donderdag 10 oktober 2013

Winter slaat toe

Liefhebbers van het rustige en nevelige herfstweer doen er goed aan daar nu nog even van te genieten want in de loop van de dag verovert een koufront inclusief sneeuw en veel wind een groot deel van de Alpen. Vooral de centrale Alpen mogen zich gaan opmaken voor een heus sneeuwfestijn

Koufront op ramkoers Alpen

Nog steeds verloopt alles volgens schema en vandaag zou het dan moeten gebeuren. Laten we meteen maar de actuele kaarten erbij pakken en eens kijken tot hoever de polaire lucht die 2 dagen geleden nog boven IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië lag is gevorderd. Het onderstaande kaartje toont de  temperaturen op 1500 meter hoogte aan (T850hPa) met onder andere de "nul graden" isotherm, de lijn die de de grens van de koudere en let daarbij op de groene kleur wat mooi de grens met de koudere lucht weergeeft. Voor wie het graag simpel houdt: groen en blauw staat voor koud,  rood-oranje en geel voor warmere lucht.  Wie zien dus heg gele en groene gebied, gisteravond nog boven Nederland,  de Alpenlanden naderen en tot in de avond zal het grootste deel van de Alpen met de koudere lucht zijn "overspoeld". Daarbij stroomt in de loop van de dag ook nog eens steeds koudere lucht binnen met vanavond en vannacht op 1500 meter temperaturen die tot -3 a -5 graden zijn gedaald. Dit soort temperaturen zijn voldoende voor sneeuw tot 1000 en vanavond en vannacht lokaal tot 800 a 500 meter.


Koude lucht (groen) nadert Alpen en zal deze tot vanavond grotendeels overspoeld
hebben (kaart GFS vanavond 21h00

Op dit moment  nog steeds grauw en grijs met een paar sporadische opklaringen in de westelijke Franse  en Italiaanse Alpen en het westen van Oostenrijk. In de nog aanwezige zachte en vochtige lucht nog steeds vrij aangename temperaturen. Hier en daar alt al wat (lichte) regen en boven de 2000 meter sneeuw. In de loop van de dag gaat de wind overal aantrekken en waait daarbij aanvankelijk nog uit zuidwestelijke richtingen om op vervolgens op nadering van het koufront naar het noordwesten te draaien. Daarmee komt dan definitief een einde aan het rustige en zachte herfstweer. De neerslagintensiteit neemt verder toe en vooral richting de oostelijke Zwitserse (noord- en Mittelbünden) en westelijke Oostenrijkse Alpen (Vorarlberg, Tirol) gaat het aanhoudend en intensief regenen waarbij de neerslag op steeds meer plaatsen in sneeuw overgaat. Uiteindelijk gaat het hier tot in de dalen sneeuwen.


Vergelijk actuele radar, langzaam maar zeker gaat boven de Alpen de rose kleur (sneeuw)
de overhand krijgen

Ook op hoogte wordt het gaandeweg de dag een heel stuk kouder. Op dit moment vriest het op 3500 meter  een graag of 3 tot 5 en het nulgradenniveau zwabbert op de meeste plaatsen nog rond de 3000 meter. Vandaag dan de "Temperatursturz"  met morgen temperaturen op 4000 meter van -16, op 3000 meter -11 en op 2000 meter -5 graden.  Houd dus rekening met een zeer markante weeromslag in de bergen en onderneem zeker geen wandelingen meer in het hooggebergte en blijf in de buurt van de bewoonde wereld. Dit geldt mede ook omdat in de bergen het zicht miserabel zal zijn.

Zoals inmiddels wel bekend moge zijn en de afgelopen dagen al uitvoerig hier werd beschreven krijgen we te maken met een constellatie met potentie voor lokaal zeer veel neerslag. Het zwaartepunt wordt ook vandaag weer berekend in de centrale Alpen. Tot vrijdagochtend gaat hier 30 tot 50cm Neuschnee vallen en lokaal ook nog veel meer. De overige gebieden moeten het met minder doen maar ook hier is vanaf 1000 meter hoogte 10 tot 30cm goed mogelijk. De sneeuw zal vooral in de lagere delen nat en erg zwaar zijn, hogerop vanaf circa 1400 meter daarvoor dan heerlijke "pulver".


Morgen op veel plaatsen een witte wereld, foto van 15 oktober vorig jaar hier in Oberwallis
toen ook met kou-inval en veel sneeuw

Ook de weggebruikers zullen zich vanaf de avond moeten instellen op slechte condities met vanavond opkomende gladheid door sneeuw en bevriezing. De meeste Alpenpassen zullen voor het verkeer worden afgesloten en deels zal een "Schneekettenobligatorium gelden" (sneeuwkettingen verplicht). Mocht u de zomerbanden er nog onder hebben liggen blijf dan vooral thuis !


Winterse ongemakken zijn vanaf vanavond weer voorgeprogrameerd

Morgen vrijdag dan een gure winterdag, er staat een stevige wind en vooral in de centrale Alpen kan het nog aanhoudend sneeuwen. Zwaartepunt van de neerslag ook dan weer in het Zwitserse noord- en Mittelbünden, en het Oostenrijkse Vorarlberg, Tirol tot in het noordelijke Karinthië. Ook elders veel bewolking, dan weer opklaring afgewisseld door sneeuwbuien. Doordat ook de bovenlucht erg koud is, op 5000 meter -26 tot -29 graden is tijdens de buien ook een klap onweer mogelijk. Met de sneeuw die morgen nog gaat vallen zal in de boven genoemde gebieden in totaal 50 tot 80 cm Neuschnee vallen met wellicht uitschieters tot meer dan een meter !  Gewoon lekker winter dus.


Bonte kleuren (sneeuw) op onze neerslagkaarten, ingezoomd de Oostenrijkse Alpen die
dit keer als winnaar uit de bus zullen gaan komen

En dan natuurlijk meteen de vraag hoe gaat dit verder ? Het lagedrukgebied wat vooral in de hoogte gevuld is met koude lucht blijft de komende dagen in de buurt van de Alpen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het, en dit is goed in pas met de eerdere berekeningen van de modellen, zich in de buurt van de Benelux nestelen. Omdat de koude bovenstroming wordt afgesnoerd gaat het als zelfstandig hoogtelaag een eigen leven leiden. Dit heeft tot gevolg dat de afgesnoerde bel koude lucht mede ook door een naar west draaiende stroming wat kan "opwarmen" en de atmosfeer wat tot rust kan komen. Verwacht echter geen thermische hoogstandjes, we gaan gewoon beneden gemiddeld verder met de temperaturen (-6 tot -2 graden onder het langjarig klimatologisch gemiddeld). Natuurlijk heeft dit wel gevolgen voor de sneeuw die in de lagere delen valt, veel zo niet alles smelt hier weer weg. Daarnaast zal ook de sneeuwvalgrens elke dag weer gaan stijgen om uiteindelijk op dinsdag rond de 1800 meter uit te komen. Interessant voor de sneeuw liefhebbers dan de ontwikkelingen vanaf woensdag !

Het bovengenoemde koudeputje krijgt het dan plotseling op zijn heupen en zal waarschijnlijk via een koers over de Alpen naar de Middellandse Zee gaan trekken. We krijgen dan dus nog een keer met de koudere lucht te maken. Het wordt vooral in de bergen weer kouder en de neerslag die dan gaat vallen, nog even afwachten hoeveel, gaat tot 1300 a 1100 meter gewoon weer over in sneeuw. Hogerop gaat het sneeuwdek dus verder aangroeien.


ECMWF medio volgende week, het hoogtelaag (koudeput) trekt via de Alpen naar
het zuiden: het wordt opnieuw kouder en onbestendig

Het lijkt er daarna op dat we te maken gaan krijgen met hogedrukopbouw oven de Alpen. Deze hogedruk is niet van de "warme" soort en de kenners weten het : hogedruk (droge lucht) is prima voor het conserveren en behoud van de sneeuw. Daarnaast dan ook nog eens toenemend zonnig, dat wordt genieten. Bij dit geheel echter één "maar". Op de Atlantische Oceaan loert tegen die tijd een complex lagedrukgebied met kern net ten zuiden van IJsland. Eigenlijk een klassieke winter depressie die we daar rond de  Kerst vaak zien en het alom bekende "Weinachtstauwettter" veroorzaakt. Het is echter geen Kerst en dus deze warmte aanval maar even vergeten. Daarnaast krijg ik ook niet de indruk dat dit systeem het Alpenweer zal gaan verprutsen. Blijf vooral op de plaats zou ik zeggen en laat ons genieten van het mooie rustige herfst(winter)weer en sneeuw in de bergen.

Tot zover, morgen maar weer eens verder kijken. Veel plezier met het webcam-sneeuw-spotten. Ciao vanuit een grijs Oberwallis met nog zachte 9.3° in de thermometerhut 

 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: