Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 30 november 2013

Alpenwinter doet klein stapje terug

Een vanuit het noordwesten binnentrekkend koufront zorgt vandaag voor meest zwaar bewolkte condities waarbij er af en toe wat sneeuw valt. Vanaf zondag knapt het Alpenweer vanuit het westen zienderogen op, waarbij er een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Het wordt langzaam wat minder koud wintersportweer

 

Af en toe wat sneeuwVandaag moeten we in de Alpen afrekenen met een vanuit het noordwesten binnentrekkende storing, die vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam voor wat sneeuwval kan gaan zorgen. Ook de Franse Alpen mogen zich weer eens gaan verheugen op wat verse "neige", want hier is de laatste dagen weinig tot niets naar beneden gedwarreld. Het zal niet gaan uitlopen op een ouderwetse sneeuwdump, maar gemiddeld kan er toch tussen de 10 en 25 cm naar beneden vallen en op een enkele gunstig gelegen stauhelling wellicht nog iets meer.


Fraai plaatje eerder deze week vanuit Saint Foy in de Savoie via @Brillwhite


In de van origine polair maritieme luchtsoort, vinden we de sneeuwvalgrens zaterdag nog terug op een lekker laag winters niveau. Deze grens schommelt voor zowel de westelijke als oostelijke Alpen vandaag rond de 300m. Alhoewel het op de hogere pistes niet meer zo ijzig koud is als eerder in de week, vriest het op 2000 meter toch nog een graad of 7. Prima temperaturen dus voor heerlijke wintersport, maar tegelijkertijd zijn de zichtwaardes in de frontale bewolking erg slecht. Wat dat betreft zou je er beter morgen op uit kunnen gaan trekken!


Frontale bewolking in beeld, die vandaag voor wat sneeuwval zorgt

Weersverbetering vanaf zondag
Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied net ten zuiden van Ierland gepositioneerd. Dit systeem gaat in het begin van de nieuwe werkweek oostwaarts aan de wandel, om via de Benelux richting oost Europa te gaan trekken. Hierdoor gaat het weerbeeld zich in de gehele Alpenregio aanzienlijk stabiliseren, waarbij er een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Dit betekent dat we overgaan naar een meer open weertype, met de bekende hochnebel in de dalen en volop zonneschijn in de hoger gelegen gebieden. De temperaturen zitten duidelijk in de lift met een nulgradenniveau dat zal gaan oplopen tot ruim boven de 2000 meter. Nu zie ik jullie allemaal schrikken met die tijdelijk wat hogere temperaturen, maar ik kan U gerust stellen: de sneeuw zal in de vrij droge lucht vrij weinig in kwaliteit gaan inboeten dus kunnen jullie allemaal weer met een gerust hart gaan slapen vannacht.


Monti Di Lego, Ticino. Adembenemend mooi via@Anto Toni Pacak

Verdere vooruitzichten
Hogedruk gaat dus de aankomende week een hoofdrol opeisen in de Alpenlanden. Interessanter is de situatie aan het einde van de week, waarbij er grote verschillen in uitkomst waarneembaar zijn. Het Amerikaanse GFS model gaat grofweg voor lagedruk in de Schotland/Scandinaviƫ regio, en berekent vrij hoge barometerstanden boven het midden van Europa. Deze luchtdrukverdeling zou voor de wintersportgebieden weinig spannends te betekenen hebben, met vrij veel zon maar tegelijkertijd ook tamelijk zachte omstandigheden. Het Europese ECMWF ziet de situatie echter totaal anders. Dit model zinspeelt al enkele dagen voor de opbouw van een massieve Atlantische hoogte-rug welke met zijn as vrij noord-zuid zou komen te gaan liggen. Aan de oostflank van dit systeem gaat de diepvries weer volledig open, en kunnen van origine maritiem arctische luchtmassa's zuidwaarts richting de Alpenlanden gaan uitstromen. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat onze voorkeur uitgaat naar de laatste uitkomst, want in deze optie zijn de kou en vooral ook sneeuwkansen vele malen groter!


Winters ECMWF volgend weekend, met nieuwe sneeuwkansen?

Sauerland en Duitse Middelgebergtes
In deze streek zijn de omstandigheden ook licht winters, en kan er vooral op de hoger gelegen heuvels vandaag af en toe wat sneeuw gaan vallen. Op de Winterberg heeft men zelfs een skilift in bedrijf gezet, waardoor er op de Poppenberg een afdaling mogelijk is. Veel sneeuw wordt hier de komende dagen niet verwacht, maar in de loop van de week gaan de temperaturen hier gevoelig onderuit, en kunnen de sneeuwkanonnen hun werk gaan doen. Misschien resulteert dat tot de opening van meer pistes later in de week, wie weet.

Tot zover het weerbericht voor vandaag, een fijne zaterdag en tot morgen.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: