maandag 2 december 2013

Veel zon, Hochnebel in de dalen

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt langzaam in de richting van noord Duitsland en beïnvloedt het Alpenweer vrij gunstig. In de lagere gebieden kan de bewolking hardnekkig zijn, maar op de hoger gelegen pistes regeert de zon. Aan het eind van de week markant kouder met een toenemende sneeuwkans.

Zonnig wintersportweer

   
Weertechnisch gezien, viel er gisteren niet zoveel te beleven in de Alpenlanden. Luchtdrukstijgingen zorgden voor prima omstandigheden in de bergen, waarbij tegelijkertijd de bewolking in de dalen lokaal weer vrij hardnekkig aanwezig was. Grote verschillen dus, waarbij de grens tussen bewolking en zon tussen de 1300 en 1600 meter schommelde. In de dalen een spreekwoordelijke "kleine wereld", maar hogerop een volop en uitbundig schijnende decemberzon! Vandaag volgt eigenlijk een herhaling van zetten, waarbij de zon in de bergen een hoofdrol voor zich opeist en de lager gelegen dalen in de lage bewolking zitten. We hebben dit weertype te danken aan een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, dat de komende dagen langzaam via het noorden van Duitsland verder oostwaarts koerst.

Ook in Grandvalira/Andorra is het genieten geblazen. Via @grandvalira
 
Vrij zacht
De komende dagen zit de temperatuur vooral in de bergen nog wat verder in de (stijgende)lift. Onder invloed van het naderende hogedrukgebied lopen de thermometers in de hogere niveaus nog wat verder op, en wordt de koudere lucht verder oostwaarts richting Tsjechië verdreven. Hierdoor gaat het nulgradenniveau stijgen richting de 2500 meter, maar blijft het vandaag in het Salzburgerland, Ober Österreich en de Steiermark aanvankelijk nog wat kouder. Het zuiden van de Franse Alpen en dan met name les Alpes Maritimes liggen aanvankelijk nog onder invloed van een ondiep Mediterraan lagedrukgebied, waardoor er hier wat meer bewolking aanwezig kan zijn. Neerslag wordt hier overigens niet uit verwacht, dus ook hier ondanks de wat meer aanwezige middelbare bewolking ook een droge dag.


Het hogedrukgebied in beeld ,welke verantwoordelijk is voor het fraaie Alpenweer
 
Markant kouder met toenemende sneeuwkansen
De laatste prognoses wijzen nog steeds richting gevoelig kouder winterweer aan het eind van de week. Op vrijdag stroomt vanuit het noordwesten de gevoelig koudere lucht het Alpenruim binnen, en dit gaat gepaard met enige sneeuwval. Toch lijkt er een addertje onder het gras te zitten! De as van het sturende hogedrukgebied kantelt vrij snel om in de richting van centraal Zwitserland, waardoor de sneeuwval meer naar het oosten toe "gedrukt" wordt. Het is een vrij technisch verhaal, maar het zou er op neer komen dat delen van de Franse en Zwitserse Alpen er wel eens bekaaid van kunnen gaan afkomen. De sneeuwvooruitzichten zijn voor de Oostenrijkse noord en noordwestelijke stau-hellingen nog wel vrij gunstig, al zullen wij de komende dagen moeten kijken hoe de "weerpuzzel" zich verder gaat ontwikkelen. Het blijft weer eens ouderwets spannend waar kleine patroon veranderingen voor lokaal grote verschillen kunnen gaan zorgen!Zaterdag vooral sneeuw in oostelijke Alpen?

Europese totaalwinter op de langere termijn?
Het is altijd leuk om naar de ontwikkelingen op de lange termijn te kijken, en het ECMWF kwam vanmorgen met een interessant lange termijn scenario op de proppen. We zien op de weerkaarten al geruime tijd een Russisch hoog boven het noordwesten van de Russische Federatie geparkeerd staan. Er zijn aanwijzingen dat dit systeem zich op de lange termijn zicht westwaarts richting Scandinavië gaat versterken. Tegelijkertijd bevindt zich aan de zuidflank van dit systeem een portie ijskoude continentale vrieslucht welke in het meest gunstige geval richting midden en west Europa zou kunnen gaan uitstromen! Het zou toch prachtig zijn als dit winterse december "sprookje"  werkelijkheid wordt?


Staalblauwe luchten op de Fiescheralp Wallis 2200m

Een fijne dag nog iedereen en tot de volgende keer

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: