zaterdag 2 november 2013

Storingen op ramkoers Alpen

Tussen hogedruk in het zuiden en lagedruk in het noorden liggen de Alpen vooralsnog in een zachte zuidwestelijke hoogtestroming. Zondag leidt een actief koufront een zeer onbestendige en winterse fase in waarbij vooral in de westelijke Alpen veel sneeuw gaat vallen.

Veel sneeuw Alpen verwacht

Gisteren konden we al merken dat er veranderingen op komst zijn, van het westen uit trok steeds meer (hogere) bewolking binnen en lokaal viel daaruit een spat regen en hogerop vlok sneeuw, enkel ten zuidoosten van een lijn Salzburg -Zuid Tirol had de zon nog wat meer speelruimte. Met de wat in kracht toegenomen zuidwestelijke aanvoer toch weer vrij hoge temperaturen van 12 tot lokaal bijna 17 graden. Vanaf vandaag gaat de polaire jet (straalstroom) zijn pijlen een aantal dagen op de Alpenlanden richten en krijgen we te maken met een komen en gaan van storingen die dan weer koudere en dan weer zachtere lucht aanvoeren.

De jetstream met daarop de depressie en storingen zal zich de komende dagen vol op de
westelijke Alpen gaan richten. Resultaat: zeer onbestendig en veel neerslag (sneeuw)

Omdat de ontwikkelingen zich de komende 5 dagen in een razend tempo voltrekken én om het geheel een beetje overzichtelijker te maken heb ik de storingen, maar liefst 5 stuks tot donderdag, gerangschikt met aan het einde de sneeuwverwachting voor de gehele periode. Laten we het rijtje maar eens afgaan:
 
Storing 1: zwak koufront
Vandaag trekt er een zwak koufront van west naar oost over de Alpen welke opnieuw voor veel bewolking zal gaan zorgen. Regen wordt er vooral tijdens frontpassage verwacht maar grotere hoeveelheden blijven vandaag nog uit. Diegenen die nog van de zon willen genieten maken daarop de meeste kans in de westelijke Alpen en in de middag tijdelijk ook in de föhngebieden aan de Alpennoordkant. Overigens ligt er momenteel een band met neerslag ook precies hier over het Oberwallis en vanaf circa 1800 tot 2000 meter sneeuwt het.

trübe en eerste sneeuwval op de Riederalp (1800m) in Oberwallis op dit moment
 
Storing 2: actief koufront
Dat de föhn na passage van het zwakke front vandaag tijdelijk weer even opleeft heeft alles te maken met de nadering van een volgend veel actiever koufront welke in de nacht op zondag van het westen uit de Alpen binnentrekt. Dit koufront wordt gevolgd door markant koudere lucht. In de loop van de zaterdagmiddag dan wel avond neemt de bewolking weer toe en in de nacht op zondag gaat het van west naar oost deels intensief regenen en boven de 2500 (noorden) en 3000 meer (zuiden) sneeuwen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 1500 a 1200 meter aan de noord en westkant en circa 1500 aan de Alpenzuidkant. Lokaal kan zondag wat later op de dag bij intensieve en aanhoudende neerslag aan de Alpennoordkant de sneeuwvalgrens dalen tot 1000 a 800 meter. In de loop van de zondag trekt het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) verder tot over de oostelijke Alpen en de westelijke Alpen mogen zicht tussen zich in afwachting van een volgende storing tijdelijk verheugen op droog weer en opklaringen.


Vooral in de Haute-Savoie kan het de komende dagen behoorlijk gaan dumpen.
Archieffoto Chamonix
 
Storing 3 Warmtefront
Lang zal deze vreugde echter niet duren, een warmtefront behorende bij een randstoring boven het zuiden van het Verenigde Koninkrijk bereikt de Alpen in de loop van zondag op maandag nacht. De bewolking neemt dan weer snel toe en tot de ochtend regent en sneeuwt het alweer in de westelijke Alpen. Overdag en in de nacht dan hetzelfde verhaal voor de oostelijke Alpen, eerst ook hier tijdelijk droog en met het doorschuiven van het warmtefront ook hier van het westen uit nieuwe regen en sneeuw. Omdat de lucht achter het warmtefront weer wat zachter is stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1500 a 1700 meter, inner-alpin kan het zolang de wind niet doorbreekt ook nog langere tijd tot in de hogere dalen sneeuwen.
 
Storing 4 Koufront
In de nacht op dinsdag en dinsdag ochtend bereikt opnieuw koudere lucht de Alpen,deze lucht is echter ook een stuk droger zodat we de meeste neerslag dan wel gehad hebben. Het langst regent en sneeuwt het dinsdag naar het oosten toe. sneeuwvalgrens in de koudere lucht meest tussen de 800 en 1200 meter

Mocht tussen de bedrijven de zon er aan de pas gaan komen dan belooft dat weer heel
mooie plaatjes volgende week ! (Archieffoto Avoriaz, Frankrijk
)
 
Storing 5 Warmtefront
Na opnieuw een neerslagpauze volgt dinsdagavond en in de nacht op woensdag een volgend actief (warmte)front. De bewolking neemt weer toe gevolgd door neerslag waarbij de sneeuwvalgrens weer stijgt tot 1800 a 2000 meter.
 
Sneeuw verwachtingen
Gisteren schreef ik dat het door ons gebruikte huismodel (WRF) de neerslag in navolging van het ECMWF van gisteren later op de dag hoogstwaarschijnlijk ook wel naar boven toe zou gaan aanpassen. Welnu, dit was ook precies hetgeen geschiedde. Nog steeds de meeste neerslag voor de Franse Alpen (Haute Savoie en omstreken) en keurig opgehoogd tot lokaal bijna een meter verse sneeuw in de bergen rondom Chamonix.

Inmiddels is het ECMWF binnen en ten opzichte van gisteravond alles "wie gehabt". Geen noemenswaardige veranderingen en nog steeds neerslaghoeveelheden van lokaal 100 tot 125mm voor de Haute Savoie tot aan het westelijke Italiaanse Aosta. Wel is de neerslag voor de Zwitserse Alpennoordkant (Berner Alpen) nog wat naar boven aangepast, lokaal ook hier tot 100mm of nog wat meer. Wat minder heftig richting het oosten tot aan en over de Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol maar toch altijd nog goed voor 50 tot 80mm. Het GFS komt vanmogen met soortgelijke hoeveelheden en verdeling. Het WRF volgt vanmiddag (zie hier op de site) en ook daar verwacht ik geen grote veranderingen.


WRF met de cumulatieve neerslag (sneeuw) voor de komende 5 dagen. Heerlijk weer die
bonte rode en paarse kleuren als teken voor veel sneeuw
.

Nu moeten we de komende dagen wat voorzichtig zijn met de omrekening van 1mm regen is 1cm sneeuw (vuistregel), dan moet de sneeuw namelijk droog zijn.  Omdat vooral in de gebieden beneden de 1800 a 1600 meter steeds ook weer wat zachtere lucht binnenstroomt gaat bovenstaande vuistregel in de geval alleen op voor de hoger gelegen gebieden. Dit betekent dus, laten we de marge veilig houden, boven de  2000 meter in delen van de Franse Alpen lokaal meer dan een meter sneeuw kan gaan vallen. De andere hierboven beschreven gebieden mogen reken op 50 tot 100cm.

Meer sneeuw en details kun u vinden op het platform van "sneeuwhoogte.nl" onder  "kaarten" en "verwachte sneeuw" te vinden boven in de oranje balk. Gebruik ook eens de "zoom" functie binnen de "Google kaarten" voor uw eigen favoriete ski-gebied voor nog meer gedetailleerde sneeuwinformatie. Diegenen die de oude vertrouwde kaarten prefereren kies de optie "statische kaarten met vorstgrens". Natuurlijk ook veel visuele info op onze "webcam" pagina en voor diegenen die de komende dagen in de Alpen vertoeven de vraag om vooral ook foto's vanaf locatie op te sturen (bedankt alvast)

Tot zover voor deze zaterdag, morgen is Michael er weer en dan hopelijk ook met mooie sneeuwvooruitzichten en wellicht op de wat langere termijn opnieuw kouder weer met nog meer sneeuw. Fijn weekend en ciao vanuit een regenachtig Termen in Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: