dinsdag 12 november 2013

Zon maakt overuren


Een opbouwende rug van hoge luchtdruk beïnvloedt het Alpenweer gunstig, waardoor het vandaag een vrij zonnige Alpendag belooft te gaan worden. Alleen in de omgeving van de Jura en het oosten van Oostenrijk komen aanvankelijk nog enkele wolkenvelden voor. Het blijft ook morgen nog droog en vrij rustig

 

Zonnig wintersportweer

 

Wat zijn we de afgelopen dagen verwend met heerlijke novembersneeuw die op uitgebreide schaal voor schitterende condities heeft gezorgd. Aanvankelijk waren het vooral de Franse en Zwitserse Alpen die op de eerste (sneeuw)rang zaten, maar later kregen ook delen van de Italiaanse en Oostenrijkse wintersportgebieden een verse lading sneeuw te verwerken.


Wat een heerlijke diepvries opname. Val Thorèns in de Savoie bedekt onder een dikke laag poeder!

Een hogedrukgebied boven het noorden van Polen zorgt vandaag voor rustig en vrij zonnig weer in de Alpenlanden. In de ochtend kan het lokaal nog wat nevelig zijn, maar de zon heeft vandaag toch echt de beste papieren. Opvallend detail is de duidelijk minder aanwezige wind, en deze waait (anticyclonaal, met de wijzers van de klok mee) uit noordoostelijke richtingen. Onder een heldere sterrenhemel is het kwik afgelopen nacht boven de verse sneeuwlaag door uitstraling lokaal flink onderuit gegaan en heeft het op enkele plaatsen zelfs streng, tot zeer streng gevroren. Ulrichen (1345m) in het Zwitserse kanton Wallis kwam afgelopen nacht tot -14,6 gr C! Heerlijk winterse impulsen dus, en dat terwijl het pas half november is en de echte winter nog moet gaan beginnen!


Stuben am Arlberg vanmorgen. Wat een sprookje!

Geen vuiltje aan de lucht dus vandaag, en ook morgen ziet het weerbeeld er gunstig en vrij open uit. Wel kunnen er woensdag vooral in de noordelijke Alpen af en toe wat onschuldige wolkenvelden gaan overtrekken, maar deze zijn te ondiep om regen of sneeuw te kunnen gaan produceren. De oorzaak hiervan is een vanuit het noordwesten passerend inactief koufront, waar we ondanks enkele wolkenvelden weinig last van zullen gaan hebben. De temperaturen schommelen op 2000 meter tussen de 2 en de 5 graden C, en het nulgradenniveau vinden we rond de 3000m terug.


Volop zon in het Alpengebied, terwijl een lagedrukgebied het weer verpest in delen van Italië
 
Koufrontpassage op vrijdag met sneeuwval
Nog iets verder kijkend lijkt de donderdag wederom zonnig te gaan starten, maar zien we in de loop van de ochtend vanuit het noordwesten de hoge cirrus bewolking snel gaan toenemen. Deze bewolking is de voorbode van een actiever frontaal systeem, wat later op de dag vanuit het noordwesten voor een oplevende buienactiviteit kan gaan zorgen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog ruim boven de 2000m, maar deze kan op vrijdag met het instromen van beduidend koudere lucht gaan zakken naar gemiddeld ongeveer 800m en bij aanhoudende sneeuwval door neerslagafkoeling zelfs nog wat lager.

Op de langere termijn zijn er zoals gewoonlijk toch weer wat onzekerheden te bespeuren. Boven de mid Atlantische oceaan ontwikkelt zich een krachtige hoogterug, waarbij aan de oostflank koude polaire lucht zuidwaarts zal gaan uitstromen. In eerste instantie lijkt dit scenario zich voor het Alpengebied iets te westelijk gaan afspelen, waardoor de koude lucht niet echt tot de wintersportgebieden kan gaan doordringen. Maar aan het eind van de verwachtingstermijn lijken de winterkansen toch flink te gaan toenemen!


Kou en sneeuw voor de Alpen op langere termijn?

Morgen maar eens kijken hoe de situatie zich weer verder zal gaan ontwikkelen. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit!
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: