Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 27 november 2013

Geleidelijk wat minder koud

Het hogedrukgebied met kern boven Ierland breidt zijn invloed verder over centraal Europa uit. Daarmee draait de hoogtestroming van noordoost naar oost en zwakt de vorst wat af en neemt ook de wind in kracht af. In de loop van vrijdag op zaterdag weersverslechtering.

 

Zaterdag weer sneeuw


Wat een super dag gisteren in een groot deel van de Alpen. Goed, het was ijskoud en de noordoosten wind maakte het voor het gevoel nog een heel stuk kouder, verder natuurlijk gewoon weer op en top winters met heerlijke sneeuw en staalblauwe hemel. Toch was het niet overal zo zonnig en mooi. Door het instromen van wat vochtigere lucht vanaf het noorden vooral aan de Alpenoordkant hier toch ook op veel plaatsen bewolking met sneeuw of sneeuwbuitjes. Verder natuurlijk ook weer lokaal de Hochnebel die hier en daar ook wat uitsneeuwde.


Knalblauwe luchten en 85cm poeder in de Walliser Alpen gistermiddag. Foto Riederalp
(Aletsch) met blik op de Villa Cassel (1800m)

Afgelopen nacht en ook vanmorgen weer diepvries toestanden. Gisteravond na zonsondergang zagen we het kwik al snel onderuitgaan en lokaal in de avond alweer strenge tot zeer strenge vorst. Vanmorgen opnieuw zeer koud met de laagste minima  in de Zwitserse Alpen, een paar actuele temperaturen: Buffalora (Ofenpass, 1970m) -23, St. Moritz-Flugplatz (1700m) -19, Galtuer (1584m) -19 graden.
 
Kaiserwetter
Vandaag na de onderkoelde start  eigenlijk een beetje een kopie van gisteren met het enige verschil dat het een ietse pietse minder koud zal zijn dan wel zal aanvoelen. Enerzijds heeft dit te maken met het draaien van de stroming van noordoost naar oost waardoor minder koude lucht wordt aangevoerd. Anderzijds door dat de lucht binnen het hoog wat kan gaan "opwarmen" Dit soort opwarmingsprocessen die typerend zijn voor de dalende luchtbewegingen binnenin een hogedrukgebied  merken we vooral op wat grotere hoogte. In de dalen en lagere delen van de Alpen zal van deze opwarming weinig te merken zijn door de toenemende inversie.


De kou "straalt" er van af: Brambrüsch Dreibündenstein 2160m Graubünden

De meeste bewolking vinden we vandaag in de noordelijke oostelijke Alpen en de Tuxer Alpen tot over de Niederen Tauern, verder na oplossing van eventuele Hochnebel gewoon de hele dag zon. Op 2000 meter variëren de temperaturen tussen de -6 en  12 graden, op 3000 meter tussen de -9 en -13 graden. Op 4000 meter met -15 al niet eens veel kouder. Het nulgradenniveau ligt aanvankelijk aan de grond en stijgt overdag tot 500 a 900 meter.

De donderdag en deels ook de vrijdag staan eveneens in het teken van hogedruk en dus veel zon. De temperaturen stijgen nog iets verder waarbij het nulgradenniveau op 1200 a 1900 meter zal gaan uitkomen, de laatste waardes voor de oostelijke Alpen. Donderdagmiddag kunnen er aan de Alpennoordkant wat meer wolken(velden) overtrekken en niet schrikken wanneer er lokaal een vlok sneeuw naar beneden komt dwarrelen. Na opnieuw een koude nacht met in de dalen weer strenge tot zeer strenge vorst start de vrijdag eveneens veel belovend. Vooral in de ochtend schijnt op de meeste plaatsen de zon, met een naar noordwest draaiend wind wordt het opnieuw een tikkeltje zachter.


Winters Brauneck in Oberbayern, blik op Speichersee
 
Opnieuw Kaiserwetter
Begin volgende week zien we dat het "Ierse" hoog aan de wandel gaat. In het verloop van de week trekt het via de Alpen naar het de Balkan weg. Tegelijkertijd zien we boven de Atlantische Oceaan een nieuw hoog tot ontwikkeling komen. Gevolg van dit alles zal zijn dat met het verplaatsen van het hoog naar het oosten de hoogtestroming geleidelijk de zuidhoek gaat opzoeken. Vanuit dit richtingen behoeven we natuurlijk geen echte kou te verwachten. Wel is het zo dat in de winter dit soort situaties leiden tot een, ik noemde het al eerder, sterker inversie situatie. Door de dalende luchtbewegingen in het hoog zal de lucht dit natuurlijk toch al niet al te koud is verder opwarmen. De lagere delen krijgen juist een deksel over hun heen met daaronder veel koudere en vochtigere lucht. Anders gezegd, in de bergen wordt het "zacht", in de dalen onder de inversie (Hochnebel) koud. Het begrip "zacht" in de bergen moeten echter niet al te serieus nemen.


Volgende week met de verse sneeuw en zeer aangename temperaturen in de bergen
perfect wintersportweer
(archieffoto Linz)

Kijken we bijvoorbeeld na de temperaturen op circa  1500 meter dan stijgen die tot  3 a 5 graden en ook op 2000 meter gaat het in de plus. Voor de sneeuw behoeven we echter geen angst te hebben. Dit soort hogedrukweer met zeer droge lucht (negatieve dauwpunten), weinig wind, en een zon die bijna zijn laagste stand bereikt heeft zal voor de sneeuw geen gevaar vormen. Neerslag wordt er overigens tot vrijdags nergens verwacht.
 
Nieuwe sneeuw en kouder
Interessant wordt het dan weer vanaf vrijdag. Ofschoon in detail nog wel wat verschil heeft het er alle schijn van dat het vanaf vrijdag vanuit het hoge noorden opnieuw een stuk kouder gaat worden. Een koufront met sneeuw bereikt de Alpen rond de vrijdag of zaterdag en gaat opnieuw voor verse sneeuw zorgen. Hoe dit allemaal precies gaat verlopen gaan we morgen verder bekijken. Tot zover voor nu. Een heel fijne dag en ciao vanuit een koud (-8, Obergoms -16°C) en onbewolkt Oberwallis.


ECMWF voor vrijdag 6-12, arctische lucht nadert tegen het einde van de week de Alpen

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: