donderdag 28 november 2013

Winterse aspiraties

Vanuit het noorden nadert een zwakke storing de Alpen. Vrijdag kan zich nogmaals hogedruk doorzetten voordat een volgende storing zaterdag vanuit noorden opnieuw voor een tijdelijke weersverslechtering zal zorgen. Zondag weersverbetering.

Zaterdag passage sneeuwfrontje


Gisteren kwam er met het draaien van de hoogtestroming naar oost een einde aan de (lichte) nordstau situatie en ook in de oostelijke Alpen(noordkant)  werd het droog en kreeg de zon steeds meer speelruimte. Het was opnieuw erg koud met ook overdag op de meeste plaatsen lichte tot matige vorst. Enkel ten zuiden van de Alpen zagen we op wat uitgebreidere schaal het kwik ruimschoots boven het vriespunt uitkomen. Het warmst werd het in het Zwitserse Ticino met lokaal 7 graden. In de namiddag en avond ging het kwik weer snel onderuit en in de avond vroor het op uitgebreide schaal alweer matig tot streng en lokaal ook zeer streng. Vooral in de hoger gelegen dalen koelde het onder een heldere hemel en bij windstil weer boven de sneeuw sterk af. Kälteloch Funtensee (1600m Beieren) meldde gisteravond om 22h00 zelfs al een temperatuur van 32 graden onder nul en vannacht daalde het kwik tot -34.2 graden. Ook elders vannacht en nu nog strenge tot zeer strenge vorst. Voor einde november uitzondelijk en eigenlijk zien de dit soort thermische dieptepunten (of hoogtepunten ?) alleen in de "Hochwinter". Kan nog wat gaan worden dus !


De kou straalt er van af en het water lijkt wel te "roken", Sihlsee Zwitserland

Vanmorgen dus opnieuw een koude start met op uitgebreide schaal diepvries temperaturen. Overdag in de bergen afgezien van lokaal wat hoge bewolking weer stralend weer, in de dalen van de oostelijke Alpen vooral in de ochtend ook weer kans op Hochnebel. In de middag zien we vooral in in de noordelijke Alpen bewolking opkomen die geleidelijk steeds dikker wordt. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. In de nordstau van de Oostenrijkse Alpen is in de namiddag en avond echter wat lichte sneeuwval mogelijk. Het nulgradenniveau ligt meest tussen de 1100 a 1600 meter in het westen en 800 a 1300 meter in het oosten. Op 2000 meter wordt het -4 tot -6 en op 3000 rond de - 8 graden. De wind trekt in de bergen aan tot hard of stormachtig en komt uit noordoostelijke richtingen.


Hochwinter in november,  bijna een meter sneeuw op 1900 meter in Oberwallis
Skigebied Rothwald, Wasenalp. Ook vandaag weer volop zon

Vrijdag neemt achter het wegtrekkende frontje de hogedruk weer toe en laatste (rest)bewolking lost weer snel op. Mogelijk dat er in de noordelijk oostelijke Alpen en in de Karwendel in de ochtend nog wat lichte sneeuw neer dwarrelt alvorens het ook daar droog gaat worden, hier en meer naar het oosten kan de bewolking tot zonsondergang blijven hangen en waarschijnlijk gaat het hier met de zon niet meer lukken. Dit komt mede door het opkomen van een volgende storing (koufront) welke in de nacht op zaterdag met sneeuw de Alpen zal bereiken.

Zaterdag sneeuwfrontje
Van het noorden uit wordt de bewolking in de avond opnieuw dikker en weldra gaat het (licht)sneeuwen. In de nacht en zaterdagochtend trekt de neerslag (sneeuw) verder naar het zuiden. Grotere neerslaghoeveelheden worden er ook vandaag niet berekend, het zwaartepunt zal in de nordstau van de centrale Alpen komen te liggen en met een beetje geluk kan hier 10 tot 15cm sneeuw gaan bijvallen, elders minder en inner-alpin en aan de Alpenzuidkant kan het gewoon droog blijven. Nadat de temperaturen op vrijdag tijdelijk even wat konden oplopen wordt het na passage van het koufront vooral in de bergen weer kouder. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 400 en 700 meter.


GFS neerslag: Koufront met sneeuw nadert zaterdagavond -nacht de Alpen

Zondag dan van het westen uit opnieuw stijgende luchtdruk. Het is of wordt overal droog en de zon gaat vooral in de bergen weer uitbundig schijnen. Ook het begin van de nieuwe week staat in het teken van hogedruk, de zon schijnt uitbundig en de temperaturen gaan vooral in bergen flink omhoog met een nulgradenniveua welke op woensdag tot 3000 meter zal stijgen. Neerslag wordt er niet verwacht. Natuurlijk onder de vleugels van de hogedruk ook weer de kans op Hochnebel boven de dalen en het laagland, hier is het dan ook meteen een heel stuk kouder (inversie). Overigens  zal de sneeuw in de bergen nauwelijks lijden onder de hogere temperaturen, de lucht is erg droog en de zon heeft weinig kracht wat het smeltproces sterk tegengaat. Het moeilijkst krijgt de sneeuw het op de zon geëxponeerde hellingen tussen de 1000 en 1200 meter hoogte, Hier zitten we net boven de inversie en worden de hoogste temperaturen gemeten, lokaal kan het kwik er rond het middaguur tot 4 a 6 graden stijgen. Ook op deze hoogtes zal de sneeuw echter gewoon blijven liggen !


Ook de komende dagen kunnen we de sneeuw in de bergen gewoon koesteren,
Wasenalp Mäderlicka gistermiddag (foto by Francien Bakker)

Winterse groeten Koning Thialf
Rond Sinterklaas (bedankt) zien we dat de uitgestrekte zone van hogedruk zich splitst en het sturende deel zich weer op de Atlantische Oceaan terugtrekt. Tevens zien we dat hoogteas naar noord-zuid gaat kantelen en het hoog aanpunt richting IJsland-Groenland. In het gebied rondom Nova Zembla en in het noorden van Scandinavië gaat zich een enorme bel arctische diepvries lucht verzamelen. Depressies die aan de oostflank van het Atlantische blokkade hoog via Scandinavië naar het zuiden gaan koersen nemen deze zeer koude lucht mee op transport en naar verwachting zal het koufront met de voorste begrenzing van de poollucht in de loop van vrijdag de Alpen gaan bereiken. Nog veel koudere lucht volgt dan in de loop van zaterdag.


ECMWF zaterdag 7-12.  Smikkelen voor winterliefhebbers, een klassieke winterse blokkade
wordt in de steigers gezet vanaf midden volgende week

Mocht dit scenario, wat overigens door zowel het GFS als ook ECMWF wordt gesimuleerd, bewaarheid gaan worden dan mogen we ons in grote delen van Europa gaan opmaken voor onvervalst winterweer. In hoeverre dit ook sneeuw gaat opleveren is met de kennis van vandaag niet te zeggen. In ieder geval uitstekende nordstau opties en ook in Nederland,  België (Ardennen) en de Duitse Middelgebergtes mag men zich gaan verheugen op koud winterweer met vanaf donderdag sterk toenemende sneeuwkansen.

Sauerland opent 1 lift
Diegenen die overigens geen geduld meer hebben en al eerder even aan de echte sneeuw willen proeven kunnen ook wat dichter bij huis terecht. Zoals het er nu naar uitziet zal men in het Sauerland in de Skiliftkarussell Winterberg in ieder geval één lift (Poppenberg) openen. Of ook een tweede lift in gebruik zal worden genomen is nog niet zeker en wordt, mede gerelateerd aan het weer, vandaag of morgen beslist. Op dit moment dooit het in het Sauerland en is het bewolkt en nevelig. Vrijdag na koufrontpassage weer kouder en zaterdag wellicht toch nog heel aardig "winterweer" op de hogere toppen. Acutele sneeuwhoogtes 5cm hogerop, 2cm in sommige dalen

Tot zover, morgen meer Alpenweer en ook dan hopelijk met mooie winterse ontwikkelingen. Fijne dag en ciao vanuit een diep winters Oberwallis

 ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: