zondag 1 december 2013

Hogedruk regeert met veel zon op de hogere pistes

Een hogedrukgebied boven de Ierse Zee trekt de komende dagen langzaam verder oostwaarts richting het midden van Europa. Hierdoor krijgen de Alpen te maken met hardnekkige bewolking in de dalen, maar overvloedige zonneschijn op de hogere pistes. De sneeuwkans is voorlopig nihil

 

Zonnig en minder koud


Het koufront dat gisteren over het Alpengebied trok, heeft op veel plaatsen gemiddeld tussen de 10 en 20 cm verse sneeuw opgeleverd. De sneeuw viel volgens verwachting vooral aan de noordelijke en noordwestelijke stauhellingen maar deels ook inner-alpine. Aan de zuidzijde is geen sneeuw van betekenis gevallen, maar dat is ook niet vreemd bij een noordwestelijke hoogtestroming. De lucht verliest immers al zijn vocht (sneeuw) aan de loefzijde van de berg en is het aan de lijzijde meest droog en licht föhnig. De winter heeft trouwens ook flink toegeslagen in delen van de Pyreneeën, waarbij het op de hogere pistes ook volop genieten is.


Grandvalira Andorra (2100m) gisteren met zware sneeuwval via Twitter @VersePoeder
 
Vrij zonnige vooruitzichten
De Alpen gaan voorlopig volop profiteren van een hogedrukgebied, dat zijn invloedsfeer naar het midden van Europa zal gaan uitbreiden. De kern van het hoog ligt met een druk van 1036hpa nabij de Ierse Zee, en trekt de komende dagen langzaam via de Benelux verder oostwaarts in de richting van Polen. Oceaandepressies worden hierdoor gedwongen tot een vrij noordelijke koers, en zijn de aankomende week vooral actief in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië. Het zal U niet gek in de oren klinken, dat vanwege deze situatie sneeuw voorlopig even "passé" is, maar tegen het eind van de week gloort er nieuwe (sneeuw) hoop!


hogedrukgebied trekt richting het midden van Europa

Zon, zon, en nog eens zon de komende dagen maar moet daarbij toch nog even vermelden dat dit niet voor alle gebieden van toepassing is. In de noordelijke en inner-alpine dalen kan de laaghangende bewolking ten gevolge van subsidentie vrij hardnekkig zijn. In deze tijd van het jaar kan de zon vanwege zijn geringe kracht de lage nevelvelden niet meer wegbranden/oplossen, en zitten veel dalen dus letterlijk in de penarie.  De grens tussen bewolking en zon bevindt zich in de westelijke Alpen gemiddeld rond de 1500m en ligt deze in de oostelijke Alpen iets lager.


Fraaie nachtopname vanuit Zell am See met uitzicht op de Kitzsteinhorn
 
Kou-inval met sneeuw aan het eind van de week
De meest actuele weerkaarten zijn net binnen en wat zien ze er weer heerlijk winters en koud uit. Zagen we gisteren nog een aarzelend GFS model dat de aanstaande kou-invasie niet zag zitten, en wat denkt U......inderdaad, vandaag is ook dit weermodel volledig om! Nu alle neuzen van zowel GFS, ECMWF als het Britse UKMO dezelfde kant op wijzen kunnen we ons gaan opmaken voor een nieuwe ijzige en tevens sneeuwrijke kou-inval! De Arctische uitbraak wordt geregisseerd door de opbouw van een hoogte-rug die van Groenland zuidwaarts richting de wateren van Madeira loopt. Aan de oostflank van deze rugas, gaat de diepvries weer volledig open en stroomt er een portie maritiem arctische lucht rechtstreeks van de poolcirkel zuidwaarts richting west Europa en de Alpen! Dit betekent vanaf vrijdag vanuit het noordwesten een gevoelige temperatuurdaling in de wintersportgebieden. Met de instroom van de koude en vrij vochtige lucht, zal de sneeuwval zich volop gaan concentreren op de noordelijke en noordwestelijke stau-hellingen. Voor exacte sneeuw details is het nu nog iets te vroeg, maar de kansen op een sneeuwdump ten aanzien van de noordhellingen zijn aanzienlijk groot!


Diepvries gaat opnieuw open vanaf vrijdag, met flink toenemende sneeuwkansen!
 
Sauerland, Ardennen en Duitse middelgebergtes
Ook deze gebieden mogen zich vanaf vrijdag gaan opmaken voor een nieuwe winterse fase. Doordat de ijzige lucht over het nog relatief warme Noordzeewater vanuit het noordwesten instroomt, kan deze flink wat vocht gaan opnemen. Hierdoor zullen er talrijke sneeuwbuien gaan ontstaan, waardoor de piste kwaliteiten aanzienlijk zullen gaan verbeteren. Mooie vooruitzichten dus, en morgen maar eens kijken wat de weergoden nog meer voor ons in petto hebben!
 
Nederland en België
In de media wordt momenteel al weer druk gespeculeerd en geroeptoetert over een op komst zijnde sneeuwstorm in ons eigen land. De weerkaarten zien er vooral op zaterdag erg indrukwekkend uit, met vooral in België een ijzig koude bovenlucht temperatuur van -10 graden C op het 850hPa vlak (1500m hoogte). Het venijn zit hem tegen die tijd in de ontwikkeling van een aparte (sneeuw) storing die zich zal gaan ontwikkelen boven de relatief warme Noordzee. Volgens de laatste gegevens gaat deze storing zich juist ten noorden van de Wadden ontwikkelen, en is het van cruciaal belang welke richting dit (sneeuw) laagje zal gaan koersen. Trekt het voor de Hollandse Noordzeekust zuidwaarts dan kan het volledig los gaan met lokaal flinke sneeuwval. Koerst het laagje echter via de Waddenkust naar Duitsland, dan wordt het weer een totaal ander verhaal, en zal de sneeuw zich eventueel meer landinwaarts kunnen gaan manifesteren. Vragen genoeg dus, maar wel uitermate spannende vooruitzichten!


Perfecte omstandigheden in Ischgl vanmorgen via Twitter @Gerdri

Fijne zondag en tot morgen,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: