maandag 25 november 2013

Afnemende sneeuwval en bitter koud

Tussen een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied nabij de Adriatische Zee wordt met een noordelijke stroming zeer koude lucht richting de Alpen getransporteerd. Lokaal kan er nog wat lichte sneeuw vallen, maar grote hoeveelheden worden niet meer verwacht

IJzig koud


Het is de afgelopen 24 uur lokaal flink los gegaan met de sneeuwval in Oostenrijk. De sneeuw kwam in de loop van zaterdagochtend vanuit het zuidoosten opzetten, en heeft op sommige plaatsen tot op zondagavond aangehouden. De sneeuw concentreerde zich vooral op de provincies Steiermark, Karinthië, Salzburgerland en Tirol waarbij ook het Italiaanse ZuidTirol nog even lekker meeprofiteerde. Gemiddeld is er ongeveer  tussen de 20 en 50 cm verse sneeuw gevallen, en op sommige gunstige stau hellingen zelfs nog wat meer! Het lagedrukgebied, dat ons het mooie winterweer heeft gebracht, ligt inmiddels boven de Adriatische Zee en neemt verder in betekenis af.


Grossarl in het Salzburgerland bedolven onder een dikke laag poedersneeuw!
 
Zeer koude condities
Vandaag ziet het er allemaal wat minder somber uit en zien we de bewolking vanuit het noorden boven gemiddeld 2000 meter steeds meer gaan openbreken. Oorzaak hiervan is de instroom van een portie ijskoude diepvrieslucht, die vooral een stuk droger van opbouw is. Hierdoor kan de zon boven ongeveer 2200 meter vandaag in zowel de westelijke als oostelijke Alpen vrij goede zaken doen. In de lagere gebieden is de bewolking ten noorden van de Alpenhoofdkam vrij hardnekkig en kan er plaatselijk nog wat lichte sneeuw naar beneden gaan dwarrelen. Het is vandaag serieus koud met een nulgradenniveau dat gaat dalen richting de 300 meter. Hogerop is het een kwestie van warm aankleden vandaag, want op 2000 meter vriest het een graad of 12 en op 3000 meter komen de thermometers niet boven de -18 graden Celsius uit!


Hoe mooi! Ebertswil in de omgeving van Zürich gisterenochtend via @Johann

Ook op dinsdag en woensdag blijft het nog erg koud in de Alpenlanden, waarbij er lokaal vooral aan de noordzijde nog enkele lichte sneeuwbuien mogelijk zijn. Een enkele sneeuwbui kan ook het inner-alpine gebied gaan binnentrekken, maar het zal in vergelijking tot de afgelopen dagen allemaal niet zoveel te betekenen hebben. Op de hogere pistes boven de hochnebelvelden heeft de zon volop kansen, en zal het zicht in de kurkdroge vrieslucht adembenemend mooi zijn. In de nachten kan je maar het beste gaan binnenblijven, want boven het verse sneeuwdek kan het onder een onbewolkte hemel extreem koud worden. Op beschutte plaatsen zijn waardes van rond de -20 graden Celsius zeer wel mogelijk! Brrrr.


Een hogedrukgebied zorg vooral op woensdag voor bijzonder fraai wintersportweer!
 
Perfecte omstandigheden
Rond het midden van de week keert de rust terug in de Alpen met schitterende wintersportomstandigheden. Een hogedrukgebied ten zuiden van Ierland breidt zijn invloedssfeer verder richting het midden van Europa uit, waardoor wij op woensdag en donderdag heerlijke condities voorgeschoteld krijgen. Op enkele hochnebelvelden na, is er een hoofdrol voor de zon weggelegd en zal vooral de wind minder aanwezig zijn. Top dagen om er met ski's of snowboard op uit te gaan trekken!


Net een sprookje. Zon begint er doorheen te komen op de Bettmeralp Wallis
 
Vooruitzichten langere termijn
Als we de weermodellen op de wat langere termijn eens onder de loep gaan nemen, gaan de scherpste kantjes van de kou er langzamerhand toch wel vanaf. Oceaandepressies raken op stoom in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië en zijn verantwoordelijk voor de instroom van wat mildere lucht richting de Alpen. Toch is er ook nog een lichtpuntje te ontdekken. Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS weermodel voorzien voor aankomend weekend wederom voor een tijdelijk flink toenemende sneeuwkans! Als alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen, kan er vanaf zaterdag een ouderwetse noordweststau gaan optreden. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen wat dit scenario eventueel zou kunnen gaan opleveren, juist....opnieuw een bak met sneeuw! Johann gaat U morgen haarfijn bijpraten hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen.


Spannend volgend weekend. Noordweststau in de maak?
Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: