vrijdag 15 november 2013

Volgende week meer sneeuw


Een lagedrukgebied (hoogtetrog) snoert vandaag boven de Middellandse Zee af en trekt naar het Iberische Schiereiland. In het weekend bevinden de Alpen zich in een een zone van hogedruk.  Begin volgende week opkomende Südföhn. Woensdag winterinval.

 

Winterse setting op kaarten


Korte terugblik
Het weer gisteren stond in schril contrast met dat van de voorgaande dagen. Ten eerste hadden we bijna in het gehele Alpengebied te maken met Hochnebel die hier en daar tot een hoogte van 2000 meter reikte. Daarboven dan middelbare en hogere bewolking die in de loop van de dag van het westen uit alleen maar dikker werd en waar later op de dag eerste neerslag uit viel. November op zijn slechts zullen we maar zeggen en diegenen die de zon nog hebben gezien (lokaal hier en dar nog 1 a 3 uur) hadden geluk. Wat dat betreft maar snel verder met het actuele gebeuren en verder op de spannende vooruitzichten!Gister namiddag begon het in Zermatt (1600m) van het zuiden uit al lekker te sneeuwen

Afgelopen nacht heeft het vooral in de Südstau van de Alpenzuidkant  vanaf de Ligurische, de Franse, de Zwitserse, Italiaanse tot over het westen van Oostenrijk door gesneeuwd en op veel plaatsen ligt weer een mooi pak. Ook hier in Oberwallis een dik pak sneeuw bij het opstaan (foto tuin, 16cm) en het sneeuwt nog steeds behoorlijk door. De precieze hoeveelheden die vannacht zijn gevallen zijn nog niet binnen maar op grote schaal zal dit tussen de 10 en 35cm zijn. De sneeuwgrens is daarbij gedaald tot in de meeste dalen (600m)


Sneeuw ook hier in Termen (1020m) 

Vanmorgen sneeuwt het in de Alpen in het noorden tot in de dalen (500m) en in het zuiden tot een hoogte van 1200 a 1000 meter. In de loop van de ochtend neemt vanuit het noorden de activiteit snel af en wordt het droog. Door een aanhoudende Südstau kan de sneeuwval in Ticino, de Walliser Alpen en tussen Gran Paradiso en de Alpes-Maritimes nog tot in de middag  aanhouden. Ook in het westen van de oostelijke Alpen kan aan de noordkant eerst nog wat sneeuwen voordat het ook hier droog wordt. Ook hier ten zuiden van de Alpenhoofdkam en aangrenzende inner-alpine gebieden nog tot in de middag aanhoudende sneeuwval met een sneeuwvalgrens rond de 800 a 600 meter in het noorden en 1000 tot 1300 meter in het zuiden. Het nulgradenniveau stijgt in de loop van de dag door het instromen van zachtere lucht naar 1400 tot 1800 meter, in het oosten tot 1500 a 2000 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -4 en -1 graden, 3000 meter tussen de -5 en -9 graden in de westelijke en -2 tot -5 graden in de oostelijke Alpen.


De sneeuwval(verdeling) tot vanavond volgens het WRF model

De meeste sneeuw zal tot vanmiddag -avond vallen rondom de zuidelijke Alpenhoofdkam en de aangrenzend gebieden. Hier mag men rekenen op 20 tot 40cm aan Neuschnee, in de Walliser Alpen en dan met name de zuidelijke delen gaat in totaal zo'n 40cm vallen. In de andere gebieden almede ook de Dolomieten moet men het doen met 5 tot 15 cm en lokaal in bijvoorbeeld Trentino is 20 a 25cm mogelijk.

In de avond en nacht en zaterdag klaart in de westelijke Alpen verder op, in de Alpes Maritimes, de Dauphine tot over de Grajische Alpen sneeuw het nog verder. Verder dus droog, zon in de bergen en Hochnebel boven de dalen. De oostelijke Alpen mogen vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam zaterdag op droog en zonnig weer rekenen. Ook hier weer deels hardnekkige Hochnebel in de dalen die deels de hele dag zal blijven hangen.  Zondag kan er in de zuidwestelijke Franse Alpen nog wat sneeuw of een sneeuwbui vallen, verder ook hier opklarend. In de overige Alpen onder invloed van hogedruk weer het alom bekende weerbeeld: Veel zon in de bergen, Hochnebel en mist over de dalen en het laagland. Vooral in de bergen kunnen de temperaturen nog wat oplopen, op 2000 meter wordt het een graad op 2 a 6. Kortom prima bergweer en met de (verse) sneeuw nog even lekker genieten van al het moois.


Blijft de sneeuw liggen ? Zermatt vanmorgen vroeg omgetoverd tot een winter wonderland

Maandag zien we dat de zone van hogedruk welke noordelijk van de Alpen verloopt en de verbinding vormt tussen het Atlantische hogedrukgebied en een oost Europees hogedrukgebied  wordt opengebroken. Enerzijds gebeurt dit door een hoogtetrog behorende bij een complex lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië  en anderzijds door het weer wat activeren en naar het noorden koersen van het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee. De neerslag die nog steeds de zuidwestelijke Alpen plaagt zal hierdoor weer verder naar het noorden en oosten  toe uitbreiden en met een toenemende zuidwestelijke stroming stuwt deze meer en meer aan de zuidelijke Alpenhoofdkam. Tegelijkertijd krijgen de noordelijke gebieden te maken met een opkomende Südföhn.  Dinsdag eerst nog föhnig aan de Alpennoordkant en verder uitbreidende en intensiverende neerslag aan de Alpenzuidkant (inzettende Südstau). Na de woensdag toe of op woensdag zal een koufront de föhn van west naar oost beëindigen. Het wordt kouder en ook in de overige gebieden gaat het regenen en later tot in de dalen sneeuwen.


Vanaf woensdag glijden we steeds verder de winter in met elke dag sneeuwkansen tot
in de lager gelegen delen

Vanaf woensdag liggen grote delen van west en centraal Europa onder een koude vortex (lagedruk gebied gevuld met koude lucht) waardoor de Alpen, de Duitse middelgebergtes en de Ardennen te maken zullen krijgen met onbestendig weer, steeds weer valt er neerslag die tot in de dalen en lager gelegen gebieden meer en meer in sneeuw overgaat. Ook op de langere termijn aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar met periodiek kans op sneeuw(buien). Vooral in de Alpen kan er lokaal erg veel sneeuw gaan bij vallen. Hoe het één en ander allemaal in zijn werk zal gaan daarover vertelt Michael de komende dagen meer. Ik maak me zo op pad voor een rondje sneeuwschuiven en daarna de installatie van een HD Webcam bij ons weerstation op de Simplonpas (2000m), gaat zeker heel fraaie beelden opleveren ! Fijne dag nog en ciao vanuit een diep winters Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: