zondag 10 november 2013

Einschneien Alpen boven 1500 meter

Met het binnenstromen van koudere sneeuwlucht doet de winter een eerste poging om zich in ieder geval boven de 1500 meter te gaan vastbijten in de Alpen. Ook de lager gelegen gebieden krijgen te maken met kouder weer, voor het echte  winterwerk tot helemaal "down under" is het echter nog net iets te vroeg.

Welkom Alpenwinter


Gisteravond sprak ik met een Oberwalliser weercollega en vriend en tijdens een "rondje" weerkaarten kwamen we tot de conclusie dat het zogenaamde "Einschneien" in de Alpen boven de circa 1500 meter dit weekend wel eens zou kunnen gaan plaatsvinden. Met het "Einschneien" wordt bedoeld dat de sneeuw niet,  meer of slechts gedeeltelijk nog zal wegdooien, en dus de eerste onderlaag voor het komende winterseizoen zal vormen. De komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen of dit ook daadwerkelijk zal gaan lukken (good hope)


In grote delen van de westelijke Alpen sneeuwt vanmorgen al het behoorlijk, webcam
Bettmeralp (1800m) in Oberwallis

Eerst maar eens terug naar het actuele weer. Nadat gisteren al wat koudere lucht met sneeuw (10 tot 40cm) over de Alpen is uitgestroomd en van west naar oost het tijdelijk weer heel mooi opklaarde gaan we vandaag nog een mooie toegift krijgen. Deze bestaat uit het passeren van twee storingen die opnieuw sneeuw gaan opleveren. Een eerste storing (occlusie) is op dit  moment de Alpen aan het overtrekken en in het gehele westelijke Alpengebied tot over de Vorarlberg en Tirol valt regen en sneeuw. Een tweede (kou)front volgt in de loop van de dag.


Winters Lienz ((1977m) in Ost Tirol,na de sneeuw van
gisteren en vannacht

Deze twee storingen zullen vandaag dus weer op uitgebreide schaal neerslag gaan opleveren die gaandeweg de dag tot in de dalen aan de Alpenoordkant en wellicht ook inner-alpin meer en meer in sneeuw zal overgaan. Het meest actieve weer vinden we terug op en tijdens passage van het koufront. Met het draaien en flink in kracht toenemen van de wind naar noordelijke richting gaat deze lucht zich aan de Alpennoordkant stuwen (nordstau) en kan daar lekker gaan uitsneeuwen. Tegelijkertijd krijgen de gebieden aan de Alpenzuidkant te maken met een stormachtige Nordföhn die het zwerk snel zal schoonpoetsen. In plaats van sneeuw en kou hier dus vooral veel zon en ook hogere temperaturen. De föhnwind zal het er echter voor het gevoel niet echt lekkerder op maken.


Vandaag gaat er in vrijwel het gehele Alpengebied nogmaals 10 tot 50 cm verse sneeuw
bijvallen
waarbij het tot in de dalen kan gaan sneeuwen

Interessant vandaag voor met name de inner-alpine gebieden op en tijdens het passeren van het eerste front  (occlusie) wat de wind gaat doen. Vannacht kon het in de dalen onder een deels nog heldere hemel en weg vallende wind behoorlijk afkoelen. Hierdoor is het te verwachten dat de hoger gelegen dalen, pak hem beet vanaf 1000 meter, al vrij snel met neerslag in vaste vorm te maken gaan krijgen en wellicht vanaf het begin als sneeuw valt. Zolang de wind niet al te sterk in de dalen zal doorgrijpen kan mede ook door neerslag afkoeling een groot deel van de neerslag tot in de lagere delen (800 a 600 meter) in de vorm van sneeuw gaan vallen. Lukt dit niet dan zal het eerst regenen en pas later met het instromen van de koudere lucht ook even kunnen sneeuwen. Algemeen zal de sneeuwvalgrens tussen de 1500 en 1300 meter liggen en later op de dag dalen naar 1000 en aan de Alpennoordkant lokaal tot 800 a 500 meter. Overigens kon het hier in Termen (1020m) vannacht lekker afkoelen en valt er nu gewoon sneeuw waarbij zich al een eerste laagje sneeuw gevormd. Prachtig weer !


Sterke sneeuwval op dit moment ook in de gehele Franse Alpen, webcam
Courchevel(1850m)
 
Strenge vorst
Vanavond en vannacht trekt de sneeuwval zich aan de Alpenoordkant terug en ook morgen overdag kan het er nog sneeuwen. Onder invloed van luchtdrukstijgingen klaart het op en met de "ingevangen" koude lucht en boven de sneeuw gaat het kwik fors onderuit. Vooral in de hoger gelegen dalen gaat het matig tot streng vriezen en ook elders is het gewoon koud. Het belooft met de vers gevallen sneeuw prachtig winterweer te worden in de bergen. In de dalen neemt echter de kans op Hochnebel weer sterk toe. Omdat de as van hogedruk de komende dagen ten noorden van de Alpenlanden blijft liggen houden we een continentale aanstroming waarmee de zachtere lucht ons niet zal kunnen bereiken.

Gisteren leek het er nog op dat we op  dinsdag (tijdelijk) nog even weer in een stuk zachtere lucht terecht zouden komen maar vanmorgen heeft het ECMWF dit scenario ook al weer naar de prullenbak verwezen. Het GFS heeft vanmorgen de wat zachtere oplossing voor de dinsdag en woensdag er nog wel in. Dat de modellen met dit soort grote verschillen op korte termijn voor de Alpen komen heeft alles te maken met de precieze positie van een afgesnoerd hoogtelaag boven Italië dat min of meer de opmars van het warmtefront en dus de zachtere lucht vanuit het westen tegenhoudt.


De nieuwe week start in grote delen van de Alpen met verse sneeuw en matige tot
strenge vorst en vooral ook weer zon !

Ook in het verdere verloop verandert er in eerste instantie maar bar weinig. De depressie leven zich ver noordelijk boven de Atlantische Oceaan tot over Scandinavië uit en ook het (hoogte)laag boven de Middellandse Zee (Italië) voelt zich daar prima. Dat betekent dat de Alpen dus lekker in een soort niemands liggen liggen en met de hoogte-as steeds ten noorden van ons de koude ook de koude lucht gewoon blijft liggen. Storing zullen steeds weer in afgezakte vorm de Alpen proberen te bereiken en vooral op vrijdag zou dat wel een beter kunnen gaan lukken wanneer een wat actiever koufront nadert. De sneeuwvalgrens ligt alle dagen rond de 1000 a 1300 meter en vanaf vrijdag ook weer duidelijk daaronder.

Winterse setting weerkaarten
Begin volgende week lijkt het stromingspatroon dan uiteindelijk om te gaan naar zoals we dat noemen "meridionaal" (noord). Daarmee lijkt er definitief een einde te komen aan de dreiging van de warmbloedige depressies met hun zachte lucht. In de plaats daarvoor evolueren we naar een nog kouder weertype met vooral heel mooie sneeuwopties voor de noord(west)elijke Alpen (nordstau) Zowel het GFS als ook het ECMWF opteren vanmorgen opnieuw deze ontwikkelingen, in detail en de weg ernaar toe nog wel wat verschillen maar het eindresultaat zou bij beide modellen hetzelfde zijn, winter dus ! Straks nog even de diverse ECMWF ensembles erbij pakken (zijn nog niet binnen) en kijken of die ook dit winterse scenario ondersteunen.

GFS vanmorgen ook met een schoolvoorbeeld van een meridionale stroming met
lucht direct vanaf de Pool

Tot zover voor dit moment, morgen gaan we verder kijken wat de weermodellen voor ons allemaal in petto hebben. Voor nu een fijne zondag en veel plezier met het webcam-sneeuw staren

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 

Geen opmerkingen: