms (Obewallis) met het koudegat "Ulrichen" alwaar het in de winter boven de sneeuw en onder een heldere hemel met gemak 20 tot 30 graden kan vriezen (geen uitzondering en we zullen er dit seizoen nog regelmatig van gaan horen), Voorlopig zal echter ook Ulrichen nog even moeten wachten op de sneeuw en kou. Fijne zaterdag en tot morgen.



 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: