vrijdag 22 november 2013

Na sneeuw komt de vrieskou

Onder invloed van een lagedrukgebied met kern boven Corsica blijven vooral de oostelijke Alpen gevoelig voor storingen die er verse sneeuw zullen gaan brengen. De westelijke Alpen profiteren wat meer van de invloed van hogedruk.

Winter bijt zich vast in de Alpen


Geheel volgens verwachting trok gisteren een lagedrukgebied via Frankrijk en de Alpen naar de westelijke Middellandse Zee. Het koufront trok gaandeweg de donderdag met neerslag langzaam de westelijke Alpen binnen en hier viel vrijwel de gehele dag en avond neerslag. met het binnenstromen van een stuk koudere lucht werden de maximum temperaturen al in de vroege ochtend en nacht bereikt en overdag vertoonde het kwik in alle hoogtes een dalende lijn. Lokaal kon er gisteren in de Franse, Zwitserse en noordelijke Italiaanse Alpen 20 tot 50cm worden opgetekend en op de hoogste toppen werd lokaal 50 tot 80cm sneeuw gemeld. Overdag breidde de neerslag steeds verder naar het noorden en oosten uit en ook in het laagland van de Zwitserse Alpen ging de regen meer en meer in sneeuw over en vormde zich in de middag een sneeuwdekje


Gisterenmiddag al een mooi pak sneeuw van 40cm in Orcières een gemeente
in het Franse departement Hautes-Alpes

Afgelopen nacht verplaatste het zwaartepunt van de sneeuwval zich langzaam naar het oosten en vandaag gaat er ook in de oostelijke Alpen op steeds meer plaatsen sneeuw van betekenis vallen. Zwaartepunt zal ook hier in de Südstau van de zuidelijke Alpenhoofdkam komente liggen. Lokaal kan gaat er tot vannacht 30 tot 50cm verse sneeuw gaan vallen, meer naar het noorden duidelijk afnemende sneeuwhoeveelheden. Overdag zal de neerslag  tijdelijk wat afnemen en het hier en daar kan het ook even opklaren. De meeste kans op wat zon overdag in een gebied tussen de Ötztaler,  Stubaier Alpen en Sarntaler Alpen.


Schuchtere opklaringen  vanmorgen in Süd Tirol, deels viel er hier 20 tot 30 cm
en in de Sextner Rotwandwiesen op 2000m tot 40cm schönster Pulver 


en ook in het Franse Courchevel (1850m) winter pur vanmorgen

De westelijke Alpen komen door luchtdrukstijgingen algemeen in rustiger vaarwater terecht maar vooral in centrale Zwitserse Alpen kan nog wat sneeuw vallen. Afgezien van een lokaal sneeuwbuitje of vlok sneeuw blijft het op de overige plaatsen meest droog en klaart het op. De grootste kans op zon maakt het inner-alpine Wallis en de Grajischen Alpen ( het gebied tussen de Col Ferret, de Maurienne en de Col du Mont Cenis. Het is winters koud met een nulgradenniveu rond de 700 meter, -7 graden op 2000 meter en rond de -14 graden op 3000 meters. Diegenen die van echte diepvries kou houden vinden die op de hoogste toppen in de Zwitserse Alpen, hier ligt het kwik tussen de -20 en -22 graden , zo meldt het Jungfraujoch (3500m) op  dit moment -20°. In de oostelijke Alpen komt het kwik  algemeen 1 tot 3 graden hoger uit en ook de sneeuwvalgrens ligt daar lokaal nog eens stuk hoger (1000-1300m).

In het weekend zien we nog steeds het (hoogte)laag boven de Middellandse Zee tussen Corsica - Sardinië en Sicilië rondtollen. Met een oost tot noordoostelijke stroming kan via een omweg steeds weer vochtige lucht vanuit dit gebied worden aangetapt die vanuit het oosten naar het westen over de Alpen wordt getransporteerd. Vooral de oostelijke, deels ook centrale Alpen en zuidelijke Italiaanse en Franse Alpenboog hebben daardoor in het weekend steeds weer te maken met bewolking en periodiek valt er sneeuw. Bij gunstige Stau effecten kan het ook langer en intensief door sneeuwen.


Sneeuwval en verdeling voor de komende 5 dagen, ook Oostenrijk mag zich
verheugen op sneeuw van betekenis

Tot zondagavond mag men in de Oostenrijks Alpen rekenen op Neuschnee hoeveelheden tussen de 20 en 50cm. lokaal dus ook nog wat meer.  De westelijke Alpen en dan met name de westelijke Franse Alpen houden het in het weekend afgezien van een verdwaalde vlok sneeuw of sneeuwbui meest droog en hier kan de zon gaan schijnen. Qua temperatuurverloop verandert er vooreerst nog niet veel.

Diegenen die van de sneeuw en kou nog geen genoeg kunnen krijgen komen wellicht volgende week opnieuw aan hun trekken. In eerste instantie geldt dit al voor de kou wanneer in de loop van zondagavond een portie arctische vrieslucht vanuit het noorden de Alpen binnen zal gaan vallen. In de nacht van zondag op maandag gaan vanuit het noorden in alle hoogtes de temperaturen nog eens flink onderuit en tot maandagavond bevindt het gehele Alpengebied zich in de zeer koude lucht. Op 1400 a 1500 meter hoogt (850hPa niveau) vriest het dan gewoon 10 tot 15 graden.


Biiterly cold begin volgende week, temperaturen 1500meter hoogte

Veel neerslag wordt er overigens bij het binnenstromen van de koude lucht niet verwacht omdat deze tevens zeer droog is. Toch kan uit de bewolking in de Alpen en met voorkeur voor de Alpennoordkant wat sneeuw gaan vallen, deze zal een buiig karakter vertonen. Elders in de polaire lucht een wisselspel van mooie wolken en brede opklaringen met lokaal en een  vlok sneeuw of sneeuwbuitje is ook hier niet uitgesloten. En natuurlijk, hoe kan het ook anders, in de dalen weer toenemende kans op Hochnebel. Al met al onvervalst dus winterweer en ga er maar van uit dat het in de dalen onder een heldere  hemel boven de sneeuw streng tot zeer streng kan gaan vriezen, valt ook de wind weg dan zijn temperaturen tussen de -20 en -30 graden zonder problemen mogelijk !

In de tweede helft van de volgende week wordt de kou weer wat getemperd door de invloed van het Atlantische hogedruk. Zonder dat het nu echt gaat dooien stijgen de temperaturen weer naar het niveau van dit weekend. In eerste instantie is het nog droog met de invloed van de hogedruk vanuit het westen kan de zon ook weer eens  wat meer speelruimte gaan krijgen. In de bergen dan gewoon perfect winterweer en idem condities.Even van genieten want voor we het weten kon het wel weer eens voorbij zijn met het mooiere weer.


ECMWF , einde van de volgende week glijbaan maritiem polaire lucht  met  veel
sneeuw voor de noordelijke Alpen

Het heeft er namelijk alle schijn van dat het hoog boven de Atlantische Oceaan in de tweede helft van de week zijn as weer wat richting het noordwesten dan wel noorden gaat aanpunten. Concreet zou dat gaan betekenen dat we vanaf het weekend weer met koudere lucht en vooral ook vochtigere lucht (maritiem polair) te maken gaan krijgen. Voor de Alpen gaat dit dan uitlopen op een volgende (grote) bubs verse sneeuw die ditmaal dan vooral in de Nordweststau van de Alpenhoofdkam zal gaan vallen. Al met al sneeuwtechnisch interessante ontwikkelingen die door zowel het GFS als ook het ECMWF worden gesimuleerd. Of en hoe het uiteindelijk voor de langere termijn zal gaan verlopen daarover de komende dagen meer !

Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Ook in de Duitse Middelgebergtes is het winters geworden. Dit geldt met name voor de hoger gelegen delen alwaar in het zuiden tussen de 10 en 35cm ligt en in het noorden tussen de 5 en 10cm. Het Sauerland is "angezuckert" maar ietwat meer sneeuw zou het winterse gevoel zeker niet verkeerd doen. Helaas ziet het er voorlopig niet naar uit dat er sneeuw bij gaat vallen.


Licht winters vanmorgen ook in het Sauerland


Het weekend verloopt over het algemeen rustig met een afwisseling van wolken(velden) waaruit vooral vandaag en morgen een spat regen en hogerop vlok (natte)sneeuw  kan vallen en zonnige momenten (voorkeur zondag). In de loop van de zondag wordt het dan overal tijdelijk wat kouder met in de hogere delen lichte vorst. Afgezien van een lokale sneeuwbui blijft het meest droog en opgeklaard. Het moge duidelijk zijn, voor het beoefenen van de wintersport zullen we moeten afreizen naar de Alpen.


Riederalp (Oberwallis vanmorgen)

Tot zover voor vandaag, morgen is Michael weer present met hopelijk ook dan winterse vooruitzichten. Ciao vanuit een diep winters Oberwallis (30-50cm sneeuw en lichte sneeuuw)

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: