vrijdag 29 november 2013

December start zeer zacht

Een zwakke storing trok in de nacht over de Alpen en wordt vandaag gevolgd door een tussenhoog. In de nacht op zaterdag nadert een volgende storing met wat sneeuw de Alpen. Zondag opnieuw hogedrukopbouw en een aantal dagen vooral in de bergen markant hogere temperaturen.

Na sneeuw zachter


Toch altijd weer leuk om te zien hoe bezorgd een menigeen is voor wat betreft de sneeuwcondities in zijn of haar favoriete Alpenstekje. Bij menigeen ook de "angst" dat alle die mooie sneeuw die de laatste 10 dagen is gevallen misschien wel weer weg zal zijn wanneer de grote uittocht naar de skigebieden in de Alpen gaat beginnen. Ik kan u echter verzekeren dat de 50 tot 100cm sneeuw,  hogerop nog meer, gewoon zal blijven en een mooie basis zal vormen voor het komende seizoen. Het moet echt langere tijd "warm water" gaan regenen wil daar nog iets aan veranderen. Ook eventuele warmere fases zullen daar niet veel verandering meer in brengen.  Tja en dat zit er, afgezien van een de zachtere fase volgende week echt niet in, integendeel.


Wie wil er nu niet dit uitzicht hebben, perfect winterweer en mooiste pulversneeuw.
Berggasthof Schüttalm (Salzburg
) gisteren

Gisteravond tijdens een rondje weerkaarten mooi te zien hoe de winter na de zachtere fase in de tweede helft van de volgende week opnieuw zijn pijlen op de Alpen gaat richten. Overigens daarbij niet alleen kou en sneeuw in de Alpen. Ook voor bijvoorbeeld het Sauerland wordt door het ECMWF een mooi pak sneeuw van 10 tot 30cm berekend, sneeuw en een gesloten sneeuwdek ook voor de Benelux. Natuurlijk moeten we nog zeer voorzichtig omgaan met deze prognoses, maar goed, think positiv: de trend lijkt gegeven en nu maar eens kijken hoe dat allemaal in detail zal gaan uitpakken ?!


Het mooie "watte" gehalte gaat volgende week verdwijnen, de sneeuw niet, nogmaals
een prachtig plaatje vanuit de omgeving Schüttalm

Vandaag na een koude start, lokaal weer -14 tot -18 graden, in de westelijke Alpen en inner-alpin met de hogedruk weer veel zon, in het Zwitserse laagland kans op Hochnebel. In de middag van het het noorden uit opkomende bewolking maar vooreerst nog droog. Ook in de oostelijke Alpen na de wegtrekkende nachtelijk bewolking veel zon, meer bewolking en Hochenebel (bovengrens 1000 tot 1600m) echter nog in een gebied uitstrekkende vanaf het Alpenvoorland,  en vanaf Salzburg tot over de Rax. Het is duidelijk minder koud dan de voorgaande dagen, op 2000 meter tussen de -4 en +2, op 3000 meter tussen de -3 en - 5 en op 4000 meter rond de -9 graden. Het nulgradenniveau varieert sterk: algemeen tussen de 2400 meter in het westen en zuiden en rond de 1000 meter aan de oostelijke Alpenoordkant.

Zaterdag krijgen we dan te maken met een koufront behorende bij een lagedrukgebiedje dat de komende 36 uur via de Noordzee, het noorden van Denemarken naar de zuidelijke Oostzee komt afzakken. In de loop van de middag en avond  komt er bewolking opzetten en in de late  avond en in de nacht op zaterdag gaat er neerslag uit vallen. Overdag verplaatst het front met de neerslag zich verder naar het zuiden. De meeste neerslag wordt voor de centrale Alpennoordkant berekend, lokaal is hier 10 tot 20cm verse sneeuw mogelijk. Elders valt minder sneeuw.


Sneeuw cumulatief komende 5 dagen. Deze sneeuw zal vnl. op zaterdag gaan vallen

Bij het inzetten van de neerslag kan het onder de 600 meter ook regenen, algemeen pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 300 en 700 meter.  Op 2000 meter daalt het kwik weer tot -5 a -7 graden. Zondag krijgt de zon onder toenemende hogedrukinvloed vanuit het westen weer veel ruimte, de temperaturen gaan weer in de lift. Enkel in de nordstau gebieden blijft het langer bewolkt of hangt Hochnebel.

De weersverbetering die zondag wordt ingezet hebben we te danken aan een Atlantisch hogedrukgebied dat vanuit het westen nadert en in de eerste helft van de volgende week in met zijn centrum ten noorden van de Alpen verder naar oost Europa zal trekken. De aangevoerde lucht wordt gaandeweg steeds zachter en vooral in de bergen wordt het zeer "mild"en zeer zonnig. Tegelijkertijd krijgen we echter ook te maken met een inversie waarbij zich in de onderste laag van de atmosfeer juist vochtige en veel koudere lucht bevindt. Gevolg hiervan, ja u raadt het al: Hochnebel en mist ! De bovengrens van de Hochnebel ligt maandag algemeen rond de 1500 meter en dinsdag rond de 1000 meter, daarboven dus Sonne pur en zeer zacht met zelfs op 2000 meter temperaturen van 5 tot 7 graden. Woensdag en donderdag zou de Hochnebel grotendeels moeten oplossen. In de bergen ook dan nog zeer zacht.
 

Volgende week in de bergen zeer zacht en veel zon, ideaal om alvast even lekker bij te
kleuren. Foto via Hans ter Braak -Mittelberg -Klein Walsertal
 
Arctisch machtsvertoon
In de tweede helft van de week zien we op de kaarten markante verschuiving optreden. Het "warmte"hoog druipt af richting Turkije en Griekenland en tegelijkertijd gaat de as van het Atlantische hoog opnieuw in noord-zuid richting kantelen om vervolgens boven de Atlantische Oceaan een blokkade op te werpen die tot aan IJsland en Groenland doorloopt. Tevens zien we een enorme bel met zeer koude lucht (koude vortex) vanaf Spitsbergen -Nova Zembla naar het zuiden toe komen komen afzakken. De vorste begrenzing van deze arctische luchtmassa's zal geholpen door een venijnig laag wat eveneens vanuit het noorden naar Denemarken trekt. Over een breed front in de loop van vrijdag de Benelux bereiken en nog tot de avond en nacht op zaterdag de Alpen bereiken en verder door denderen tot over de Middellandse Zee en het noorden van Afrika ! Nog koudere lucht die rechtstreeks vanaf de Pool komt heeft dan inmiddels grote delen van west Europa en de Alpen overspoeld.


Dit soort arctische luchtmassa's die rechtstreeks vanaf de Pool komen zijn van origine natuurlijk nog veel kouder en worden door de lange weg vanaf de Pool geleidelijk wat "opgewarmd" Tevens kunnen ze boven het Noordzee water ook nog wat buien gaan triggeren die dan vooral de sneeuw in de Benelux en de Middelgebergtes moet gaan opleveren. In de Alpen worden er vooralsnog geen grote sneeuwhoeveelheden berekend, daarvoor is de zeer koude lucht eenvoudig te droog. De meeste sneeuw zal daarbij in de nordstau van de centrale Alpen gaan vallen, ECMWF berekent vandaag zo'n 20 tot 40cm. Gezien de nog lange verwachtings-termijn moeten we echter nog een flinke slag om de arm houden de komende dagen in zake sneeuwval !

Tot zover voor deze vrijdag. Morgen zijn we er weer met ook dan hopelijk weer mooie winterse vooruitzichten en tevens beelden van de verse sneeuw die morgen gaat vallen. Fijne dag en winterse groeten vanuit Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
Geen opmerkingen: