Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 30 oktober 2013

Tijdelijke rust

Een uitloper van het Azorenhoog strekt zich tot over de Alpen uit en vanaf  donderdag splitst een deel van de uitloper zich boven Oost Europa af waardoor de noordelijke Alpen tijdelijk met een Bise  stroming (noordoost) te maken krijgen. Vochtigere en zachtere lucht bevindt zich aan de Alpenzuidkant

 

Vanaf weekend meer sneeuw

 
 
Geheel volgens de verwachtingen trok dinsdag een koufront met neerslag over de Alpen, de noordelijke Alpen konden vooral profiteren van de koudere lucht, de zuidkant zat nog op de wip. Daarmee lijkt voor langere tijd een einde gekomen aan de veel te hoge temperaturen, hadden we eergisteren nog lokaal 25 tot 26 graden, gisteren was het gewoon 10 tot 12 graden kouder. Ook op wat grotere hoogte eindelijk meer normale toestanden voor de tijd van het jaar. De meeste neerslag viel in het overgangsgebied van de koude lucht uit het noorden en de (aanwezige) zachtere lucht in de centrale Alpen en dan met voorkeur voor een gebied strekkende vanaf het Zwitserse Engadin tot over zuid Tirol en gaandeweg de dag tot over het westen van Oostenrijk (Vorarlberg, Tirol). Vooral gisteravond begon het daar wat sterker en aanhoudend te sneeuwen en ook op dit moment sneeuwt het er op veel plaatsen deels tot een hoogte van 1300 a 1200 meter.


Ontwaken in een winters landsschap vanmorgen in oa het Engadin -Suvretta-Randolins
(St Moritz)

Terwijl in de westelijke Alpen weinig tot geen neerslag viel vanmorgen dus in de boven genoemde delen ontwaken in een witte wereld. Diegenen die nu nog van plan zijn af te reizen naar de Alpen doen er goed aan om zich van te voren te informeren over de toestand van de wegen en Alpenpassen. Zo langzamerhand wordt het kritisch en ondanks dat er gisteren in bijvoorbeeld Zwitserland niet veel sneeuw viel was het toch voldoende om een aantal passen voor het verkeer af te sluiten. Goed mogelijk dat weldra meerdere passen op de noord zuid route definitief een zogenaamde "Wintersperre" gaan krijgen en pas in mei weer zullen worden geopende. Nog is het niet zover maar met meer sneeuw in aantocht zal dit waarschijnlijk niet lang meer duren !


Zwitserse Klausenpas, gistermiddag afgesloten in verband met sneeuwval

Eindelijk dus weer wat normale temperaturen voor de tijd van het jaar, kijken we naar de temperaturen op dit moment dan zien we bijvoorbeeld dat het op 2000 meter een graad of 2 vriest en de temperaturen tussen de 3000 en 3500 meter op -6 tot -9 zijn uitgekomen, ter herinnering, maandag tot 3700 meter gewoon nog dik boven het vriespunt.


en ook de Passo dello Stelvio (Duits: Stilfserjoch) vanmorgen enkel nog met "hulp" en
winterbanden begaanbaar

Vanaf morgen keert de rust in de atmosfeer weer onder invloed van een uitgestrekte zone van hogedruk die met zijn as net ten noorden van de Alpen komt te liggen. Hierdoor krijgen we te maken met een noordoostelijke stroming ("Bise") en wanneer ik "Bise" zeg dan weten we het wel: niet al te warm en sterk toenemende kans op Hochnebel in de Alpendalen en Alpenvoorland. De zuidkant blijft wat meer in de vochtiger en zachtere lucht, hier wel verhoogde kans op buien door dagelijkse gang. Tot in het weekend veranderd er niet veel aan dit weerbeeld. Doordat het oostelijke deel van de zone met hogedruk zich richting het oosten van Europa gaat afsplitsen en er vanaf de Atlantische Oceaan weer depressies naderen zal de hoogtestroming richting het weekend weer naar zuidwest gaan draaien waarbij natuurlijk ook de temperaturen in alle hoogtes weer wat gaan oplopen.

Interessant wordt het dan weer vanaf zondag wanneer een volgende depressie boven het Verenigde Koninkrijk dan wel Noordzee een koufront richting de Alpen stuurt. Dit koufront lijkt een stuk actiever dan dat van gisteren en bovendien zal het wanneer in een later stadium de koudere lucht over het nog warme water van de Middellandse Zee uitstroomt  boven de Golf van Genua een apart laag in de steigers worden zetten.


ECMWF voor dinsdag-woensdag, Genua-cyclogenese en "Gegenstromlage" boven de Alpen,
ingredi├źnten voor veel neerslag (sneeuw)

Ofschoon de ontwikkelingen door de modellen nog verschillend wordt weer gegeven lijkt een overgang naar zeer wisselvallig weertype vanaf zondag met veel neerslag in grote delen van de Alpen vrij zeker. In hoeverre de neerslag tot in de lagere delen in sneeuw zal overgaan zal sterk gaan afhangen van de precieze koers van het laag en het koufront en de ontwikkelingen van het Genua laag. Uitgaande van de modeluitdraai van vanmorgen houd ik maar even een sneeuwvalgrens die aan de noordkant tot of zelfs onder de 1000 meter kan dalen en aan de zuidkant tussen de 1500 en 1800 meter zal gaan uitkomen (waarbij het bij sterke en aanhoudende neerslag theoretisch ook hier tot in de dalen zou kunnen gaan sneeuwen).

Al met al interessante ontwikkelingen met vooral voor de hoger gelegen delen in de Alpen vanaf zondag heel mooie sneeuw-opties. Over het "hoe en wat" gaan we ons de komende dagen druk maken, voor nu een fijne dag toegewenst en ter afsluiting nog een mooi shot van de hier om de hoek gelegen boven de Hochnebel uit torende Monte Cervino (Matterhorn) vanmorgen.ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)