zondag 24 november 2013

Alpen in de greep van de winter

Het Genualaag ten zuiden van de Alpen voert in een noordoostelijke stroming onverminderd vochtige Mediterrane lucht richting het Alpenmassief. Hierdoor valt vooral in de oostelijke Alpen van tijd tot tijd sneeuw, terwijl het weerbeeld aan de Alpenzuidzijde een stuk vriendelijker is. Ook op langere termijn blijft het volop winters

Koud en volop winter


Wat een heerlijke winterse omstandigheden in de Alpen op dit moment, waarbij het vooral in grote delen van Oostenrijk heerlijk heeft door gesneeuwd. Ook de afgelopen nacht ging de aanvoer van vochtig gestoorde maritieme lucht onverminderd voort, waardoor het sneeuwdek plaatselijk weer flink kon gaan aangroeien. De sneeuwval heeft vooral in delen van de Steiermark, Karinthiƫ, het oosten van Tirol en het Salzburgerland een lekkere laag poeder achter gelaten, waardoor de pistecondities lokaal flink zijn verbeterd.


Diepwinters Berwang in het Oostenrijkse Tirol vanmorgen

Vandaag kan het aanvankelijk in de oostelijke Alpen nog af en toe flink doorsneeuwen, maar de activiteit gaat er langzamerhand steeds meer uit. Het Genualaag welke de afgelopen dagen voor de sneeuwval verantwoordelijk was, gaat langzaam steeds verder opvullen en neemt daardoor verder in betekenis af. Ook ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen lokaal nog enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, terwijl de westelijke Alpen het droog houden. De meeste zon vinden we vandaag weer terug in het zuidwestelijke Alpengebied, en dan met name nabij les Alpes Maritimes, les Portes Soleil en de Mont Blanc.


Fraaie zonsondergang gisteren in de buurt van La Plagne
 
Verscherping van de kou
Alsof het nog niet genoeg is geweest lijkt de kou zich aan het begin van de week nog wat verder te kunnen gaan verscherpen. Aan de oostflank van een Britse hoogte-rug stroomt een portie ijskoude lucht richting het noordelijk Alpenmassief. Deze lucht is echter vrij droog van opbouw, waardoor het volgens de laatste prognoses niet echt tot een nordstau situatie lijkt te gaan komen. Wel kunnen er van tijd tot tijd sneeuwbuien gaan binnentrekken, die zich dus met name op de noordelijke Alpen zullen gaan richten. De temperatuur gaat drastisch omlaag met een nulgradenniveau dat zal gaan dalen richting de 300 meter. Op de hogere pistes wordt het tegen die tijd ongemeen koud, met waardes van rond de -10 graden Celsius op 1500 meter hoogte! Serieus koud dus!


Het Genualaag trekt weg, terwijl ijzig koude lucht vanuit het noorden nadert!
 
Vanaf woensdag meer ruimte voor de zon
In het midden van de week gaat het Alpenweer zich vanuit het westen wat stabiliseren. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden breidt zijn invloedssfeer tijdelijk richting het midden van Europa uit, waardoor op woensdag vooral in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland de zon weer af en toe te bewonderen zal zijn. De wat verder naar het oosten liggende wintersportgebieden blijven aanvankelijk nog gevoelig voor een lokale sneeuwbui, maar ook hier zet de weersverbetering vooral op donderdag door. Dit gaat vast en zeker zeer mooie plaatjes opleveren tegen die tijd!


De hele nacht sneeuw in Ramsau am Dachstein in de Steiermark (1250m)
 
Verwachting langere termijn
Speurend naar nieuwe winterse impulsen zien we volgend weekend weer een interessante situatie ontstaan boven het midden van Europa. Aan de oostflank van het honkvaste Britse hogedrukgebied lijkt zich opnieuw een portie koude lucht in zuidelijke richting te willen gaan afsnoeren:  met bestemming de Alpen! Of dit bakken met sneeuw gaat opleveren voor de wintersportgebieden is gezien de langere termijn natuurlijk nog maar even de vraag, maar het ziet er weer lekker hoopgevend uit!


Sneeuwen de Alpen volgend weekend volledig in?

Tot slot nog even de heerlijke actuele radarbeelden vanuit Oostenrijk. Het sneeuwt er op dit moment nog lekker vrolijk op los!


Zo zien wij het graag. Een volle sneeuwradar vanuit Oostenrijk!

Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: