donderdag 14 november 2013

Na sneeuw nieuwe hogedruk

Vandaag donderdag nadert vanuit het noorden een koufront met bewolking en sneeuw behorende bij een depressie (hoogtetrog) ten noordwesten van IJsland. Terwijl het koufront vooral op vrijdag voor sneeuw zal zorgen zorgt een Genua laag voor de toevoer van vochtige lucht vanuit het zuiden.

 

Opkomende sneeuwval


Gisteren trok een zwak frontje (occlusie) langs de Alpen en gaf geheel volgens verwachting wat meer bewolking. Vooral aan de Alpennoordkant was de bewolking dik genoeg voor een enkele spat regen of vlok sneeuw. Veel te betekenen had het allemaal niet en reeds in de middag klaarde het van het noordwesten alweer op en hier en daar kon toch nog een aantal uren zon worden bijgeschreven. Verder natuurlijk ook weer die soms heel hardnekkige Hochnebel boven de dalen. Achter het front sijpelde weer wat kouder lucht binnen en vannacht vroor het onder een deels heldere hemel weer licht tot matig.


Hochnebel gisteren boven het Tuxtertal (Tirol)

In de westelijke Alpen start de dag op de meeste plaatsen met mist of Hochnebel en ook boven de Hochnebel (bovengrens) zal de zon niet veel tot geen kans maken. In de oostelijke Alpen start de dag  in de omgeving van Süd Tirol en het noordoosten van Oostenrijk nog  met zon, ook hier verder vooral een grauw gedoe door Hochnebel. In de centrale  Alpen kan hier en daar wat lichte neerslag (sneeuw) uit de bewolking vallen. In de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking overal verder toe en en in de avond gaat het hieruit sneeuwen. In de nacht op vrijdag verplaatst de sneeuwval zich verder over de Alpen en zal zich verder intensiveren. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1000 meter en zal met het instromen van koudere lucht dalen tot circa 600 a 900 meter. Ook in de hoogte wordt het steeds kouder, op 2000 meter vriest het circa 2 graden, op 3000 meter een graad of 8 en op 4000 meter gaat het weer naar de -16 tot -18. Meer naar het zuiden in alle hoogtes enkele graden hoger.


Een grijze start van de donderdag door Hochnebel en bewolking, webcam
L'Alpage-Nendaz 2200m

Vrijdag kan het nog geruime tijd sneeuwen voordat in het verloop van de dag de activiteit van het noorden uit weer afneemt. In het noorden en oosten van de oostelijke Alpen is het meest droog. Het langst en intensiefst sneeuwt het vrijdag in een gebied tussen Grajischen Alpen (Piemont, Aosta, Franse Rhône-Alpes) en de zuidelijke Zwitserse Alpen (Wallis) als ook de zuidelijke Oostenrijkse Alpen (Karinthië) en Italiaanse Dolomieten (Süd Tirol). Vrijdagavond en in de nacht op zaterdag wordt het dan ook hier vanuit het noorden droog en klaart het op.

Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden bestaat nog steeds wat onzekerheid maar algemeen mogen we er van uit gaan dat de meeste sneeuw langs de gehele zuidelijke Italiaanse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpenboog zal gaan vallen. Voorlopig gaan we maar even uit van 30 tot 60cm, bij gunstige Stau effecten (Retour d`est) kan lokaal ook nog meer gaan vallen. Elders mag men rekenen op 5 tot 15 en hier en daar 15 tot 25cm Neuschnee waarbij de hoogste waardes rond de Alpenhoofdkam zullen liggen.

Vanaf zaterdag komen de Alpen weer aan de zuidkant van een lang gerekte zone van hogedruk, uitstrekkende vanaf de Atlantische Oceaan , centraal Europa tot over oost Europa en west Rusland, te liggen. Doordat de hoogteas zich ook ditmaal ten noorden van de Alpenlanden zal ophouden hebben we opnieuw te maken met een oostelijke (continentale) stroming. Het mag dan vooral in de bergen wat zachter worden, echt warm met gevaar voor de sneeuw is er niet. Met de oostelijke aanstroming (Bise) dan vooral weer sterk toenemende kans op hardnekkige Hochnebel met een bovengrens van 1200 tot 1600 meter. In de bergen daarentegen de gehele dag volop zon en met de verse sneeuw en wat hogere temperaturen heel prettig vertoeven kan ik u verzekeren !  Zondag weinig verandering en meer of minder een kopie van de zaterdag.
 
Meer sneeuw onderweg
De nieuwe week begint ook nog heel optimistisch maar in de westelijke Franse en later ook Italiaanse  en zuidelijke Zwitsers Alpen komt  alweer meer bewolking opzetten en in de loop van de maandag gaat het opnieuw sneeuwen. Tegelijkertijd komt in de Alpen de Südföhn opzetten. Dinsdag breidt de neerslag (sneeuw) zich verder naar het noorden en oosten toe uit en vooral aan de Alpenzuidkant kan lokaal erg veel neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal  maandag en dinsdag eerst rond de 1500 meter liggen om in de loop van de dinsdag -woensdag van west naar oost weer tot of onder de 1000 meter te gaan dalen. Hoe dit allemaal precies gaat verlopen qua timing en in detail is nog moeilijk te zeggen. Vrij zeker lijkt al wel dat er met voorkeur voor de Alpenzuidkant opnieuw veel sneeuw gaat vallen.


Begin volgende week even door wat zachter weer heenbijten, daarna toch weer hele
interessante (sneeuw)kaarten. ECMWF voor woensdag

De oorzaak voor de weersverslechtering hebben we te danken aan een verandering van het stromingspatroon. de hierboven besproken zone van hogedruk wordt vanaf maandag samengeknepen door enerzijds het kantelen van de hoogteas van het Atlantische hogedrukgebied naar noord-zuid en anderzijds door het nog steeds op de westelijke Middellandse Zee rondtollende hoogtelaag. Begin volgende week resulteert dit in een hoogtestroming die geleidelijk via zuid tot zuidwest (zachterer föhnfase) steeds meer naar het  noordwesten en later noordoosten gaat draaien. Omdat het Alpenweer daarbij vooral door lagedruk wordt beïnvloed en de hogedruk zich noordelijk van de Alpen ophoudt is het deels onbestendig en ook vrij koud. De sneeuwvalgrens pendelt vanaf woensdag meest tussen de 500 en 1000 meter.

<
GFS ensembles T850 hPa (temp. op 1500m) prikpunt Zwitserse Alpen. Mooi
zijn de wat zachtere fase en ook de neerslag signalen te herkennen

Al met al dus een heel interessante situatie die zich volgende week aankondigt. Goed, eerst wel even door wat zachter weer heen worstelen maar vanaf woensdag van west naar oost overal weer kouder met mooie sneeuwopties (zuidkant) .Hoe het allemaal in detail gaat verlopen is sterk afhankelijk van de posities van de hoge- en lagedrukgebieden, daarover de komende dagen meer !

Ter afsluiting nog een heel mooi plaatje vanuit het skigebied Kitzsteinhorn waar sinds gisteren de afdalingen tot het Kristallbahn Talstation geopend zijn !

Tot zover voor nu, morgen maar eens kijken hoe het met het komende sneeuwfront gaat verlopen. Fijne dag en ciao vanuit een grauw en kil Oberwallis


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
 

Geen opmerkingen: