zaterdag 9 november 2013

Kouder, vooral zondag sneeuw


Een eerste koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen weg, een tweede koufront (occlusie) volgt op zondag. Naast de verse sneeuw komen we vooral ook in markant koudere lucht terecht die geleidelijk onder hogedruk invloed geraakt.

Winterse ontwikkelingen


Een koufront met neerslag trok gisterenavond de westelijke Alpen binnen en zal vandaag verder naar het oosten toe uitbreiden. Tegelijkertijd wordt het in de ochtend in het westen (tijdelijk) weer droger. De sneeuwvalgrens die bij aanvang van de neerslag nog rond de 2000 meter is tot de ochtend gedaald tot 1300 a 1000 meter en aan de zuidkant tot 1500 meter. Maar zoals gezegd wordt het hier droog en klaart het op. In vergelijking met gisteren is het al een heel stuk kouder, op 2000 meter vriest het aan de Alpennoordkant een graad of 2, op 3000 meter tussen -8 en -4 en op 4000 meter een graad of 12 onder het vriespunt. Het nulgradenniveau ligt tussen de 1500 en 2300 meter (hoogste waardes voor de Alpenzuidkant).


Vanmorgen op veel plaatsen in de westelijke Alpen weer een mooi wit laagje erbij
en daarbij vooral ook een heel stuk kouder. Belle Plagne (2050m, Savoie)

De oostelijke Alpen moeten iets langer op de koudere lucht wachten, dat geldt met name naar het oosten en zuidoosten toe. In het algemeen is het ook hier regenachtig waarbij de sneeuwvalgrens aan de westelijke noordkant daalt van 2000 naar 1500 a 1300 meter. De gebieden aan de oostelijke Alpenzuidkant hebben eerst nog regen tot een hoogte van 2000 a 2400 meter voordat ook hier in de  loop van de dag de sneeuwvalgrens gaat dalen tot circa 1500 meter. In de middag wordt het ook hier geleidelijk weer droog en klaart het op, sneeuwen doet het nog tot in de avond in een gebied van de Dolomieten en Dachstein. De temperatuur daling zal vooral naar het zuidoosten toe later inzetten, verder liggen de temperaturen op een gelijk niveau als in het westen. Op passage van het front kan er zo'n 5 tot 20cm aan sneeuw gaan vallen, lokaal is in het gebied tussen de Oostenrijkse Hohen Tauern en de Kalkalpen 20 tot 40cm mogelijk.


WRF met de sneeuwval eerste front zaterdag

De neerslagpauze die van westen naar oost over de Alpen trekt is echter van korte duur. Op nadering van een volgend koufront beging neemt in de nacht van zaterdag op zondag de bewolking weer snel toe en gaat het in de westelijk Alpen weer sneeuwen. Zondagochtend sneeuwt het overal en in het verdere verloop van de ochtend kan zich de sneeuwval nog verder intensiveren. In de loop van de middag bereikt de neerslag ook het westen van Oostenrijk tot aan een gebied van de Niedern Tauern (Salzburg-Steiermark). Tevens zien we een ander deel van het neerslaggebied zich over de zuidoostelijk Alpen uitbreiden en daar verder intensiveren. Zwaartepunt van de neerslag zal komen te liggen rond de oostelijke Steiermark (Graz) en de gebieden grenzend aan Slovenië.

Lokaal kan er op het tweede koufront opnieuw 10 tot 30cm sneeuw gaan vallen, in de Franse Alpen, delen van de Zwitserse en Italiaanse Alpen tot over de Vorarlberg en het westen van Tirol alsmede de andere hier bovengenoemde Oostenrijkse gebieden kan 30 tot 50cm gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt overdag meest tussen de 1300 en 1000 meter en zal tot de avond en nacht op maandag verder dalen tot 800 a 500 meter. Ook op wat grotere hoogte is het dan nog een stuk kouder dan op zaterdag en eindelijk zien we dan ook daar temperaturen die gewoon winters zijn. Zo zal het kwik zondag op 4000 meter rond de -17, op 3000 meter rond de -10 en op 2000 meter rond de -4 graden uitkomen !


WRF met sneeuwval tweede front zondag-maandag

In de avond en in de nacht van zondag op maandag gaat de neerslag er in westelijke Alpen steeds meer uit, sneeuwen doet het dan vooral nog in de nordstau van de centrale en oostelijke Alpen, ook hier zal de intensiteit echter verder afnemen. Na een koude nacht start de maandag in het westen met nog wat restwolken maar verder zonnig weer. Aan de oostelijke Alpennoordkant eerst nog veel bewolking met nog wat sneeuw. De Alpenzuidkant profiteert van de Nordföhn, hier is het droog met volop zon.


Maandag in de hogere dalen boven de sneeuw en onder een heldere hemel
onvervalste winterse kou ! (Archieffoto Loipe Obergoms, Oberwallis, 1350m)


Dinsdag en ook woensdag krijgen we te maken met een gordel van hogedruk die zich vanaf de Atlantische Oceaan, centraal Europa tot over de Baltische Staten en west Rusland bevindt. Omdat de hoogteas zich ten noorden van de Alpen bevindt blijft de koudere lucht met een continentale stroming over of in de buurt van de Alpen liggen, dinsdag kan deze lucht door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog wat opwarmen. Depressies houden zich ten noorden van de Alpen op en frontale bewolking zou nog net de noordelijke gebieden kunnen beïnvloeden. Woensdag komt een volgend koufront naderbij en zou voor wat sneeuw aan de Alpenoordkant kunnen zorgen, grote hoeveelheden worden er echter niet verwacht. De rest van de week een afwisseling van wolken, zon en Hochnebel. De temperaturen vertonen na koufrontpassage weer een dalende trend en op 850 hPa (1500 meter hoogte) gaat het kwik weer richting de -4 a -6 graden.

Ook het volgende weekend nog weinig verandering in het licht winterse weerbeeld. In hoeverre een afsnoerende depressie boven  midden Italië en de Middellandse Zee voor sneeuw kan gaan zorgen is nog niet geheel duidelijk en moeten we de komende dagen even goed in de gaten gaan houden. Nog interessanter voor alle winter en sneeuwliefhebbers zijn de ontwikkelingen die vanaf het volgende weekend gaan plaatsvinden !


Winterse setting vanaf het volgende weekend met zeer koude lucht direct vanaf de
Pool in opmars richting de AlpenWinterse blokkade in de maak
Al enkele dagen zinnespelen de modellen met een verandering van het heersende stromingspatroon (westdrift) en vanmorgen komt het ECMWF opnieuw en heel overtuigend met een compleet geblokkeerde stroming op de Atlantische Oceaan. Een blokkade hoog zal dan de Atlantische depressie-trein een halt gaan toe roepen en in de plaats daarvan gaat de stroming om naar het noorden en later noordoosten en kan zeer koude lucht vanaf de Pool op directe weg naar west en centraal Europa gaan stromen. Mocht dit scenario inderdaad gaan plaatsvinden dan staan we aan de vooravond van een eerste onvervalste winterse periode. Omdat ook de andere modellen meer of minder deze ontwikkelingen simuleren geef ik dit winterse scenario goede kans van slagen. Wat dat verder voor de Alpen gaat betekenen (oa. sneeuwtechnisch) gaan we morgen eens bekijken.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: