Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 13 november 2013

Afnemende hogedrukinvloed


De hogedrukinvloed neemt af en een zwakke storing schampt vandaag de noordelijke Alpen. Donderdag draait de stroming naar het zuidwesten op nadering van een lagedrukgebied welke vrijdag met  wat sneeuw over de Alpen naar de Middellandse Zee trekt.

Minder zon, vrijdag wat sneeuw


Wat was het de afgelopen dagen op veel plaatsen weer genieten van de heerlijke sneeuw en knal blauwe luchten. Omdat de lucht binnen het hogedrukgebied behoorlijk droog was met daarbij relatief lage lucht temperaturen, bleef de sneeuw ook in de wat lager gelegen gebieden (tot 1000 a 1200 meter) plaatsen langere tijd mooi behouden. Enkel op de zon geëxponeerde (zuid)hellingen smolt het witte goud uiteindelijk weer weg. Nog beter de sneeuwcondities hogerop waar het met de verse sneeuw gewoon al echt winterweer en op en top was.


Heldere droge lucht, negatieve temperaturen en dauwpunten, genoeg ook voor het
produceren van kunstsneeuw (Kleinwalsertal, via Twitter Haus Walser Berge)

Afgelopen nacht was het op veel plaatsen vooral in de eerste helft van de nacht weer helder en dus weer het verhaaltje van het ontstaan van Hochnebel boven de dalen en in het laagland en het sterk afkoelen in de dalen. Typisch voor dit soort hogedrukweer (inversie) is het "omgekeerde" temperatuursverloop met de hogere temperaturen in de bergen. Juist in de dalen is het nu het koudst, de koude lucht zit hier als het ware gevangen en kan boven de sneeuw en heldere hemel in de steeds langer worden nachten flink afkoelen met in de nacht en ochtend dus daar de laagste temperaturen. Door de afkoeling dan ook de condensatie van de lucht die lokaal weer voor de mist en Hochnebel zorgt.

Vanmorgen dus weer het het koudst in de hoger gelegen dalen en ondanks dat de lucht wat was opgewarmd en het opkomen van wat (hogere) bewolking hier weer op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst. Zo meldt op dit moment de Funtensee (Beieren, 1610m) -12 graden en ook Ulrichen (Oberwallis, 1300m)  -9 graden. Ter vergelijk, het Kleine Matterhorn (3800m) en de Gornergrat (3500m) komen niet verder dan lichte vorst. ( -3 tot -4 graden)


Koudegat "Obergoms" in Oberwallis met de dampende nog jonge Rhone gisterochtend,
Elke winter weer goed voor veel sneeuw en diepvries temperaturen

Vandaag duidelijk minder zonnig, bewolking van een front wat ten noorden van de Alpen voorbijtrekt vooral aan de Alpennoordkant vandaag de zon frustreren en er kan wat lichte neerslag vallen. Meer zon vinden we vandaag in de centrale Alpen, inner-alpin en deels ook aan de Alpenzuidkant, verder hier kans op wat overtrekkende sluierbewolking. De temperaturen veranderen al met al niet veel, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 2 en 5 graden en op 3000 meter tussen de -4 en 0 graden, het nulgraden niveau vinden we terug op 2800 a 3000 meter, in het noorden rond de 2000 meter (de hoogste waardes gelden hierbij voor de zuidkant). In de loop van de dag stroomt dan  in het noordoosten iets koudere lucht binnen waarbij de nulgradengrens daalt tot 1400 a 1500 meter. Mocht er hier en daar wat neerslag vallen dan zal dat in het noorden vanaf 500 tot 800 en in het zuiden vanaf 1800 meter in de vorm van sneeuw zijn.


Zon, wat sluierbewolking en Hochnebel vanmorgen boven de Karwendel
(Karwendelbahn, 2244m)
 
Opkomende sneeuwval
Donderdag zien we aan de noordoostflank van een Atlantisch hogedruk gebied een bel koude maritiem polaire lucht (hoogtetrog) via de Benelux en de Alpen naar de Middellandse Zee (Balearen) afsnoeren. Het bijbehorende koufront trekt in de avond en in de nacht op vrijdag over de Alpen weg. Na een zonnige start van de dag neemt donderdag vanuit het noordwesten de bewolking meer en meer toe, de temperaturen gaan dalen en in de avond en nacht gaat het in de westelijke en later ook in de oostelijke Alpen wat sneeuwen, de sneeuwval zal zich vrijdag overdag verder naar het zuiden en deels ook oosten toe uitbreiden. Vrijdag kan het dan steeds weer wat sneeuwen waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval aan de Zwitserse Alpenzuidkant en aangrenzende Italiaanse en Franse Alpen zal komen te liggen. Minder sneeuw verwacht ik voor de oostelijke Oostenrijkse Alpen, het  zuiden van Oostenrijk zou met een beetje geluk ook iets meer gaan kunnen meepakken. Verder staat er een harde zuidoosten wind die het erg guur maakt. De sneeuwalgrens ligt rond de 500 a 900 meter in het noorden en stijgend tot 1200 a 1300 meter in het zuiden.


ECMWF, vrijdag trekt de koude lucht via de Alpen naar het zuiden, let ook op
het Genualaag (kan evt nog voor wat meer sneeuw gaan zorgen)

Kijken we in detail nog even naar de sneeuw verwachtingen dan zien we dat het WRF dit vanmorgen duidelijk wat heeft teruggeschroefd. Gisteren werd er voor bijvoorbeeld de zuidelijke Walliser Alpen (Saas-Fee, Zermatt en de Simplon) nog tussen de 50 en 90cm berekend, vanmorgen komt het model niet verder dan 30 tot 50cm. Elders valt tussen de 5 en 30cm. Het GFS is ook wat minder scheutig met de sneeuw en ontloopt het WRF niet veel. Het ECMWF al niet veel anders, ook hier tussen de 5 en 50cm. Alle drie modellen zijn het er vanmorgen over eens dat het zwaartepunt tussen de Franse Alpen (Isere), de zuidelijke Zwitserse Alpen (zuidelijke Wallis) en de Italiaanse Alpen (Aosta) komt te liggen. Hier mag men in de bergen dus rekenen op een verse laag poeder van 20 tot 40 en lokaal mogelijk 50cm.


Verdeling cumulatieve neerslag (sneeuw)  de  komende dagen volgens
het WRF model

In het weekend en maandag zien we opnieuw een uitgerekte zone van hogedruk die zich vanaf de Atlantische Oceaan, de Alpen tot over oost Europa en west Rusland uitstrekt. De bel met koude lucht vinden we als hoogtelaag terug op de westelijke Middellandse Zee. Eigenlijk een soort herhaling van zetten van het weerbeeld zoals we dat deze week na de sneeuw ook zagen. Kortom, in de bergen veel zon, Hochnebel in de dalen en het laagland en geleidelijk vooral in de bergen weer ietsjes oplopen temperaturen.

Interessant wordt het dan weer vanaf de dinsdag. De ontwikkelingen voor wat betreft een heel ander stromingspatroon zoals we dat de laatste dagen al besproken hebben wordt ook vandaag weer door de modellen gesimuleerd. De kans dat we dus gaan evolueren naar een geblokkeerd (meridionaal) stromingspatroon (noord-zuid) is vrij groot. Minder zeker is echter via welke route de koudere lucht vanaf de Pool vanaf begin volgende week zal gaan uitstromen. Dit heeft wederom alles te maken met de positie van enerzijds het blokkerende hoog op de Atlantische Oceaan en anderzijds de positie van de depressies met koude lucht ten oosten hiervan. Vanmorgen zijn de modellen het in grote lijnen over eens dat de uitbraak van de veel koudere lucht via IJsland, Engeland en verder naar het zuiden zal gaan plaatsvinden en ergens in de tweede helft van de volgende week de (westelijke) Alpen zou moeten bereiken.


ECMWF voor woensdag volgende week, koude lucht vanaf de Pool via IJsland en
Engeland onderweg naar het zuiden

Omdat de depressies in eerste instantie ten westen van de Alpen in stelling worden gebracht zou dit voor de zuidelijke Alpen een opkomende Südstau gaan betekenen met in de tweede helft van de week hier dus opkomende deels intensieve neerslag (sneeuw). In een later stadium trekt de koudere lucht met sneeuw dan verder over de Alpen naar het westen. Het moge duidelijk zijn dat aan dit verhaal nogal wat onzekerheid kleeft. Kleine positie veranderingen, grote gevolgen. Voorlopig houden we maar even het bovenstaande scenario aan.

Al met al heel interessante ontwikkelingen met op de wat langere termijn geleidelijk een verdere temperatuur daling en mooie sneeuwopties. Hoe de puzzel stukjes uiteindelijk zullen gaan passen gaan we de komende dagen vervolgen. Ter afsluiting nog een mooi shot van de Grossglockner Alpenhochstrasse. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
 

Geen opmerkingen: