Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 31 oktober 2013

Vooralsnog rustig hogedrukweer


Een uitloper van het Azorenhoog heeft zich via de Alpen tot over het oosten van Europa uitgebreid en zorgt voor rustig en droog herfstweer met vooral in de bergen veel zon. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam bevindt zich nog wat vochtigere lucht.

Veel zon in de bergen

Het extreem zachte weer zijn we kwijt, dat moge duidelijk zijn wanneer we naar de temperaturen van gisteren en vannacht kijken. Enkel de Zwitserse Alpenzuidkant registreerde gisteren hier en daar nog net de 20 graden met als topper het Zwitserse Ascona. Elders in de dalen en het laagland  meest tussen de 10 en 13 graden en daar waar de mist en of Hochnebel hardnekkiger was een aantal graden lager. Ook op hoogte een heel stuk kouder en wanneer we naar de opbouw van de atmosfeer kijken dan zien we eigenlijk een heel normaal verloop met de laagste temperaturen op de hoogste pieken. Topper voor wat betreft de vorst op dit moment het Kleine Matterhorn (3383m) in het Zwitserse Wallis met -10.8° en in de Berner Alpen het Jungfraujoch (3580) met -9.9°.


Jungfraujoch gistermiddag

De meeste neerslag viel de afgelopen 24 uur geheel volgens verwachting in de centrale Alpen met voorkeur voor de zuidelijke Alpenboog, lokaal viel er 30 tot bijna 50mm. Omgerekend in droge sneeuw betekende dat er hier in het hooggebergte boven de 2200 a 2400 meter een verse laag sneeuw van 30 tot 50cm en wellicht hier en daar nog wat meer. Deels sneeuwde het tot onder de 1000 meter en was het tijdelijk wit vanaf 1300 meter. De westelijke en oostelijke Alpen moesten het met veel minder doen en hier en daar bleef het gewoon droog. Hier bij mij in de weerhut kwam de regenmeter bijvoorbeeld niet verder dan schamele 0.2mm.


veel sneeuw gisteren in het Alpincenter -Kitzsteinhorn (Kaprun, Oostenrijk)


en op de Italiaanse Passo dello Stelvio (Stilfserjoch)

Vandaag en ook morgen en nog overmorgen kunnen we genieten van het rustige hogedrukweer met in de bergen veel zon en Hochnebel (mist) boven de dalen en het aangrenzende laagland. De temperaturen veranderen vandaag niet veel en met 9 tot 13 graden hebben we het wel gehad.Morgen vrijdag wat meer kans op overtrekkende wolkenvelden en een temperatuur die met een naar zuidwest draaiende en in kracht toenemende stroming weer wat winst kan pakken. Het nulgradenniveau zal vrijdag weer op zo'n 2800 tot 3000 meter zal komen te liggen en met een opkomende föhn ook in de dalen weer temperaturen die tot 19 graden kunnen stijgen.


Mooi is vanmorgen de sneeuwgrens in het Tuxertal te herkennen, verder
gewoon veel zon en perfect bergweer

De oplopende temperaturen en toenemende wind inclusief de föhn zijn de voorbode voor een weersverandering die zich in het weekend gaat voltrekken. In het zeegebied tussen Engeland en IJsland zien we een complex lagedrukgebied liggen waaromheen aparte lagedrukgebiedjes via het zuiden van het Verenigde Koninkrijk, de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekken. Een daarbij behorend koufront met bewolking en neerslag trekt in de loop van zaterdag de Alpen binnen en zal een onbestendig weekend met lokaal opnieuw veel neerslag gaan inluiden. In eerste instantie valt er sneeuw boven de 2300 meter maar met het binnendringen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noordwesten en westen uit tot 1500 a 1000 meter en daar waar het intensief en aanhoudend sneeuwt (Staugebieden) kan het door de neerslagafkoeling met gemak tot in de hogere dalen sneeuwen.


ECMWF met complexe situatie periode zaterdag-maandag

Toch moeten we ook vandaag even een slag om de arm houden voor wat betreft de details. Dit heeft alles te maken met het "hoe en wat" van een Genualaag dat zich zal ontwikkelen zodra de koudere lucht over het nog relatief warme water van de Middellandse Zee uitstroomt. Dit soort kleinschalig weersystemen zijn nogal wispelturig en kunnen een grote stempel op het Alpenweer gaan drukken. Daarbij komt het vooral aan op de koers en de treksnelheid van het laag in combinatie met een navolgend (stabiliserend) tussenhoog (zie kaart hierboven). Morgen hoop ik daarover meer te kunnen zeggen. Dat er in de Alpen in het weekend grotere hoeveelheden neerslag gaan vallen en ook nog eens voor een heel groot deel in vast vorm lijkt echter vrij zeker !


Neerslag sneeuw verwachting WRF model voor de komende 5 dagen, tussen de
20 en 70cm Neuschnee alles mogelijk

Zondag dan van west naar oost tijdelijk wat beter voordat op maandag een volgende storing met neerslag (sneeuw boven 1400 a 1600m) van het westen uit de Alpen binnentrekt. In de loop van de dinsdag dan wel woensdag lijken de depressies met hun fronten weer een wat noordelijkere koers te gaan volgen. Boven centraal Europa en de Alpen stijgt de luchtdruk weer waarbij de rust weerkeert, in de bergen dan weer steeds meer zon en in de dalen weer toenemende kans op Hochnebel en mist.

Samenvattend: Vandaag en morgen nog even genieten van het rustige herfstweer met vooral vandaag veel zon in de bergen. Morgen wat meer (hogere) bewolking en in het weekend overgang naar een onbestendig en opnieuw kouder weertype.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: