zaterdag 23 november 2013

Sneeuwrijke condities

Het Alpengebied ligt onder invloed van een lagedrukgebied boven Italië, welke met een oostelijke stroming vochtige Mediterrane luchtmassa's aanvoert. Vandaag vanuit het oostelijke Alpengebied opkomende sneeuwval, langzaam westwaarts uitbreidend. De winterse omstandigheden houden voorlopig aan

Diep winterse vooruitzichten

 

De afgelopen 24 uur is er op veel plaatsen weer de nodige neuschnee bijgevallen. De meeste sneeuw viel gisteren in een zuidoostelijk stroming aan de zuidzijde van het Alpenmassief. In delen van Wallis, Tessin, de zuidelijke Graubünden en verder oostwaarts richting de Italiaanse Dolomieten is gemiddeld tussen de 20 en 40 cm poeder naar beneden gekomen. Ook het zuiden en zuidoosten van Oostenrijk hebben de nodige sneeuw meegepakt, en vooral vandaag gaat daar nog het een en ander bijkomen!


Morzine Avoriaz ligt er na de sneeuwval van de afgelopen dagen prachtig bij!


Diepwinterse beelden vanuit Sölden over de Giggijoch

Vanuit het oosten opkomende sneeuwval
Vandaag staat er wederom sneeuw op het Alpenprogramma. Een aan het Italiaanse lagedrukgebied verbonden storing trekt vanuit het oosten het Alpenmassief binnen, waardoor in de vroege ochtend de eerste sneeuw in de Steiermark te verwachten is. De sneeuwval zal zich in de loop van de dag westwaarts richting het Salzburgerland en het oosten van Tirol kunnen gaan uitbreiden. Ik verwacht sneeuwhoeveelheden tussen de 10 en 20 cm, en tegen de  gunstig gelegen stauhellingen zelfs nog wat meer, waarbij hoeveelheden tot 40 a 45 cm mogelijk zijn. Door de sterk doorstaande oostelijke wind kan de sneeuw op de hoger gelegen pistes flink gaan stuiven. Dit maakt het met temperaturen van -3 gr C op 2000 meter tot -10 gr C op 3000 meter ongemeen koud!


Vanuit het zuidoosten opkomende sneeuwval!  Bron Buienradar

Heel wat vriendelijker is het weerbeeld in de westelijke en vooral Franse Alpen vandaag. In het centrale deel van de Zwitserse Alpen kunnen later van het oosten uit wat lichte sneeuwbuien gaan ontstaan, maar vooral in les Alpes Maritimes en in de buurt van de Mont Blanc zijn ook wat opklaringen mogelijk. Het is in dit gedeelte van de Alpen aanzienlijk kouder met, met waardes van -5, -8 en -18 graden C op respectievelijk 2000, 3000 en 4000 meter hoogte! Goed aankleden dus, mocht U erop uittrekken vandaag, want in combinatie met de doorstaande wind is de chill-factor hogerop flink ijzig!


Schitterende omstandigheden in het modaine Megève, Haute Savoie

Aanhoudende sneeuwval oostelijke Alpen
Op zondag blijft het gehele Alpengebied onder invloed van het eerder genoemde Italiaanse lagedrukgebied liggen, waardoor de zon amper te zien zal zijn. De sneeuwval concentreert zich vandaag op de Oostenrijkse Alpen, waarbij het vooral in de provincie Tirol van tijd tot tijd lekker kan blijven doorsneeuwen. De sneeuwvalgrens bevindt zich over het algemeen onder de 1000 meter, waardoor de omstandigheden tot lager in het dal zienderogen verbeteren! Vanaf maandag blijven vooral de sneeuwkansen ten noorden van de Alpenhoofdkam vrij groot. De wind krimpt op hoogte iets meer naar noordoostelijke tot noordelijke richting, waardoor de sneeuwval zich meer op de noordhellingen zal gaan concentreren. Ten zuiden van de hoofdkam gaat de lucht vanwege het vrij noordelijke stromingspatroon steeds meer "uitdrogen" en lost de bewolking op veel plaatsen op, waardoor de zon daar volop kansen krijgt.


Meeste sneeuw voor Oostenrijkse wintersportplaatsen!

Verdere vooruitzichten
Rond het midden van de week blijven vooral de noordelijke Alpen gevoelig voor enkele sneeuwbuien, terwijl de zuidelijke gebieden meer profiteren van de zon. De kou lijkt zich tijdelijk nog wat te kunnen gaan verscherpen, want rond het midden van de week zakt de temperatuur op 1500 meter richting de -10 graden Celsius! Tevens kan de temperatuur in beschutte dalen boven de vers gevallen sneeuw s'nachts genadeloos hard onderuit gaan, waarbij het streng tot zeer streng kan gaan vriezen! Onvervalst novemberwinterweer dus, en gaan we morgen weer eens kijken hoe de situatie zich verder zal gaan ontwikkelen.


Diepvries gaat open rond het midden van de week!
Met vriendelijke groet,


Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: