zaterdag 16 november 2013

Rustig en vrij zonnig wintersportweer


Na de sneeuwval van de afgelopen dagen keert de rust in de Alpenlanden terug. Met uitzondering van de lager gelegen gebieden, voert de zon de boventoon en is het ideaal weer om er op uit te gaan trekken. Het blijft voorlopig droog maar midden volgende week wederom flink toenemende sneeuwkansen

Schitterend weekend voor de deur


Na enkele bewolkte dagen met lokaal ook weer een lekkere portie verse sneeuw erbij keert de rust onder invloed van luchtdrukstijgingen weer terug in de wintersportgebieden. De luchtdruk blijft ook het komend weekend nog vrij hoog in centraal Europa, waardoor er voorlopig geen nieuwe sneeuw meer wordt verwacht. Heerlijk weer dus om er eens lekker met ski's of snowboard op uit te gaan trekken, want het weerbeeld dit weekend is zeer veel belovend!


Serieuze sneeuwval afgelopen 24 uur in L'Espace Killy in het Franse sneeuwgat Tignes!

Ideale condities dus dit weekend met veel zon en een zich rustig houdende oostenwind, waarbij het nulgradenniveau zich in het gehele Alpengebied gemiddeld ophoudt rond de 3000 meter. Niet echt koud dus, maar vanwege de relatief lage verzadegingstemperatuur (droge lucht) en de niet al te sterke wind prima sneeuwcondities. De sneeuw heeft onder deze omstandigheden weinig te lijden van de tijdelijk wat hogere middagtemperaturen op de pistes, dus geen zorgen allemaal en genieten van de heerlijke omstandigheden!


Na de sneeuw de zon er weer bij in het Franse Morzine-Avoriaz

Toch moet ik nog even een kanttekening maken, want de in de dalen kan de laaghangende bewolking onder een temperatuursinversie vrij hardnekkig zijn. De inversie grens houdt zich gemiddeld op tussen de 1200 en 1600 meter, maar daarboven is het zon, zon en nog eens zon! Op zondag verandert er nog weinig in de huidige luchtdrukverdeling. Het Azorenhoog heeft een uitloper via de Alpen in de richting van Tsjechië en zorgt opnieuw voor rustige en zonnige wintersportcondities. Onder de 1500 meter zoals we wel vaker gewend zijn de gebruikelijke laaghangende bewolking, maar daarboven uitstekende zichtwaarden en pistes die baden in de wintersportzon. In de loop van de ochtend schuiven in les Alpes Maritimes en delen van de westelijke Alpen van het zuidwesten uit de eerste nog onschuldige wolkenvelden binnen, die de voorbode zijn van een totaal ander weertype.


Waar is mijn auto gebleven? Val Thorens gisterenochtend na een heerlijke sneeuwdump
 
Vanaf maandag opkomende sneeuwval zuidAlpen
Voor de oostkust van Spanje ontwikkelt zich een storing die via de Baleraren en Corsica op dinsdag ten zuiden van de Alpen oostwaarts zal gaan trekken. Hierdoor vanaf maandag opkomende sneeuwval, waarbij de sneeuw zich zal concentreren op het zuidwestelijke Alpengebied en later ook meer oostwaarts richting Tessiner Alpen. Volgens de clusters kan er gemiddeld tussen de 20 en 50 centimeter aan neuschnee gaan bijvallen, dus mooie vooruitzichten voor deze gebieden. Aan de Alpennoordzijde wordt het door het toenemende luchtdrukverschil langzaam wat föhnig, en zal de zon zich nog regelmatig gaan laten zien. Het is hier aanvankelijk nog vrij zacht, met een nulgradenniveau dat pas rond de 3000 meter terug te vinden is.
 
Gevoelig kouder

Vanaf woensdag gevoelig kouder. Spectaculaire temperatuur daling op 1500m!

Rond woensdag gaat het weerbeeld in de Alpen voor de hele regio volledig omslaan! Aan de achterzijde van de wegtrekkende storing wordt Operatie afkoeling in werking gezet. Boven de Britse Eilanden bouwt zich tegen die tijd een hoogterug op en laat aan de oostflank een portie diepvrieslucht naar de Alpen uitstromen. Dit betekent een gevoelige temperatuursdaling, waarbij het kwik volledig onderuit gaat. Met het instromen van de diepvrieskou nemen ook de sneeuwkansen behoorlijk toe, en dit maakt dan het winterse plaatje compleet. De sneeuwval zal zich tot in de dalen kunnen gaan manifesteren, en blijven de vooruitzichten ook op de langere termijn volledig winters.


Vanaf woensdag gaat de diepvrieskraan volledig open!

Fantastische vooruitzichten dus, waarbij deze keer ook de Pyreneeën op sneeuw van betekenis kunnen gaan rekenen. Wat dichter bij huis geldt dit ook voor het Duitse Middelgebergte en het Sauerland! We zullen de situatie de komende dagen wat dichter bij huis goed in de gaten gaan houden, want wat is er mis met een korte trip naar Winterberg en omgeving? Ik eindig met een mooi plaatje vanuit de zonovergoten Dolomieten, en meldt mij morgen graag weer met meer ijzig Alpenweer!


Lienzer Dolomieten. Badend in de winterzon met bewolking in het dal


Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: