donderdag 21 november 2013

Winterse vooruitzichten


Een lagedrukgebied trekt over Frankrijk richting de westelijke Middellandse Zee en zal de komende dagen steeds weer vochtige lucht tot over de Alpen aanvoeren. Tegelijkertijd wordt vooral in de onderste luchtlagen steeds koudere lucht aangevoerd. In weekend geleidelijk droger.

 

Opkomende sneeuwval


De Alpen hebben sinds gisteren nog steeds met de zogenaamde "Gegenstromlage" te maken, weet u het nog: "in de onderste luchtlagen tot circa 3000 meter hoogte stroomt koude lucht uit het noorden binnen en tegelijkertijd wordt daarboven met een zuidwestelijke stroming zachtere en vochtigere lucht aangevoerd". Normaal zien we door de daarbij ontstane  "opglijdings" processen veel neerslag ontstaan maar gisteren viel dat nogal tegen. De oorzaak lag in het feit dat er te weinig dynamiek aanwezig was. Grote verschillen gisteren ook in de Alpen, veelal was het bewolkt of  hing er Hochnebel. Elders dan weer mooi opgeklaard afgewisseld met wat regen en naar het westen toe sneeuw tot 500 meter.


Winters ontwaken in OberWallis vanmorgen (foto tuin)

In de westelijke Franse Alpen en het aanliggende heuvelland viel gisteren langere tijd sneeuw en ook hier in Oberwallis sneeuwde het de gehele dag licht en in de avond ook matig. Resultaat vanmorgen een mooie laag sneeuw van 12cm. Vandaag gaat de neerslag van het westen en zuiden uit verder activeren en tot in het weekend kan er steeds weet wat sneeuw gaan vallen waarbij het in alle hoogtes verder zal gaan afkoelen.

Op dit moment sneeuwt het (laagland nog regen) vooral in de westelijke Alpen tot aan de grens Zürich - St Moritz waarbij we het zwaartepunt van de sneeuwval terugvinden in de zuidwestelijke Franse Alpen. Een ander gebiedje met wat lichte neerslag (hogerop sneeuw) bevindt zich boven en Trentino-Zuid-Tirol. De neerslag zal zich geleidelijk verder vanuit het westen en zuiden naar het oosten toe uitbreiden en vooral in de Süd(ost)stau gaan intensiveren.


Vooral de zuidelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor een dik pak sneeuw, op de
zon zullen we nog even moeten wachten (archieffoto winters Hochpustertal in Süd Tirol)
Het lagedrukgebiedje (hoogtelaagje) dat grote delen van de Alpen de sneeuw moet gaan bezorgen ligt op dit moment met zijn kern boven het noordwesten van Frankrijk en trekt via de westelijke Alpen vrij snel verder naar de Middellandse Zee. Om zes uur vanavond wordt het met zijn kern alweer boven Corsica en Sardinië verwacht. Daar aangekomen gaat de snelheid er uit en wordt het quasi stationair begint langzaam onder verdere verschuiving richting Sicilië (weekend) op te vullen.

Hierdoor gaat in de Alpen de stroming tegen de wijzers van de klok in geleidelijk draaien van noord naar zuid tot zuidoost en later oost tot noordoost. Met een wat langere durende zuid(oostelijke) component wordt vandaag in de loop van de dag vooral dus aan de Alpenzuidkant de vochtige lucht gestuwd (Südstau) en daar zal de komende 48 uur de meeste sneeuw gaan vallen. Ofschoon nog steeds niet geheel duidelijk is hoeveel er waar precies gaat vallen mogen de zuidelijke Alpen en aangrenzende (inner-alpine) gebieden rekenen op 30 tot 50cm en daar waar de Südstau goed zijn werk kan gaan (Süd Tirol, zuid Karinthie) mag men rekenen op 50 tot 80cm en lokaal wellicht ook nog meer.


Sneeuw Alpen komende 5 dagen (WRF model)

In het weekend trekt het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) verder tot over de zuidoostelijke Oostenrijkse Alpen en dan kan er ook in de zuidelijke Steiermark en het Burgenland sneeuw van betekenis gaan vallen. Zo berekent bijvoorbeeld het ECMWF tot zondagavond voor de zuidoostelijke Alpen neerslaghoeveelheden van 50 tot 90mm. Deels zou die neerslag tot over de centrale Alpenhoofdkam kunnen "swappen". De minste neerslag wordt overigens aan de oostelijke Alpennoordkant verwacht en ook elders kunnen door de orografie (bergketens) lokaal en op relatief korte afstand grote verschillen ontstaan voor wat betreft de sneeuwval. Ook de andere weermodellen komen onderling met lokaal grote verschillen en verrassingen in positieve maar ook negatieve zin zijn de komende dagen heel goed mogelijk. Blijft dus spannend !

Nog kouder
In het weekend neemt  in de westelijke Alpen de invloed van het verder opvullende en naar het oosten wegtrekkend Middellandse Zee laag steeds verder af . Het wordt geleidelijke op steeds meer plaatsen droog en klaart het op. Meer bewolking en sneeuw dan echter nog steeds in de oostelijke Alpen. Ondertussen zien we dat in het weekend aan de oostflank van een krachtig hoog met kern boven het Verenigde Koninkrijk een portie zeer koude arctische lucht naar het zuiden tot komt afzakken. Zondagavond bereikt een zwak koufront met de voorste begrenzing van deze koude lucht de noordelijke Alpen en trekt maandag verder naar het zuiden. Omdat de luchtsoort weinig vocht bevat verwacht ik er niet al te veel sneeuw op en de sneeuw(buien) die gaan vallen zal zich vooral op de Alpennoordkant concentreren. Zoals het er nu naar uitziet blijft het de gehele volgende week koud met lokaal kans op wat sneeuw of een sneeuwbui afgewisseld met opklaringen.

GFS woensdag volgende week met sneeuw-laagje koers Alpen

Interessant overigens de oplossing van het GFS die tegen het midden van de week een sneeuwdepressie via het zuiden van Scandinavië, het oosten van Duitsland naar de Alpen laat afzakken (kaart hierboven). Mocht dit inderdaad gaan gebeuren dan kan er rond het midden van de week zomaar nog een dik pak sneeuw gaan bijvallen !

Tenslotte nog even stiekem kijken naar de langere termijn: pakken we het ECMWF erbij dan zien we een zich verder versterkende meridionale hoogtestroming (noord). Het wordt dan niet alleen steeds kouder met lucht bijna direct vanaf de Pool, er gaat dan eindelijk ook eens sneeuw van betekenis vallen in de nordstau van de Alpen !

ECMWF voor 1 decmber, ver weg nog maar wat een prachtige winterse setting !

De operationle uitdraai van het GFS wil hiervan vanmorgen nog niets weten maar kijken we "in het hart" van het model dan zien we ook hier oplossingen die richting dit koude scenario tenderen. Afijn, lange termijn werk,  veel onzekerheid nog maar wel heel spannend ! Winterse groeten en tot morgen maar weer !

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: